Турция ще помогне на Украйна да защити териториалната си цялост

Турция е готова да участва в работата на международната контактна група за ситуацията в Украйна. Това е казал турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, пише Интерфакс.
Съответното изявление е публикувано на официалните сайтове на правителствата на Германия и Турция. Ердоган е предложил Турция да участва, позовавайки се на тесните връзки с Украйна и Русия, както и особените отношения и възможността за преки контакти с общността на кримските татари.

Двамата лидери са отбелязали важността на формирането на международна контактна група и комисия за разследване на случаите на насилие през последните седмици. Те също са подчертали важността на изпълняването на ангажиментите в рамките на международното право и двустранните и многостранните споразумения с цел преодоляване на кризата в Украйна.

„Отчитайки сериозността на ситуацията, правителствените ръководители се обявяват за своевременно обръщение към Съвета за сигурност на ООН, Съвета на министрите на ОССЕ и Комисията на министрите на ЕС по въпроса за кризата“, се отбелязва в съобщенията.

Ердоган и Меркел са отбелязали, че събитията в Украйна, по-специално в Крим, са много тревожни. Те са съгласни, че суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна е важни да бъдат защитени. И според двамата, планираният за 16 март референдум за независимост на Крим е незаконен

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Re
    redduck
    10 -3
    15:49, 10 мар 2014
    Турция нали е окупирала северен Кипър,като 4аст от държава в ЕС...що ли това не вълнува никого.......ама на,турска си манафска работа,бързат на казаците да се одупят..сеир.:)
Последни новини