Лютви Местан: Моделът на ДПС трябва да се интернационализира

``Ситуацията в Украйна ще се успокои, именно ако се намери баланса между етнорелигиозните различия и се проумее, че в днешния свят няма друг изход за националните държави``, каза лидерът на ДПС Лютви Местан . "Не коментирам позицията на външния министър. Аз казах само, че държава, която не е решила фундаменталния проблем с демократичното отношение към етнорелигиозните различия, не може да се радва на национално единство и на стабилно развитие. Струва ми се, че ДПС моделът заслужава да се интернационализира. А че и във вътрешен план той трябва да бъде укрепен, това е вън от всякакво съмнение", заяви той, като добави, че ДПС има пряко отношение по темата Украйна. "Нашият принцип е, че съвременните държави по дефиниция не могат да бъдат нито моноетнически, нито монорелигиозни, нито монокултурни. Бъдещето на държавите по света се свързва непременно с намирането на баланса между етнорелигиозните различия. Не се ли намери този баланс, тогава се застрашават националните интереси", каза още Местан.

``Ако досега акцентът беше едва ли не върху оцеляването на кабинета, то след европейските избори ние очакваме той да разгърне истинския си потенциал. За което, разбира се, условието е да се получи достатъчно силна подкрепа от българските граждани``, коментира той евроизборите. Местан не подмина и приетата вчера декларация на БСП, в която се търси отговорност и от ДПС за етническото напрежение. "Смятам тази позиция на БСП за дълбоко неприемлива и дълбоко некоректна. Да се поставя ДПС на една плоскост с ГЕРБ и ``Атака`` е, меко казано, неприемливо. Защото ДПС не може да бъде укорено за това, че постави в дневния ред на Народното събрание въпроса за нерешените права и свободи на българските граждани. Не фактът на поставянето в дневния ред на парламента на нерешените проблеми генерира напрежение", заяви Местан.

Според него, с декларацията си БСП се опитва да се качи на "анти -ДПС клонка" и да се включи в надпревара за анти- ДПС гласовете. "Много ще се надявам тази бясна надпревара да не е за сметка на базови принципи, на които трябва да стъпи демокрацията в България. И освен това, при толкова много накачили се на анти- ДПС клонката, има реален риск тя в крайна сметка да се счупи", добави лидерът на партията. Все пак той смята, че подобни становища на БСП "не биха могли да имат фатални последствия за коалиционните отношения, защото смисълът на управлението не може да се сведе до само една тема, колкото и важна да е тя. При представянето на декларацията на БСП против езика на омразата Велислава Дърева заяви: "Изрично подчертаваме, че отговорност за тази агресия носят политическите сили в парламента - особено ГЕРБ, чието поведение е на разделение, също така ``Атака`` и ДПС и немалко извънпарламентарни партии".

Според Местан много по-голям риск от създаване на етническо напрежение криела тезата на Бойко Борисов за възродителния процес. "Преди 4-5 години в предаване на живо в националния ефир той заяви, че подкрепя изцяло тезите на възродителния процес и че се разграничава само от методите му. Каза освен това, че има необходимост от по-хуманен подход за асимилиране, при който няма да се сменят имената насилствено, няма да има танкове и БТР-и, но просто задължително ще се именуват всички новородени деца с български имена и така през няколко поколения и вече нямаме етнически проблем. Не само дискриминационно, но и мракобесническо", каза Местан. В Шумен днес пристигна цялото ръководство на ДПС. На среща с областните структури ще се говори за значението на евровота и за подготовката за тях. От ДПС заявиха, че предстоят подобни посещения във всички 28 области на страната.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини