Опозицията поиска оставката на Ердоган за корупция

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отрече автентичността на последните запис от подслушвания, които го уличават в корупция. За записите се твърди, че са били направени по време на среща на парламентарната група на партията на Ердоган, предаде в. Хюриет.

"Вчера те публикуваха една пиеса, която сами са режисирали... Това е подла атака срещу министър-председателя на Турция", каза той.

В интернет бе разпространен видеозапис от разговор на премиера Реджеп Тайип Ердоган със сина му Билял. Става дума за укриване на крупни суми от членове на семейството на премиера във връзка с антикорупционното разследване, започнало на 17 декември миналата година.

От пресслужбата на премиера последва съобщение с гриф спешно, което бе разпространено от медиите, предава БНР. В него се твърди, че въпросният видеозапис е монтаж, компромат и в никакъв случай не отговаря на истината. Един неморален монтаж, в който всичко е измислица и цели да очерни премиера и семейството му, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

След скандалния видеозапис основната опозиционна сила, Народнорепубликанската партия, се събра спешно на заседание, а заместник-председателят и говорител Халук Коч призова премиерът незабавно да подаде оставка.

Турската опозиция призова премиера Реджеп Ердоган да се оттегли от властта след снощните разкрития за масови подслушвания, макар че Ердоган ги окачестви като фалшификация.

"Правителството трябва незабавно да подаде оставка, то загуби всякаква легитимност", заяви заместник-председателят на основната опозиционна формация Народно-републиканската партия Халюк Коч след извънредно заседание на партийното ръководство през изминалата нощ.

Според управляващите става въпрос за фалшификация, която е дело на привърженици на мюсюлманския проповедник Фейтула Гюлен.

Движението "Хизмет" на турския духовник Гюлен незаконно е подслушвало хиляди телефони в Турция с цел изнудване и манипулиране на криминални дела, твърди пред Ройтерс един от високопоставените съветници на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Според него това се е случвало в рамките на кампания за създаване на тайно влияние над правителството.

Адвокатът на Гюлен, обвинен от Ердоган в изграждане на паралелни структури в полицията и съдебната власт, определя обвиненията като нечестни и заяви, че допринасят за атмосферата на "омаза и враждебност" в турското общество.

Според вестник "Стар" съветникът на Ердоган Ялчин Акдоган и много други, в това число министърът на вътрешните работи, ръководителят на националното разузнаване и политици от различни партии са сред онези, чиито телефони са подслушвани през последните три години. "Няколко години те са подслушвали 7000 души и са имали намерение да повдигнат съдебно дело срещу тях по обвинения, че са членове от измислена престъпна организация", твърди Акдоган пред Ройтерс. "Изправени сме пред структура, която подслушва всички незаконно, следи всичко, свързано с личния живот и използва тази информация, когато ѝ е необходимо за изнудване и измисляне на престъпления", допълва той.

Адвокатът на Гюлен Нуруллах Албайрак заяви, че на лице са "нечестни" опити неговият клиент да бъде обвинен в подслушване и призова случаят да бъде разследван, понеже подобни твърдения в медиите целят единствено създаване на политически хаос. "Тази ситуация няма да постигне нищо друго освен да предизвика още омраза и враждебност в обществото", заяви Албайрак, цитиран от близки до Гюлен медии.

Според вестник Стар, двама от прокурорите, които се занимават с дела за тероризъм, са издали съдебни заповеди, които разрешават подслушването в рамките на разследване на "Терористична организация "Селам" – неизвестна досега група, чието има означава "Добър ден". Според вестника са подслушвани телефони на журналисти, членове на академичната общност, бизнесмени и висши представители на различни НПО. Изданието публикува пълен списък на подслушваните. Според близкия до правителството ежедневник Йени Шафак подслушвани са хиляди души, включително самият Ердоган.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че според него телефонът му е подслушван от поне две години и половина. Той добавя, че обект на подслушване е станала цяла Турция, не само Партията на справедливостта и развитието (АКП). "Смятам, че това е изключително неприятно и нанася голяма обида на турската държава и правителството", заяви той пред репортери в Анкара. "Това вече не е проблем само на АКП".

По-рано този месец високопоставени представители на властите съобщиха, че Турция е започнала криминално разследване срещу предполагаемата "паралелна държава". Парламентът прие закони, засилващи правителствения контрол върху Интернет и съдилищата. Изготвен е също така и закон, който дава повече правомощия на националното разузнаване. Противниците на режима описват този закон като авторитарна реакция на разследването.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини