7 °C

Независимите аптеки спестяват милиони на икономиката

Преди повече от година и половина разговаряхме с фармацевта Диана Цветилова, когато тя обърна внимание на доверието на клиентите към работещите в независимите аптеки фармацевти. Преди дни в Интернет пространството беше разпространено проучване, което потвърди тези нейни думи в европейски мащаб.

Т.К.: Изследване на (световната организация на фармацевтите) FIP показва необходимостта от „квартални“ аптеки. Запозната ли сте с него?

Д.Ц.: Да, подобни изследвания са правени в много страни от ЕС – Австрия, Германия… Сега са представени данни за Финландия. Там се говори за „спестени“ на икономиката над 565 млн. евро. Председателят на FIP идва преди време в София и каза, че тези проучвания имат подобни резултати навсякъде.

Т.К.: Имаш ли приблизителна представа колко се спестява в България благодарение на независимите аптеки?

Д.Ц.: Нямам представа. Но при всички случаи се спестява доста – от времето и от средствата на хората. Тук няма кой да го проучи. Никой не си е поставил за цел, но това е безспорен факт. Системата не е по- различна. Съюзът на българските фармацевти е отчел отдавна предимството на малката аптека и това е заложено в етичния модел., за който ние се борихме и за който разни структури лобираха. Успяхме донякъде. Но най- много ни тежи борбата за регулиране. Фармацията е регулирана професия в България, но бизнесът с лекарства не е. Това за което най- много държим е регулация на брой население и регулация в отстояние на аптеките една от друга. Безумие е да  има аптеки врата до врата. В някои страни има решение, че на дадено място ще има аптека  и е така 100-200 години. Може да се сменят собствениците, но точно там винаги има аптека. Има лостове и механизми, съсловните организации са силни и съдействат за спазването на тази регулация.

Т.К.: Как един аптекар „облекчава“ пациентите?

Д.Ц.: Една консултация може да  понижи разходите, пести време на работещите. Една консултация с грамотен човек никога не е излишна. В изследването става дума дори за това, че спестяваме на пациентите досег с вируси, разпространявани в болничните заведения. Отчита се и това, че не е разкарвана кола на спешна помощ.

Т.К.: До колко съветите на аптекарите са коректни и не са в разрез със законодателството?

Д.Ц.: Не искам да говоря от името на всички, но истинският фармацевт не би си позволил да се намесва в работата на лекарите. Един от често даваните съвети е болният да се обърне към подходящ доктор.  Можем да препоръчаме какво да направи, да го насочим, да му помогнем да направи избора си. В изследването става дума за лекарства, които се дават без рецепти.

Т.К.: Много или малко са аптеките в България?

Д.Ц.: Всяка страна има различен стандарт. В някои е на 3 000 души – аптека, в други на 5 000. А в Първомай с около 13 000 жители има 8 аптеки. Защото няма регулация, която да спре и да каже – стоп! Тук има достатъчно, няма основания за нова аптека. Вие сами си направете извода във Финландия – страна с население около 5,5 млн. има 594 аптеки, а в България са над 3500. Освен това аптеките са концентрирани в по- големите населени места, в малките – отсъстват съвсем.

Т.К.:Да но всички приемат конкуренцията като един добър начин за регулиране на пазара. Има ли от какво да се притесняваме? До какво води тази конкуренция?

Д.Ц.:До каквото намираме в момента – лица без ценз да работят в аптеките; Тази неконтролируема конкуренция води  до невероятен дъмпинг, нелегален внос, никакъв контрол, реекспорт. От това губи пациентът. В тази обстановка е трудно да очакваме от пациентите ни да бъдат лоялни. Те ценят съветите ни, но отиват във веригата, взимат си лекарствата и после идват при нас за съвет и ни гледат в очите – какво ще им кажем. Не разбират, че по този начин губят и те, губим и ние.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини