19 °C

Независимите аптеки спестяват милиони на икономиката

Преди повече от година и половина разговаряхме с фармацевта Диана Цветилова, когато тя обърна внимание на доверието на клиентите към работещите в независимите аптеки фармацевти. Преди дни в Интернет пространството беше разпространено проучване, което потвърди тези нейни думи в европейски мащаб.

Т.К.: Изследване на (световната организация на фармацевтите) FIP показва необходимостта от „квартални“ аптеки. Запозната ли сте с него?

Д.Ц.: Да, подобни изследвания са правени в много страни от ЕС – Австрия, Германия… Сега са представени данни за Финландия. Там се говори за „спестени“ на икономиката над 565 млн. евро. Председателят на FIP идва преди време в София и каза, че тези проучвания имат подобни резултати навсякъде.

Т.К.: Имаш ли приблизителна представа колко се спестява в България благодарение на независимите аптеки?

Д.Ц.: Нямам представа. Но при всички случаи се спестява доста – от времето и от средствата на хората. Тук няма кой да го проучи. Никой не си е поставил за цел, но това е безспорен факт. Системата не е по- различна. Съюзът на българските фармацевти е отчел отдавна предимството на малката аптека и това е заложено в етичния модел., за който ние се борихме и за който разни структури лобираха. Успяхме донякъде. Но най- много ни тежи борбата за регулиране. Фармацията е регулирана професия в България, но бизнесът с лекарства не е. Това за което най- много държим е регулация на брой население и регулация в отстояние на аптеките една от друга. Безумие е да  има аптеки врата до врата. В някои страни има решение, че на дадено място ще има аптека  и е така 100-200 години. Може да се сменят собствениците, но точно там винаги има аптека. Има лостове и механизми, съсловните организации са силни и съдействат за спазването на тази регулация.

Т.К.: Как един аптекар „облекчава“ пациентите?

Д.Ц.: Една консултация може да  понижи разходите, пести време на работещите. Една консултация с грамотен човек никога не е излишна. В изследването става дума дори за това, че спестяваме на пациентите досег с вируси, разпространявани в болничните заведения. Отчита се и това, че не е разкарвана кола на спешна помощ.

Т.К.: До колко съветите на аптекарите са коректни и не са в разрез със законодателството?

Д.Ц.: Не искам да говоря от името на всички, но истинският фармацевт не би си позволил да се намесва в работата на лекарите. Един от често даваните съвети е болният да се обърне към подходящ доктор.  Можем да препоръчаме какво да направи, да го насочим, да му помогнем да направи избора си. В изследването става дума за лекарства, които се дават без рецепти.

Т.К.: Много или малко са аптеките в България?

Д.Ц.: Всяка страна има различен стандарт. В някои е на 3 000 души – аптека, в други на 5 000. А в Първомай с около 13 000 жители има 8 аптеки. Защото няма регулация, която да спре и да каже – стоп! Тук има достатъчно, няма основания за нова аптека. Вие сами си направете извода във Финландия – страна с население около 5,5 млн. има 594 аптеки, а в България са над 3500. Освен това аптеките са концентрирани в по- големите населени места, в малките – отсъстват съвсем.

Т.К.:Да но всички приемат конкуренцията като един добър начин за регулиране на пазара. Има ли от какво да се притесняваме? До какво води тази конкуренция?

Д.Ц.:До каквото намираме в момента – лица без ценз да работят в аптеките; Тази неконтролируема конкуренция води  до невероятен дъмпинг, нелегален внос, никакъв контрол, реекспорт. От това губи пациентът. В тази обстановка е трудно да очакваме от пациентите ни да бъдат лоялни. Те ценят съветите ни, но отиват във веригата, взимат си лекарствата и после идват при нас за съвет и ни гледат в очите – какво ще им кажем. Не разбират, че по този начин губят и те, губим и ние.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини