7 °C

Книга на Николай Стоянов събра десетки в Пловдив

Десетки спортисти, журналисти и приятели на спортния журналист Николай Стоянов се събраха в пловдивския хотел „Империал“ на представянето на книга, събрала на страниците си материали на автора, публикувани в медиите през годините. „Книгата, която не бих издал“ е сборник с интервюта, разкази и очерци, подредени хронологично и очертаващи развитието на българския спорт в едни от най-трудните години, събрани от страниците на вестниците „Глас“, „Меридиан мач“, Стандарт“, „7 дни спорт“. Подборът на статиите и тяхната подредба е дело на съпругата на Николай – Жанета Стоянова.

Балната зала на хотел „Империал“ се оказа тясна да събере повече от 100 присъстващи на представянето, дошли да изкажат  своето уважение към приятеля и журналиста Николай Стоянов. Сред гостите бяха много от спортните легенди на Пловдив – футболистите Динко Дерменджиев, Георги Убинов, бившия кмет Славчо Атанасов, футболните съдии Атанас Узунов и Йордан Сталев, волейболистът Каспар Симеонов. Присъстваха и много колеги от журналистическата гилдия и приятели на автора.

След уводните думи на водещите Мария Павлова и Стойчо Генов, представяне на книгата направи Владимир Янев – доцент във Филологическия факултет на Пловдивския университет. Той говори кратко, с възхищение за работата на Николай. Подчерта колко много Ники е бил свързан с родния си  Първомай. Разказа за възторга с който е представял книгите на неговите съграждани – поети Георги Тончев, Иван Георгиев, Георги Ангелов. Самият доцент е един от героите в книгата като страстен почитател на Локомотив Пловдив.

Спомени за работата си с Николай Стоянов разказаха някои от „героите“ в книгата и негови колеги. Най-емоционален пред микрофона бе ветеранът на „Ботев“ Георги Убинов, който при първия си опит не успя да пророни нито дума и се разплака.

По думите на Жанета Стоянова този сборник е благодарност към неговите колеги и приятели. „Събрах тези страници, публикувани през годините в различни вестници, защото много приятели и колеги след неочакваната загуба на Ники показаха колко го обичат и уважават. Милите им жестове към семейството ми ме убедиха , че смъртта, скръбта и болката нямат шанс пред любовта и искреното приятелство. … В памет на Ники и в израз на благодарност към тях се роди този сборник.“

В книгата са намерили място любопитни истории за някои от светилата в българския спорт, разказани сладкодумно без да бъдат прекрачвани нормите на журналистическата и човешката етика. Там няма да намерите клюки и „жълтении“, а можете да прочетете как Христо Бонев е можел да стане певец в гръцка таверна, как прадядото на Динко Дерменджиев е укривал Васил Левски, как чешки съперник захапал носа на Гочо Василев, как Атанас Узунов ходел на училище с въдица. В книжката може да прочетете и първото интервю на едва прохождащата бъдеща футболна звезда на България – 14-годишния тогава Валери Божинов. В компанията на спортните величия е и свещеникът от с.Градина отец Костадин, представен в качеството си на футболист от местния тим.

Книжката е с обем 192 страници е на цена от 10 лева и може да бъде намерена на книжните щандове в магазините „ОфисиТЕ“ и супермаркет „Маго“, както и в във вестникарския РЕП до подлеза. Сборникът „Книгата, която не бих издал“ е факт благодарение освен на огромния труд по издирването, селктирането и подреждането на материалите от неговата съпруга и на Васко Вълчев, Елена Янева – Вълчева, Георги Убинов, Йордан СТалев, Калуст Ширинян, Костадин Момчилов, Николай Спасов, Стоил Желязков, Стоил Петраков и Стоян Радков. 

Теодора Кирякова и Костадин Момчилов

Съпругата и дъщерята на Николай Стоянов - Жанета и Елена
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини