Книга на Николай Стоянов събра десетки в Пловдив

Десетки спортисти, журналисти и приятели на спортния журналист Николай Стоянов се събраха в пловдивския хотел „Империал“ на представянето на книга, събрала на страниците си материали на автора, публикувани в медиите през годините. „Книгата, която не бих издал“ е сборник с интервюта, разкази и очерци, подредени хронологично и очертаващи развитието на българския спорт в едни от най-трудните години, събрани от страниците на вестниците „Глас“, „Меридиан мач“, Стандарт“, „7 дни спорт“. Подборът на статиите и тяхната подредба е дело на съпругата на Николай – Жанета Стоянова.

Балната зала на хотел „Империал“ се оказа тясна да събере повече от 100 присъстващи на представянето, дошли да изкажат  своето уважение към приятеля и журналиста Николай Стоянов. Сред гостите бяха много от спортните легенди на Пловдив – футболистите Динко Дерменджиев, Георги Убинов, бившия кмет Славчо Атанасов, футболните съдии Атанас Узунов и Йордан Сталев, волейболистът Каспар Симеонов. Присъстваха и много колеги от журналистическата гилдия и приятели на автора.

След уводните думи на водещите Мария Павлова и Стойчо Генов, представяне на книгата направи Владимир Янев – доцент във Филологическия факултет на Пловдивския университет. Той говори кратко, с възхищение за работата на Николай. Подчерта колко много Ники е бил свързан с родния си  Първомай. Разказа за възторга с който е представял книгите на неговите съграждани – поети Георги Тончев, Иван Георгиев, Георги Ангелов. Самият доцент е един от героите в книгата като страстен почитател на Локомотив Пловдив.

Спомени за работата си с Николай Стоянов разказаха някои от „героите“ в книгата и негови колеги. Най-емоционален пред микрофона бе ветеранът на „Ботев“ Георги Убинов, който при първия си опит не успя да пророни нито дума и се разплака.

По думите на Жанета Стоянова този сборник е благодарност към неговите колеги и приятели. „Събрах тези страници, публикувани през годините в различни вестници, защото много приятели и колеги след неочакваната загуба на Ники показаха колко го обичат и уважават. Милите им жестове към семейството ми ме убедиха , че смъртта, скръбта и болката нямат шанс пред любовта и искреното приятелство. … В памет на Ники и в израз на благодарност към тях се роди този сборник.“

В книгата са намерили място любопитни истории за някои от светилата в българския спорт, разказани сладкодумно без да бъдат прекрачвани нормите на журналистическата и човешката етика. Там няма да намерите клюки и „жълтении“, а можете да прочетете как Христо Бонев е можел да стане певец в гръцка таверна, как прадядото на Динко Дерменджиев е укривал Васил Левски, как чешки съперник захапал носа на Гочо Василев, как Атанас Узунов ходел на училище с въдица. В книжката може да прочетете и първото интервю на едва прохождащата бъдеща футболна звезда на България – 14-годишния тогава Валери Божинов. В компанията на спортните величия е и свещеникът от с.Градина отец Костадин, представен в качеството си на футболист от местния тим.

Книжката е с обем 192 страници е на цена от 10 лева и може да бъде намерена на книжните щандове в магазините „ОфисиТЕ“ и супермаркет „Маго“, както и в във вестникарския РЕП до подлеза. Сборникът „Книгата, която не бих издал“ е факт благодарение освен на огромния труд по издирването, селктирането и подреждането на материалите от неговата съпруга и на Васко Вълчев, Елена Янева – Вълчева, Георги Убинов, Йордан СТалев, Калуст Ширинян, Костадин Момчилов, Николай Спасов, Стоил Желязков, Стоил Петраков и Стоян Радков. 

Теодора Кирякова и Костадин Момчилов

Съпругата и дъщерята на Николай Стоянов - Жанета и Елена
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини