17 °C

Книга на Николай Стоянов събра десетки в Пловдив

Десетки спортисти, журналисти и приятели на спортния журналист Николай Стоянов се събраха в пловдивския хотел „Империал“ на представянето на книга, събрала на страниците си материали на автора, публикувани в медиите през годините. „Книгата, която не бих издал“ е сборник с интервюта, разкази и очерци, подредени хронологично и очертаващи развитието на българския спорт в едни от най-трудните години, събрани от страниците на вестниците „Глас“, „Меридиан мач“, Стандарт“, „7 дни спорт“. Подборът на статиите и тяхната подредба е дело на съпругата на Николай – Жанета Стоянова.

Балната зала на хотел „Империал“ се оказа тясна да събере повече от 100 присъстващи на представянето, дошли да изкажат  своето уважение към приятеля и журналиста Николай Стоянов. Сред гостите бяха много от спортните легенди на Пловдив – футболистите Динко Дерменджиев, Георги Убинов, бившия кмет Славчо Атанасов, футболните съдии Атанас Узунов и Йордан Сталев, волейболистът Каспар Симеонов. Присъстваха и много колеги от журналистическата гилдия и приятели на автора.

След уводните думи на водещите Мария Павлова и Стойчо Генов, представяне на книгата направи Владимир Янев – доцент във Филологическия факултет на Пловдивския университет. Той говори кратко, с възхищение за работата на Николай. Подчерта колко много Ники е бил свързан с родния си  Първомай. Разказа за възторга с който е представял книгите на неговите съграждани – поети Георги Тончев, Иван Георгиев, Георги Ангелов. Самият доцент е един от героите в книгата като страстен почитател на Локомотив Пловдив.

Спомени за работата си с Николай Стоянов разказаха някои от „героите“ в книгата и негови колеги. Най-емоционален пред микрофона бе ветеранът на „Ботев“ Георги Убинов, който при първия си опит не успя да пророни нито дума и се разплака.

По думите на Жанета Стоянова този сборник е благодарност към неговите колеги и приятели. „Събрах тези страници, публикувани през годините в различни вестници, защото много приятели и колеги след неочакваната загуба на Ники показаха колко го обичат и уважават. Милите им жестове към семейството ми ме убедиха , че смъртта, скръбта и болката нямат шанс пред любовта и искреното приятелство. … В памет на Ники и в израз на благодарност към тях се роди този сборник.“

В книгата са намерили място любопитни истории за някои от светилата в българския спорт, разказани сладкодумно без да бъдат прекрачвани нормите на журналистическата и човешката етика. Там няма да намерите клюки и „жълтении“, а можете да прочетете как Христо Бонев е можел да стане певец в гръцка таверна, как прадядото на Динко Дерменджиев е укривал Васил Левски, как чешки съперник захапал носа на Гочо Василев, как Атанас Узунов ходел на училище с въдица. В книжката може да прочетете и първото интервю на едва прохождащата бъдеща футболна звезда на България – 14-годишния тогава Валери Божинов. В компанията на спортните величия е и свещеникът от с.Градина отец Костадин, представен в качеството си на футболист от местния тим.

Книжката е с обем 192 страници е на цена от 10 лева и може да бъде намерена на книжните щандове в магазините „ОфисиТЕ“ и супермаркет „Маго“, както и в във вестникарския РЕП до подлеза. Сборникът „Книгата, която не бих издал“ е факт благодарение освен на огромния труд по издирването, селктирането и подреждането на материалите от неговата съпруга и на Васко Вълчев, Елена Янева – Вълчева, Георги Убинов, Йордан СТалев, Калуст Ширинян, Костадин Момчилов, Николай Спасов, Стоил Желязков, Стоил Петраков и Стоян Радков. 

Теодора Кирякова и Костадин Момчилов

Съпругата и дъщерята на Николай Стоянов - Жанета и Елена
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини