Писатели и достойни потомци се срещнаха пред паметника на Караславов

Ученици от ОУ „Георги Караславов“ и творци от едноименното дружество на писателите в Първомай се срещнаха, за да отдадат почит към своя патрон в рамките на честванията на неговата 110-годинина.

Темата на срещата беше "Достойни потомци". Освен ученици и писатели, на нея присъстваха представители на Общинска администрация, кметът на общината Ангел Папазов и граждани. Деца и възрастни поднесоха цветя пред паметника на писателя, а след това се събраха в библиотеката на читалище „Пробуда“, където всеки автор прочете свое произведение. Без да има уговорка, много от тях бяха избрали тематично произведенията си, посвещавайки ги на близки на децата теми.

Председателят на дружеството на писателите  - Кръстю Кръстев прочете разказа си за създадената в Хаджи Елес организация за спасяването на Левски. Сюжетът му е основан на предаваните почти като легенди спомени на участниците в заверата. Красимира Славова беше избрала „най- дебърските си стихове“, дни преди деня на влюбените Стефан Янчев рецитира любовна поезия. За детството си край морето си припомни Пенка Ушева, а Нели Атанасова прочете стиховете, от които се надява да се роди дебърския химн. Със своята философска поезия, литературното четене завърши най- новият член на дружеството – Милка Пиналска.

В края на срещата учителката по български език и литература Лиляна Запрянова разказа за заниманията на нейните ученици в областта на литературното творчество, за опитите им да пишат поезия и проза, за първите им стъпки да станат достойни потомци на Караславов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини