Решаването на проблемите във Виница започва от почистването на канала

Паунка Запрянова - втората отляво

Кметът Ангел Папазов обеща да намери решение на проблема с наводняването на къщи в село Виница, поставен от Паунка Запрянова. По време на общественото обсъждане на бюджет 2014 госпожата, заедно с още няколко нейни съселяни поставиха ребром въпросите си пред градоначалника. Той ги покани в кабинета си и ги изслуша. Преди 2 години, след наводнението от бързо топящия се сняг, те са се надявали да бъде прочистен канала, преминаващ през селото. Това до сега не е направено. На срещата присъстваше жена, която се оплака, че след построяването на новата жп линия домът ѝ непрекъснато се наводнява. Кметът на Виница Тодор Тодоров обясни, че не веднъж е поставял въпроса за направения на неподходящо място водоскок, който отвежда водата директно в крайните къщи, вместо на подходящо място. Отговорът от изпълнителите винаги е бил, че това е плана и те могат само да го изпълняват.

Защо не е изградена оградата на училището – попита г-жа Запрянова. Тя беше разрушена по време на същото това наводнение, за да се  направи път на водата, а сега не се намират  пари пак да бъде изградена. Около учебните заведения няма легнали полицаи, дори няма преграда, която да спира децата, за да не изскочат на уличното платно. Къде да си заведем децата –продължи тя с упреците си – катерушките и люлките в двора на детската градина не са достъпни за външни деца. В селото няма една пейка, на която да седне майка излязла с детето си на разходка. Принудени сме да седим в кафенето. Защо ТЕРНА си замина без да възстанови пътя, по който минаваха тежки камиони и машини и сега той е като лунен пейзаж.

На срещата между кмета и хората от Виница, той е обещал като първа стъпка заедно с „Напоителни системи“ да бъде прочистен канала. Оградата на училището ще почака, докато не се направи това, за да не стане нужда да бъде разрушавана и да се прави път на водата.

През следващата година общината се кани да кандидатства по програмите на ПУДООС за изграждане на детски площадки в населените места, включително и във Виница. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини