Владимир Гроздев отбеляза 70-годишен юбилей

В петък в Ардино тържествено бе честван 70-годишният юбилей на Владимир Гроздев, дългогодишен самодеец, ръководител на художествени самодейни колективи и член на Настоятелството на Читалище „Родопска искра”. В ресторант „Перла” дойдоха семейството му, близки и приятели. Тържеството уважиха ръководството на община Ардино, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още синът на юбиляра Красимир, пропътувал около 10 000 км от канадския град Монреал и дъщерите му Светла, пристигнала от Италия и Севда. Най-малките гости бяха двете му правнучки -12-месечната Веселина и четиригодишната Златина, които бяха дошли заедно с родителите си облечени в родопски носии. Юбилярът получи много цветя и подаръци.

Организатор на културната проява бе местното Народно читалище „Родопска искра - 1921”. Секретарят на читалището Леман Кочева запозна всички с творческата и житейска биография на Владимир Гроздев. „Тази вечер сме се събрали да честваме 70-годишния юбилей на един достоен, трудолюбив и колоритен наш съгражданин” заяви Кочева. Тя пожела на юбиляра крепко здраве и дълголетие, за да продължава да ги радва с непресъхвашата си енергия.

От името на кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям бе прочетен поздравителен адрес и поднесен подарък на рожденика. Председателят на читалищното настоятелство Юксел Исмаил връчи на Владимир Гроздев почетен плакет за принос към развитието на читалищното дело в общината. Той подари на юбиляра архивна снимка от участието му във фестивал в турския град Измир - една от последните сценични изяви в дългогодишния му творчески път. В развълнуваната си реч юбилярът изказа искрените си благодарнсти към Настоятелството на читалището за организирането на 70-годоишният му юбилей. Той поздрави присъстващите с популярни родопски песни. Извиха се кръшни хора.

 КОЙ Е ВЛАДИМИР ГРОЗДЕВ?

 Владимир Гроздев е роден на 29 януари 1944 в ардинското село Паспал. Основното си образование завършва в родното си село, а средното – в гимназията в Ардино. През 1962 г. постъпва в донаборна школа в Ловеч, където се обучава за шофьор и танкист. Военната си служба отбива в Кърджали. След това започва трудовата му кариера, като първите 9 години от нея работи в МВР като полицай. Следват 29 години трудов стаж в бензиностанцията на „Петрол” в Ардино. През 1965 се жени за Златка Райчева от смолянското село Вехтино. От брака си имат две дъщери и един син. Любовта му към изкуството започва още на 13-14 годишна възраст, когато участва активно в ученическите прегледи и фестивали, които се провеждат на 1-ви май и 9-ти септември. Владимир Гроздев за първи път се качва на сцената на читалището през 1974 година на общинския преглед и печели първото място в категорията „Индивидуални изпълнители – певци”, след това става първенец и на окръжния преглед в Кърджали, което му дава право за участие в Националния събор в Копривщица. Там се представя блестящо и е носител на златен медал. През следващите четири години също е носител на приза. Има над 50 участия на национални и международни музикални фестивали и прегледи. Навякъде, където се явява, Владимир обира призовете на журито и сърцата на публиката – в Рожен, на прегледи в София, където една година печели два златни медала – заедно с групата за родопски фолклор  и като индивидуален певец. Заедно с ансамбъла за турски фолклор към читалище „Родопска искра” участва в различни фестивали в страната и в Турция, както и в предаване на живо по турската телевизия „Румели”. Със сборен състав от танцови групи и народни изпълнители е участвал във фестивали в Москва, Киев, Чернообил, централен Кафказ. Постиженията на Владимир Гроздев не остават незабелязани и от централната власт. По случай 1300 години от създаването на българската държава е награден от централния читалищен съюз. Член на настоятелството на читалище „Родопска искра” от 1982 година досега. Понастоящем е пенсионер. Радва се на пет внуци и две правнучки.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини