Естония готова да ни помага за е-управлението

Интензивни, приятелски, добронамерени отношения с Естония отчете президентът Росен Плевнелиев след срещата си с естонския президент Тоомас Илвес. Двете страни, по думите на българския държавен глава, имат общи ценности и бъдеще, споделят общи идеи по европейския дневен ред.

Съвместни работни групи между Естония и България ще изготвят дневния ред за 2018 година, когато двете държави ще председателстват общността, стана ясно на съвместната пресконференция на двамата държавни глави.

И двамата президенти са на мнение, че ЕС трябва да има по-конкурентоспособна европейска икономика, а Европа трябва да стане по-интегрирана, за да играе по-важна роля на глобалната сцена.

Икономическият растеж е важен и двете страни са доказвали, че той може да се случи по най-добрия начин, коментира още българският президент и обясни, че това може да стане с фискална дисциплина. Общи интереси имаме с Естония по отношение на кохезионната политика. България търси подкрепата и се учи от опита на Естония във въвеждането на електронното правителство, смята Росен Плевнелиев.

Постигнатото в Естония е на световно ниво, категоричен бе той. Естонски експерти са проверили състоянието ни в момента в електронното управление. Стратегически важно, каза Плевнелиев, е въвеждането на електронно правителство, още повече, такова е желанието и на хората. Необходимо е правителството да се обърне към този приоритет и да осигури финансиране за него, посъветва българският президент.

Той припомни, че по време на служебния кабинет е изготвен интегриран план за въвеждане на електронното управление. Този план, за съжаление, седи в някое заключени чекмедже, каза държавният глава. Според него не сме достатъчно богати, защото не надграждаме постиженията, а с всяка смяна на властта започваме отначало.

Естонските експерти, според него, могат да ни предложат най-добрата стока на най-добрата цена за въвеждане на електронното управление.

Той изтъкна още туристическите прелести на страната ни и изрази надежда, че естонците ще преоткрият България като целогодишна туристическа дестинация.

Заедно с Естония ще засилим сътрудничеството си в киберсигурността, каза още Плевнелиев.

И двете страни, по думите му, подкрепят присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.

На свой ред Тоомас Илвес каза, че няколко пъти е идвал в България, още преди да станем част от НАТО. Леко досадно е, че се говори за стари и нови членки на ЕС, коментира естонският президент и допълни, че не е нужно да говорим за старите съзвездия. Този стар модел на мислене е бил разклатен от факта, че по време на кризата, по думите му, по-дисциплинирани били новите в европейското семейство.

Естония е на най-ниското ниво по корупция сред останалите посткомунистически страни, констатира Тоомас Илвес и подчерта, че някои от старите членки са по-корумпирани от малката му страна.

България и Естония страдат от известна изолация по отношение на транспортните коридори, смята още естонският президент и затова двете страни трябва да развиват транспортните си връзки. Според него, това трябва да е приоритет за двете държави в следващия програмен период.

Що се отнася за електронното управление, в отговор на журналистически въпрос дали е възможен съвместен проект, той каза: „Ние винаги сме на разположение, когато една държава иска да работи с нас".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини