Пращат танкове на жълтите павeта

Скандален призив военнослужещи, недоволни от управлението, да се включат в протестите пред Народното събрание, издадоха демонстрантите. „Нека танковете да дойдат", прозвучал преди седмица при проваления митинг на първия работен ден на Народното събрание. След като стана ясно, че не могат да въвлекат полицаите в бунтовете срещу парламента, протестърите са направили опит да се свържат с армейци, които да подстрекават срещу правителството.

„Силите на реда са с нас, чакаме военните", обяви скандално и един от флагманите на демонстрациите - учителят по информатика Явор Никифоров. Идеята и фуражките да се обсебят в протестите, обаче не е на родните превратаджии. Те следват точка по точка рецептата на американската социоложка Ариана Хъфингтън за пуч срещу законно избран кабинет, за която „Всеки ден" писа в края на миналата година. Първата стъпка от нея е тъкмо за въвличането на военнослужещи към бунтовете.

„Най-добре е да заложите на богати членове на бивши олигархични кръгове или бивши армейци. Започнете да им давате субсидии и да ги информирате за предстоящия ви план за преврат", гласи точката, по която демонстрантите на жълтите павета са започнали да се движат напоследък, за да насъскат протеста до крайност. Според запознати с плановете им, следващото по-сериозно събиране с тъпани и тарамбуки е насрочено за 4 февруари.

Тогава се навършват 17 години от връщането на мандата на БСП след многохилядните протести срещу правителството на Жан Виденов през 1997 г. Освен традиционното ползване на вувузели, протестърите вече готвели да хвърлят коктейли „Молотов" срещу сградата на парламента, която обаче точно в този ден ще е празна. Затова се молели да се наложи извънредно пленарно заседание, в което да предизвикат сблъсъци и да залостят народните избраници вътре, разкри пред „Всеки ден" запознат с бунтарските планове.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини