Жълт код заради силен вятър за четири области, дъжд през уикенда

Жълт код заради силен вятър е обявен за днес за четири  области на страната, това сочи справка в сайта на Националния институт  по метеорология и хидрология (НИМХ).

Код "жълто" за потенциално опасни метеорологични явления е обявен за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и  Бургас.

Прогнозата е за силен юг-югозападен вятър с пулсации  около и малко над 20 м/сек. Код „жълто” означава, че времето е  потенциално опасно. За останалата част от страната не са прогнозирани  опасни метеорологични явления.

През нощта от запад облачността отново ще се увеличи и  утре още преди обяд в Западна България, а по-късно през деня и на места и  в източните райони ще превали дъжд, възможно е да прегърми. Покрай река  Дунав, вятърът ще се ориентира от изток-североизток и с него в страната  ще започне да прониква студен въздух. Такава е прогнозата на  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи  за Агенция "Фокус" Анастасия Стойчева, дежурен синоптик. В  Дунавската равнина максималните температури ще останат най-ниски - между  5° и 8°, в останалите райони - между 10° и 15°, в София 10°.

През  по-голямата част от деня в Югоизточна България ще продължи да духа  умерен и временно силен юг-югозападен вятър, ще има разкъсвания на  облачността и там дневните температури ще са най-високи - до около 17°.  Минималните температури ще са между 2° и 7°, в районите с южен вятър до  10°-11°, в София 4°. Над Черноморието облачността също ще се увеличи и  на места ще превали дъжд. По южното крайбрежие ще продължи да духа  умерен и временно силен югозападен вятър и там валежите са по-малко  вероятни. Максимални температури - между 12° и 17°. Температурата на  морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето - 2-3 бала.

Над планините облачността ще е променлива, по-често значителна и на  много места ще превали дъжд, над 1700 метра - сняг. Бурният югозападен  вятър бавно ще се ориентира от запад, ще остане силен и бурен.  Максимална температура на 1200 метра - около 7°, на 2000 метра - около  0°. В сряда ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен северозападен вятър и  температурите ще се понижат още малко. Все още на места слабо ще превалява, но тенденцията е към спиране на валежите, а облачността от  запад ще се разкъсва. В четвъртък ще има разкъсана облачност, почти без  валежи.

Вятърът чувствително ще отслабне. Понижението на температурите  ще продължи и преобладаващите ще са: минималните - между минус 1° и 4°,  максималните - 5°-10°. В петък бързо ще заоблачи и до края на деня ще  завали дъжд. През почивните дни от изток-североизток ще нахлува студен  въздух.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини