Връщат отстъпките наполовина за 5 и 6-годишните, за по-малките-само 10 лв

Директорките на градини инициираха среща с кмета, за възстановяване на преференциите

Отстъпките в хасковските детски градини за второ дете, такова със специални образователни потребности/СОП/, на самотно живеещ родител и др, се връщат в предишния си размер от поне 50 %. В някои случаи децата даже ще плащат по-малко. Така например при тризнаци, преференцията за второто дете е 25 %, а за третото-нищо.
Тези отстъпки не са нещо ново, коментираха директорки, но станаха неприложими след като през декември хасковският общински съвет промени таксите за детски градини. 5 и 6-годишните трябваше да плащат стойността на своя храноден, което вдигна месечния разход на семействата им от 50 на около 70 лв. при непрекъсната посещаемост. Методологията при изчисляване на отстъпките обаче бе върху твърди такси, които за предучилищната отпаднаха. А с тях отпаднаха и преференциите. Изчистването на този пропуск стана на нарочна среща на хасковските детски градини и кмета Георги Иванов, провела се завчера по искане на директорките. Предложенията им са били приети и вече са вкарани в проект на докладна, която вероятно ще бъде обсъждана на януарската сесия на местния парламент.

50 %-ната отстъпка ще важи и за децата от 1 до 4 години, но прилагането й ще сведе преференцията до символичните 10 лв на месец. Причината е , че на декемврийската си сесия Обс промени ставките на месечните такси за тази възраст. От месечния размер 50 лв, 30 лв. е твърдата присъствена такса. Отстъпката се налага само върху оставащите 20 лв за храна. 50 % от тях са 10 лв. Така първото дете ще дължи 50 лв, а братчето или сестричето му ще плащат по 40.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини