29 °C

Тренов с нова атака - разпространява писмо на МЗ

Д-р Иван Тренов ще разпечата в 300 екземпляра и ще разпространи отговора на Министерството на здравеопазването на изпратеното от него писмо по повод високите нива на шум от камбаната на църковната камбана. Там се казва че: „…е извършено замерване на проникващ шум в жилището на сем. Тренови и в класните стаи на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, разположени в близост до църквата „Св. Георги“ при което е установена основателността на изложеното от подателите на писмото и наднорменото ниво на шума е обективизирано с протокол ФФ- 31/15.07.3013 и ФФ- 55/30.09.2013г.“
Както се вижда от писмата, констатациите са от месеците юли и септември, 2013-та година и са направени преди няколкото действия предприети от кмета и общинските съветници, но всяка  стъпка е повод за нови действия от страна на д-р Тренов.

От последните му изяви не става ясно от какво се оплаква докторът? Ако силата на шума е проблем, то срещу това вече са предприети мерки и усилията му са напразни. Ако притесненията му идват от неканоничното използване на камбаната, то тогава поведението му е меко казано лицемерно, защото ясно и категорично в една от телевизионните си изяви той заяви, че е по- скоро атеист. Непрекъснатите му внушения, че шумът е вреден за здравето на околните, звучат като предупрежденията към пушачите, че цигареният дим е вреден за дробовете им. Похвална е енергията, с която докторът защитава правата си. Действията му са положителен пример по какъв начин биха могли да бъдат решавани далеч по- значими обществени проблеми – последователно, на принципа на китайската капка.
И докато някои от живеещите около църквата се оплакват от почасовия шум, стана известно, че във Велико Търново започват камбанотерапия, която се прилага вече на места във Франция и Русия. Там има специални институти за поддържане и изучаване на камбаните и тяхното благотворно влияние, но лечение с камбани могат да прилагат само специалисти - психотерапевти. Установено е, че звукът на една църковна камбана, в радиус до 5 км, унищожава вредните бактерии и пази от различни болести.. В историческия музей на старопрестолния град работят по международен проект, свързан с изследването на камбаните и увековечаването на техния звук.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини