Фрапиращо насилие и обиди над родилки в болници

"Стига си вила като мастия, ще го изцвъкаш като л...o", „Все на мен ще ми се случи спешно секцио, за да не мога да гледам вечерните новини”, "... почва второто полувреме", „Млъкни, спри да викаш, ще ме уволнят, ако разберат какво правя”, "Ще ти шибна два шамара" ... 

Това са само част от случаи на обиди и насилие над родилки у нас, събрани в кампанията „Допустимо ли е насилието” на сдружение „Родилница”. В нея жени, които са били малтретирани, унижавани и обиждани в родилното,  показаха цитати на акушерките и гинеколозите, които са ги израждали.

Естествено, че случаи на лошо отношение към пациент има, както има и към клиент във всяка област за която се сетите, но от тези елементарни снимки в случая, да се правят генерални изводи и да се лее злоба и жажда за мъст...

В тях има жестоки подигравки, неуместни шеги, обиди, подмятания, грубо отношение, каране, крещене, заповеди, заплахи.

Жените се оплакват, че са буквално насилени, за да родят по-бързо, отказват им контакт с бебетата, както и информация за състоянието им, акушерки искат подкуп, доктор е пиян и не може да извърши манипулация.

„Бях като героя Уилям Уолъс във финалната сцена от „Смело сърце” –  вързана, крещяща и изключително безсилна да ги спра да ме насилват”, споделя изповедта си родилка. 

 "Айде стига мрънка, като се е..., не те болеше, нали, а сега те боли", "Стига стиска краката, ма", "Да ти викна кран", "Никой не те пита дали искаш", "Махай й системите, да върви да с...", "Да си донесла термометър, тук да не е хотел", "Момиче, защо мръдна… сега вената ти колабира, ще ти шибна два шамара", спомнят си ужасяващите моменти майките.

Лекарка в Бургас предупредила жена да не заспива, защото ще й вземат пари за хотел, отказва да даде и болкоупокояващо, защото "ревяла".

Друга подканила млада родилка да побърза, че "горе още 20 вият".На друга заповядват да измие с кофата след клизмата, която й е направена.Бебе е прекръстено, защото името, което избрала майката, не било хубаво. Сестра обвинява майка, че мирише и децата й затова не сучат.

Лекар пък съветва майка да прати детето си в пансион, след като е вдигнало температура.

„Много медицински лица не осъзнават или отричат, че техните действия или  бездействие нанасят тежки физически и емоционални вреди върху жените,  за които се грижат. Разказите на жени за преживяното от тях в болницата  по време на раждане представят друга картина, в която физическото  насилие и емоционалният натиск са често срещани", коментират от  "Родилница".

Оттам приканват жените да споделят историята си и напомнят, че бременните трябва да знаят правата си като например правото на информирано  съгласие, както и въпроси, които могат да задават, за да са адекватно  информирани за процедурите.

В някои държави насилието над раждащи е изрично обявено за незаконно и има специални закони, които го уреждат.                                                               

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини