Съдът поиска ново разследване за загадъчната смърт на 13-г. момиче

 “Никога със съпруга ми няма да забравим деня, когато научихме за смъртта на единствената ни дъщеря Катя - казва с дълбока въздишка Тодорка Гергова, майка на загиналото 13-годишно момиче. - След часове на неизвестност за това какво се е случило с дъщеря ни, бяхме извикани от полицията да отидем в моргата да разпознаем тялото. Не пожелавам никому да преживее този шок.”

7-класничката Екатерина Гергова е открита мъртва върху козирката над входа на жилищен блок на бул. “Втори юни” във Враца следобеда на 11 октомври м.г. Тялото е забелязано най-напред от пенсионерка от входа, която звъни в полицията.

Според първоначалните данни на разследващите момичето е сложило край на живота си, като скочило от отворения прозорец на входа между VI и VII етаж. В дрехите на Катя няма документи, които да я идентифицират, намерени са само ключове.

Съмнения дали това е самоубийство имаше още тогава, а жителите на блока недоумяваха какво е правило момичето във входа, при положение че входната врата почти винаги е заключена. По това време на деня наоколо е било доста оживено, много хора имало по пейките около кооперацията, но никой не видял скока на ученичката.

Нито един от живеещите не видял момичето да влиза във входа, никой не чул и шум в коридора. По-късно ще се установи, че нито Катя, нито родителите са имали познати или приятели в този блок, който се намира доста далече от дома им.

Самоличността на момичето не била установена до късно вечерта, въпреки че полицаи обиколили със снимката всички училища. Минали и през СОУ “Христо Ботев”, където Катя била в VII клас.

Лицето обаче било толкова обезобразено, че учителите не я разпознали. Всичко се изяснява, когато родителите Тодорка и Христо Гергови подават сигнал след края на работния си ден, че дъщеря им е изчезнала, а мобилният  телефон останал у дома.

Този ден Екатерина била на училище до обед във видимо нормално състояние. По нищо не можело да се предположи, че има проблеми, които биха я подтикнали да сложи край на живота си.

Със съучениците си Катя обсъждала планове за поредния брой на школския в. “Изгреви”, в чиято редколегия участвала. Обещала на другия ден да донесе материал за него и си тръгнала в добро настроение.

Майката, по това време шефка на РИОСВ, за последно се чула с Катя към 13,30 ч, когато момичето се прирало вкъщи. Говорела нормално и не споделила, че ще излиза някъде. Гергова твърди, че с дъщеря си нямали конфликти, които биха разстроили психиката на Катя и да я подтикнат към отчаяно решение.

Малко по-късно нещо обаче явно накарало седмокласничката буквално да изхвърчи от вкъщи. Забравила да вземе дори джиесема си и не се обадила преди това никому къде отива. Ако някой е извикал Катя навън, това не е станало по телефона, категорична е и техническата експертиза.

“Убиха детето ми” е първата реакция на Тодорка Гергова, когато вижда тялото на дъщеря си в моргата. Още на другия ден двамата със съпруга  настояват пред разследващите да се провери версията дали някой не е бутнал Катя и как се е озовала в онзи блок.

Съдебният лекар споделя, че много факти около положението на тялото и получените наранявания не съответстват на типично самоубийство. Наблюдаващият разследването на дознателите районен прокурор Стефан Динчев също съзира несъответствия в представената му версия за самоубийство и нарежда повторен оглед на мястото и събиране на нови доказателства, които са пропуснати от разследващите.

Оказва се обаче твърде късно много съществени неща около случая да бъдат изяснени. Десетина дни след като Катя е открита мъртва, разследването търси записи от камерите на частен хотел, намиращ се срещу фаталния блок - оказват се вече изтрити от охраната. А за да стигне до входа на блока, Катя е трябвало да мине именно оттам и така е можело да се види дали е била сама, или с някого.

“Много неща са пропуснати, а повечето действия на разследващите свидетелстват за непрофесионализъм и прибързаност - каза врачанският адвокат Пламен Петков.

Още с първите си стъпки дознателите са се придържали само към версията за самоубийство и не са се възползвали от възможността да съберат годни доказателства за други версии.”

След 10-месечно разследване районната прокуратура прекрати делото и обяви случая за приключен със заключението, че се касае за самоубийство. Ангажираният от родителите адвокат обаче направи възражение и поиска от съда ново разследване. Оспорват се доста от заключенията на няколко експертизи, както и заключенията на съдебните лекари.

По делото не е изяснено в колко часа Екатерина е излязла от жилището си и колко време е останала във въпросния вход, се казва в жалбата до съда.

Според адвокат Петков остава като логичен извод Катя да е била в някое от жилищата във входа. Обстоятелството, че разпитаните по делото свидетели твърдят, че не са я виждали и не я познават, не е основание да се игнорира такава възможност. Петков напомня, че ако тя е била бутната от някого от входа, логично е това лице да твърди, че не я е виждало.

В началото на декември районният съд поиска ново разследване на загадъчната смърт на 13-годишната Екатерина. Съдия Стела Колчева отмени постановлението на прокуратурата за прекратяване на работата по обявения за самоубийство инцидент и поиска разследването да започне отново. Недоволна от решението, районната прокуратура го обжалва.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини