7 °C

Ани Лозева разказа за обучението си в Америка

За 3-седмичното си обучение в Америка разказа Ани Лозева на специална презентация пред своите колеги  и ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ани Лозева беше една от 14-те учители, избрани да посетят през октомври курс за „Лидери в образованието“, организиран от Фондация „Америка за България“, със сътрудничеството  на Института за международно  образование (IIE).

С много снимков материал тя илюстрира впечатленията си и новите знания по време на теоретичните и практическите занимания в няколко училища в Бронкс, Ню Йорк. Тя подчерта респекта на учениците към училището като институция, уважението към учителите и спокойствието в общуването между учениците.

Трите седмици на обучението са били посветени на три теми, по които българската и американската система очевидно се различават. Първата за „Дизайн на урока с фокус върху разбирането“, съдържа 6 интерпретации на понятието „разбиране“ - обяснение, интерпретация, приложение, перспектива, съпричастност и самосъзнание за собственото си знание. Учителите са разработвали уроците си “отзад – напред“, т.е.  започва се от  очакваните резултати и кой е същественият въпрос, на който учениците трябва да получат отговор в края на урока и как могат да го приложат знанията си в реални ситуации. За изпълнението на този замисъл е необходим и нов дизайн на класната стая, която съществено се различава от българските – динамика и гъвкавост при подреждане на масите, много техника, по стените са окачени ученически разработки, обстановката е близка до домашния уют.

През втората седмица темата е била за автентичното, формиращо и взаимно оценяване. Автентичното оценяване е това, при което учениците решават реален, житейски проблем. Това при различните предмети може да бъдат различни въпроси, но трябва да са максимално близки до практиката на човека и се постига с решаване на казуси и ролеви игри.

Акцентът в третата тема е бил поставен върху ролята на учителя – лидер. За всички обучаеми е станало ясно, че истинската промяна в учебния процес и в образованието като цяло е следствие от  подготовката, работата и въздействието на истинските учители – лидери и взаимоотношенията между преподавателите.

Ани Лозева е заредена с много нови знания, подходи и методи. Темата е огромна и по нея може да говори часове наред. На 11 декември ѝ предстои да запознае с презентацията си  и учителите в ПГСС „Васил Левски“. Ани знае, че не е в състояние да предаде цялото обучение за час или два, но приема като мисия възможността да направи популярна програмата „Лидери в образованието“ и да подкрепи колкото е възможно повече учители да кандидатстват за включване в нея.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини