2 °C

Ани Лозева разказа за обучението си в Америка

За 3-седмичното си обучение в Америка разказа Ани Лозева на специална презентация пред своите колеги  и ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ани Лозева беше една от 14-те учители, избрани да посетят през октомври курс за „Лидери в образованието“, организиран от Фондация „Америка за България“, със сътрудничеството  на Института за международно  образование (IIE).

С много снимков материал тя илюстрира впечатленията си и новите знания по време на теоретичните и практическите занимания в няколко училища в Бронкс, Ню Йорк. Тя подчерта респекта на учениците към училището като институция, уважението към учителите и спокойствието в общуването между учениците.

Трите седмици на обучението са били посветени на три теми, по които българската и американската система очевидно се различават. Първата за „Дизайн на урока с фокус върху разбирането“, съдържа 6 интерпретации на понятието „разбиране“ - обяснение, интерпретация, приложение, перспектива, съпричастност и самосъзнание за собственото си знание. Учителите са разработвали уроците си “отзад – напред“, т.е.  започва се от  очакваните резултати и кой е същественият въпрос, на който учениците трябва да получат отговор в края на урока и как могат да го приложат знанията си в реални ситуации. За изпълнението на този замисъл е необходим и нов дизайн на класната стая, която съществено се различава от българските – динамика и гъвкавост при подреждане на масите, много техника, по стените са окачени ученически разработки, обстановката е близка до домашния уют.

През втората седмица темата е била за автентичното, формиращо и взаимно оценяване. Автентичното оценяване е това, при което учениците решават реален, житейски проблем. Това при различните предмети може да бъдат различни въпроси, но трябва да са максимално близки до практиката на човека и се постига с решаване на казуси и ролеви игри.

Акцентът в третата тема е бил поставен върху ролята на учителя – лидер. За всички обучаеми е станало ясно, че истинската промяна в учебния процес и в образованието като цяло е следствие от  подготовката, работата и въздействието на истинските учители – лидери и взаимоотношенията между преподавателите.

Ани Лозева е заредена с много нови знания, подходи и методи. Темата е огромна и по нея може да говори часове наред. На 11 декември ѝ предстои да запознае с презентацията си  и учителите в ПГСС „Васил Левски“. Ани знае, че не е в състояние да предаде цялото обучение за час или два, но приема като мисия възможността да направи популярна програмата „Лидери в образованието“ и да подкрепи колкото е възможно повече учители да кандидатстват за включване в нея.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини