19 °C

Ани Лозева разказа за обучението си в Америка

За 3-седмичното си обучение в Америка разказа Ани Лозева на специална презентация пред своите колеги  и ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ани Лозева беше една от 14-те учители, избрани да посетят през октомври курс за „Лидери в образованието“, организиран от Фондация „Америка за България“, със сътрудничеството  на Института за международно  образование (IIE).

С много снимков материал тя илюстрира впечатленията си и новите знания по време на теоретичните и практическите занимания в няколко училища в Бронкс, Ню Йорк. Тя подчерта респекта на учениците към училището като институция, уважението към учителите и спокойствието в общуването между учениците.

Трите седмици на обучението са били посветени на три теми, по които българската и американската система очевидно се различават. Първата за „Дизайн на урока с фокус върху разбирането“, съдържа 6 интерпретации на понятието „разбиране“ - обяснение, интерпретация, приложение, перспектива, съпричастност и самосъзнание за собственото си знание. Учителите са разработвали уроците си “отзад – напред“, т.е.  започва се от  очакваните резултати и кой е същественият въпрос, на който учениците трябва да получат отговор в края на урока и как могат да го приложат знанията си в реални ситуации. За изпълнението на този замисъл е необходим и нов дизайн на класната стая, която съществено се различава от българските – динамика и гъвкавост при подреждане на масите, много техника, по стените са окачени ученически разработки, обстановката е близка до домашния уют.

През втората седмица темата е била за автентичното, формиращо и взаимно оценяване. Автентичното оценяване е това, при което учениците решават реален, житейски проблем. Това при различните предмети може да бъдат различни въпроси, но трябва да са максимално близки до практиката на човека и се постига с решаване на казуси и ролеви игри.

Акцентът в третата тема е бил поставен върху ролята на учителя – лидер. За всички обучаеми е станало ясно, че истинската промяна в учебния процес и в образованието като цяло е следствие от  подготовката, работата и въздействието на истинските учители – лидери и взаимоотношенията между преподавателите.

Ани Лозева е заредена с много нови знания, подходи и методи. Темата е огромна и по нея може да говори часове наред. На 11 декември ѝ предстои да запознае с презентацията си  и учителите в ПГСС „Васил Левски“. Ани знае, че не е в състояние да предаде цялото обучение за час или два, но приема като мисия възможността да направи популярна програмата „Лидери в образованието“ и да подкрепи колкото е възможно повече учители да кандидатстват за включване в нея.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини