15 °C

Ани Лозева разказа за обучението си в Америка

За 3-седмичното си обучение в Америка разказа Ани Лозева на специална презентация пред своите колеги  и ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ани Лозева беше една от 14-те учители, избрани да посетят през октомври курс за „Лидери в образованието“, организиран от Фондация „Америка за България“, със сътрудничеството  на Института за международно  образование (IIE).

С много снимков материал тя илюстрира впечатленията си и новите знания по време на теоретичните и практическите занимания в няколко училища в Бронкс, Ню Йорк. Тя подчерта респекта на учениците към училището като институция, уважението към учителите и спокойствието в общуването между учениците.

Трите седмици на обучението са били посветени на три теми, по които българската и американската система очевидно се различават. Първата за „Дизайн на урока с фокус върху разбирането“, съдържа 6 интерпретации на понятието „разбиране“ - обяснение, интерпретация, приложение, перспектива, съпричастност и самосъзнание за собственото си знание. Учителите са разработвали уроците си “отзад – напред“, т.е.  започва се от  очакваните резултати и кой е същественият въпрос, на който учениците трябва да получат отговор в края на урока и как могат да го приложат знанията си в реални ситуации. За изпълнението на този замисъл е необходим и нов дизайн на класната стая, която съществено се различава от българските – динамика и гъвкавост при подреждане на масите, много техника, по стените са окачени ученически разработки, обстановката е близка до домашния уют.

През втората седмица темата е била за автентичното, формиращо и взаимно оценяване. Автентичното оценяване е това, при което учениците решават реален, житейски проблем. Това при различните предмети може да бъдат различни въпроси, но трябва да са максимално близки до практиката на човека и се постига с решаване на казуси и ролеви игри.

Акцентът в третата тема е бил поставен върху ролята на учителя – лидер. За всички обучаеми е станало ясно, че истинската промяна в учебния процес и в образованието като цяло е следствие от  подготовката, работата и въздействието на истинските учители – лидери и взаимоотношенията между преподавателите.

Ани Лозева е заредена с много нови знания, подходи и методи. Темата е огромна и по нея може да говори часове наред. На 11 декември ѝ предстои да запознае с презентацията си  и учителите в ПГСС „Васил Левски“. Ани знае, че не е в състояние да предаде цялото обучение за час или два, но приема като мисия възможността да направи популярна програмата „Лидери в образованието“ и да подкрепи колкото е възможно повече учители да кандидатстват за включване в нея.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021

Случаен виц

Последни новини