След два месеца: Нищят кой трови Димитровград

Нивото на серния диоксид бе завишено близо 3 пъти

Кой обгази Димитровград със серен диоксид, ще трябва да установи районна прокуратура. Това съобщиха от хасковското държавно обвинение.

През септември обвинителите от бригадирския град започнаха разследване по случая. Сега е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. То е по член 352, ал. 1 от Наказателния кодекс. Назначена е комплексна експертиза, която трябва да установи кой е допуснал обгазяването, какви са точните норми на завишение на мръсния въздух и колко опасно е било това за населението.

Обгазяването стана на 16 септември, когато нивото на серен диоксид скочи до 960 микрограма на кубичен метър, при норма 350. Това стана в интервала меджу 13 и 15 часа. Данните бяха предоставени от РИОСВ след репортерско запитване.

 

Откриването на виновника, допуснал изпускане на отровните газова, ще бъде доста трудна задача, почти невъзможна, тъй като ще се установява постфактум, коментираха юристи. Дали това твърдение ще бъде опровергано или не, ще стане ясно до два месеца, когато трябва да бъде изготвена назначената комплексна експертиза. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 30 000 лева.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини