Хасково без достатъчно ченгета, пратени по границата и в лагерите

Полицаите се използват за кордони по границата и срещу протести, но не и по предназначението си в градовете

Хасково, както и повечето градове в страната, са без достатъчно екипи патрулиращи полицаи. Голяма част от униформените са разпределени по границата с Турция да спират бежанската вълна или да охраняват бежанските лагери. Личният състав е опасно изтеглен към кризисните точки в региона. Така например на скорошния протест на животновъдите по границата имаше над 50 полицая, предимно от Хасково. 30, включително и цивилни бяха насочени към Харманли за местния протест срещу бежанския лагер. Отделно, много екипи са постоянно разположени в лагера. „В Хасково в момента има само един екип катаджии. Ума ми не побира какво ще стане при две ПТП-та, със сериозни щети. Ще стане като с линейките, чакане до тъмно“ коментира дългогодишен униформен от областния град, който напоследък е навсякъде другаде, но не и в Хасково.

Част от местните ченгета са насочени по границата с Турция в района на Елхово. Те са част от кордона от над 1100 полицаи който от няколко дни се бори срещу бежанската вълна заливаща България. В интерес на истината, полицейският кордон там ефективно пресича тумбите нелегални, които минаваха границата все едно е разреден въздух. Месеци наред от Турция струяха по стотици араби на ден. От началото на полицейското присъствие в края на миналата седмица, са задържани едва няколко десетки.

Така например за периода от 6 часа на 13.11.2013 г. до 6 часа на 14.11.2013 г. на българо-турската граница са установени общо 10 нелегални, 7 от които сирийски граждани. Предният ден пък са заловени 14 лица/9 сирийци. Намаляването на миграционният натиск съвпадна точно с командироването на допълнителни хора от структурите на МВР. Ченгетата отричат да е имало „убеждение“ с палки, каквато информация се появи в публичното пространство, но признават, че е имало стрелба във въздуха. Каквито и методи да се използват, позитивния ефект е налице, особено за разпределителния пункт за бежанци в Елхово. Там се бяха побъркали поради абсолютната невъзможност за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане, в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Цената обаче може да бъде много висока. Редови полицай от Панагюрище, командирован в Елхово сериозно се опасява че градът му е оставен на милостта на престъпниците. Човекът покривал 1/3 от населеното място и сега основателно се притеснява, че в отсъствието на котарака мишките танцуват. /За тези и други проблеми на униформените вижте материала „Полицаи изоставени пред заразите на границата“/

Без униформени обаче инцидентите в кризисните точки, каквито са лагерите, биха били ежедневие. Така например в Харманли полицаи спряха в последния момент бежанци, които си бяха наумили да правят допълнителна ел-инсталация за ток в палатките. На места оголените кабели обаче бяха на по-малко от един бой височина, кооето би било смъртоносно за всеки допрял се по невнимание до тях.

Г.Христов

Полицията като Майка Тереза за неразумни бежанци
...тръгнали да правят своя ел-инсталация
"няма страшно"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини