Комшийски разпри обричат на студ самотна майка

Нана не може да убеди съседите си, да си поделят разходите за ремонт на комина

Комшийски свади в блок не позволяват на самотна майка да пали печката си с твърдо гориво. Проблемът е, че димоотвода е запушен и се руши. Нана Ангелова от блок 7 на „Червена стена“ признава, че не може да си позволи друг вид отопление, но молбата и към живущите във вход Б, заедно да ремонтират комина ударила на камък. Мнозинството от комшиите обявили, че се топлят с климатик и не ги грее състоянието на комините на блока. Ако Нана иска да си ползва печката, да плати на коминочистач. Жената е на втория етаж и на практика трябва да прочисти и отпуши комините на всички, но за нейна сметка. Както и да наеме фирма за иззидане на рушащото се тяло на покрива. Споровете чие задължение е това, на един или на всички, вече са се разгорещили дотолкова, че са стигнали до заплахи. Нана е плашена, че останалите във входа ще поискат изгонването й от блока. Жената е на общинско жилище, така че тази заплаха при нея върви.

В резултат, майката не смее да запали печка вкъщи, дори и за да изкъпе детето си. Засега положението се крепи на мекото време. Когато обаче дойде същинската зима, Нана ще не ще трябва да пали кюмбето. Обаче не смее. При подобен опит на 7-я етаж „изпушили“, сигурна индикация за затлачен комин. Освен че това може да окади комшиите, може и да ги запали. Буквално. Според хасковската пожарна, неизправности в коминните тела са причинили цели 80 (!) пожара през последната зима. 15 от тях са нанесли тежки материални щети. Те биха били за сметка на причинителя на такъв пожар.

Проблемът е характерен не само за този, а и за повечето /предимно стари/ блокове в Хасково. А неразбориите между живущите в тях са станали пословични.

Макар грижата за конструктивната изправност на блока да е на всички собственици, на практика много трудно може да се постигне консенсус за нещо общо, разказаха ветерани на панелния бит. Така например на последните етажи плачат когато покрива тече, а първите не им дреме, когато асансьора се повреди.

Г.Христов

Майката стои на студено заедно с детето си
Всеки се спасява поединично
...а общият комин е оставен на самотек

Подобен проблем има не само блок №7, а и други блокове в района
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини