Легендарен шампион спасява бежанците от мизерията в лагерите

Ивендър Холифилд посети лагера в Харманли

Легендарният шампион по бокс тежка категория Ивендър Холифилд посети днес лагера в Харманли и съобщи вестта, че лично ще се погрижи да отърве бежанците от мизерията. Като първа стъпка ще бъдат изведени три ксемейства с деца, две от Харманли и едно от Нова загора, които ще бъдат настанени в четиризвезден хотел в който ще очакват получаването на статута си. Заедно с основателят на фондацията „Глобал вилидж Чампиънс”, канадският милиардер Янк Бари, Холифилд е наел за една година изправен пред банкрут 4-звезден хотел, който по неофициална информация е в гр. Банкя. Хотелът е бил основно ремонтиран, а в неговите 19 стаи ще могат да се приютят от 10 до 14 семейства бежанци. Фондацията има намерение да наеме още сгради, в които да настанява бежанци от лагерите.

Отделно от това Бари и Холифийлд са доставили тонове с храна. Мярката била преценена като животоспасяваща, понеже в лагерите страдат от хроничен недостиг на храна. Специално в Харманли проблемът с изхранването се решава час за час, като много пъти просто не се е знаело какво ще ядат утре хората.

Бари и Холифйлд разгледаха лагера в Харманли и поговориха, предимно с жестове и на развален английски, с десетки настанени. Последните се оплакаха от условията и от бавната работа на нашите служби по осигуряване на искания статут.

Милиардерът и шампиона пристигнаха тайно в София вчера, за да се запознаят на място с бежанскаат криза в България. Днес те предприемат совалкова визита из лагерите на територията на страната. Оказа се обаче, че Бари всъщност е добре запознат с положението. Преди няколко месеца той посетил някои от лагерите и бил впечатлен от грижите, полагани за бежанците, но и потресен от мизерията и недоимъка. Още тогава извел две семейства, които настанил в наети от него апартаменти в София. Целта на днешната инициатива пък е да бъде привлечено вниманието на Европейския съюз към проблемите на сирийците, като именно за това е привлечена и легенда като Холифийлд. Той е лице на благотворителната фондация на мястото на големия му съперник на ринга Майк Тайсън. Холифилд и Бари ще дадат специална пресконференция във вторник, на която ще оповестят официално програмата си за подпомагане на бежанците у нас. Чрез събитието двамата се надяват индиректно да подскажат на Европейската комисия, че е наложително спешно да отпусне финансова помощ на България, за да се справи с бежанците.

Любопитна е визитката на хората, които единствени засега се одързостиха да наврат в лицето на чиста Европа бежанската мръсотия и да поискат от ЕС да помогне на България.

Янк Бари е милиардер, който направил състоянието си с компания за хранителни продукти заместващи месото. По същото време създава благотворителната „Глобал вилидж чемпиънс”, която до момента е раздала над 1 млрд хранителни пакети за бедните по света. Номиниран за Нобелова награда за мир през 2012-та година. В България е известен с яростната си защита на осъдените на смърт български медици в Либия.

Ивендър Холифийлд пък е единственият боксьор, печелил четири пъти световната титла в супертежка категория при професионалистите. Големият съперник на считаният от мнозина за най-велик боксьор на всички времена, "звяра" Майк Тайсън. Който в един мач бе толкова безпомощен срещу звероукротителя си, че му отхапа ухото. Години след съперничеството им на ринга, давмата са обединени от нова кауза.

„Следващият ми мач с Тайсън ще е срещу глада по света” заяви Ивендър Холифилд пред в-к „Труд” при пристигането си в България.

Г.Христов

Той разгледа условият в които живеят хората
..и обеща да ги изведе от там
Холифилд и Янк Бари/вляво от него/ вече са подготвили хотел за бежанците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини