19 °C

Първомайски самодейци зарадваха българската колония в Истанбул

Преди дни Певческия фолклорен ансамбъл от Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай изнесе вълнуващ концерт пред българската колония в Истанбул. Самодейците, водени от Кичка Петкова гостуваха заедно с певческа група от ансамбъл „Илинден” – София с диригент Светослав Балтаков. Поканата за участие дойде от Генералното консулство на Република България в Истанбул, председателят на Екзархийското настоятелство в многомилионния град  г-н Васил Лязе, с посредничеството на г-жа Нахиде Дениз – кореспондент на БНТ и БНР, живееща повече от 20 години в Турция.

Концертът бе в чест на Деня на народните будители в голямата зала на Българската екзархия.

12.00 часа на 3 ноември салонът бе изпълнен от представители на българската колония, православни християни от други националности – всички те участвали в тържествената празнична литургия в храм „Св. Иван Рилски”, предшествала концертната изява.

Гости на събитието бяха г-н Ангел Папазов – кмет на гр. Първомай и Председател на контролната комисия на РАО „Тракия” и съпругата му, г-н Синан Четиз – зам.кмет на гр. Текирдаг и председател на Асоциацията на 60-те тракийски общини в „Тракиякент” в Република Турция, г-жа Темелкова от Генералното консулство на Република България в Истанбул, всички членове на Екзархийското настоятелство, г-жа Нахиде Дениз и други протоколни лица.

Концертът беше в две части. Първи се изявиха изпълнителите от гр. София, а привилегията да завършат програмата бе отредена на първомайските читалищни представители.

Нашите изпълнители впечатлиха публиката с великолепно изпетите многогласни песни, а трудните акапели буквално взривиха залата. Общо изпълнената песен за финал „Хубава си моя горо”, изправи на крака публиката, която спонтанно се включи в общия хор. Дълго звучаха аплодисментите на просълзената публика.

Председателят на Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай Иван Караславов и Ирина Славчева – секретар на „Народно читалище Искра – 1964 г.” – София, благодариха за оказаната висока чест да представят България в такова вълнуващо събитие и раздадоха сувенири на официалните лица. В сувенирния комплект бяха включени и специално изработените плакети от Детската приложна студия при първомайското читалище, с тематика за Деня на народните будители.

Българската делегация разгледа музейната част на Екзархията, разположена в красива бяла сграда, сред обширен, потънал в зеленина двор, скрита от любопитните очи и шумния делник, в истанбулския квартал „Шишли”.

Гостите видяха автентични вещи на първия български екзарх Антим I, Уставът за управление на Българската екзархия, кабинетът на екзарх Йосиф, прочутия Ферман на султан Абдул Азис, с който българите са признати за отделен етнос, с право на самостоятелна Църква, начело с български духовен глава.

Камбаната - реликва, отлята през 1872 г. по случай учредяването на Българската екзархия и поставена на видно място в двора, със своя ясен звън оповести края на вълнуващото празнично събитие. Сред алеите, оформени като цветни фигури, българските гости си направиха снимки за спомен.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини