6 °C

Първомайски самодейци зарадваха българската колония в Истанбул

Преди дни Певческия фолклорен ансамбъл от Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай изнесе вълнуващ концерт пред българската колония в Истанбул. Самодейците, водени от Кичка Петкова гостуваха заедно с певческа група от ансамбъл „Илинден” – София с диригент Светослав Балтаков. Поканата за участие дойде от Генералното консулство на Република България в Истанбул, председателят на Екзархийското настоятелство в многомилионния град  г-н Васил Лязе, с посредничеството на г-жа Нахиде Дениз – кореспондент на БНТ и БНР, живееща повече от 20 години в Турция.

Концертът бе в чест на Деня на народните будители в голямата зала на Българската екзархия.

12.00 часа на 3 ноември салонът бе изпълнен от представители на българската колония, православни християни от други националности – всички те участвали в тържествената празнична литургия в храм „Св. Иван Рилски”, предшествала концертната изява.

Гости на събитието бяха г-н Ангел Папазов – кмет на гр. Първомай и Председател на контролната комисия на РАО „Тракия” и съпругата му, г-н Синан Четиз – зам.кмет на гр. Текирдаг и председател на Асоциацията на 60-те тракийски общини в „Тракиякент” в Република Турция, г-жа Темелкова от Генералното консулство на Република България в Истанбул, всички членове на Екзархийското настоятелство, г-жа Нахиде Дениз и други протоколни лица.

Концертът беше в две части. Първи се изявиха изпълнителите от гр. София, а привилегията да завършат програмата бе отредена на първомайските читалищни представители.

Нашите изпълнители впечатлиха публиката с великолепно изпетите многогласни песни, а трудните акапели буквално взривиха залата. Общо изпълнената песен за финал „Хубава си моя горо”, изправи на крака публиката, която спонтанно се включи в общия хор. Дълго звучаха аплодисментите на просълзената публика.

Председателят на Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай Иван Караславов и Ирина Славчева – секретар на „Народно читалище Искра – 1964 г.” – София, благодариха за оказаната висока чест да представят България в такова вълнуващо събитие и раздадоха сувенири на официалните лица. В сувенирния комплект бяха включени и специално изработените плакети от Детската приложна студия при първомайското читалище, с тематика за Деня на народните будители.

Българската делегация разгледа музейната част на Екзархията, разположена в красива бяла сграда, сред обширен, потънал в зеленина двор, скрита от любопитните очи и шумния делник, в истанбулския квартал „Шишли”.

Гостите видяха автентични вещи на първия български екзарх Антим I, Уставът за управление на Българската екзархия, кабинетът на екзарх Йосиф, прочутия Ферман на султан Абдул Азис, с който българите са признати за отделен етнос, с право на самостоятелна Църква, начело с български духовен глава.

Камбаната - реликва, отлята през 1872 г. по случай учредяването на Българската екзархия и поставена на видно място в двора, със своя ясен звън оповести края на вълнуващото празнично събитие. Сред алеите, оформени като цветни фигури, българските гости си направиха снимки за спомен.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини