21 °C

Първомайски самодейци зарадваха българската колония в Истанбул

Преди дни Певческия фолклорен ансамбъл от Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай изнесе вълнуващ концерт пред българската колония в Истанбул. Самодейците, водени от Кичка Петкова гостуваха заедно с певческа група от ансамбъл „Илинден” – София с диригент Светослав Балтаков. Поканата за участие дойде от Генералното консулство на Република България в Истанбул, председателят на Екзархийското настоятелство в многомилионния град  г-н Васил Лязе, с посредничеството на г-жа Нахиде Дениз – кореспондент на БНТ и БНР, живееща повече от 20 години в Турция.

Концертът бе в чест на Деня на народните будители в голямата зала на Българската екзархия.

12.00 часа на 3 ноември салонът бе изпълнен от представители на българската колония, православни християни от други националности – всички те участвали в тържествената празнична литургия в храм „Св. Иван Рилски”, предшествала концертната изява.

Гости на събитието бяха г-н Ангел Папазов – кмет на гр. Първомай и Председател на контролната комисия на РАО „Тракия” и съпругата му, г-н Синан Четиз – зам.кмет на гр. Текирдаг и председател на Асоциацията на 60-те тракийски общини в „Тракиякент” в Република Турция, г-жа Темелкова от Генералното консулство на Република България в Истанбул, всички членове на Екзархийското настоятелство, г-жа Нахиде Дениз и други протоколни лица.

Концертът беше в две части. Първи се изявиха изпълнителите от гр. София, а привилегията да завършат програмата бе отредена на първомайските читалищни представители.

Нашите изпълнители впечатлиха публиката с великолепно изпетите многогласни песни, а трудните акапели буквално взривиха залата. Общо изпълнената песен за финал „Хубава си моя горо”, изправи на крака публиката, която спонтанно се включи в общия хор. Дълго звучаха аплодисментите на просълзената публика.

Председателят на Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай Иван Караславов и Ирина Славчева – секретар на „Народно читалище Искра – 1964 г.” – София, благодариха за оказаната висока чест да представят България в такова вълнуващо събитие и раздадоха сувенири на официалните лица. В сувенирния комплект бяха включени и специално изработените плакети от Детската приложна студия при първомайското читалище, с тематика за Деня на народните будители.

Българската делегация разгледа музейната част на Екзархията, разположена в красива бяла сграда, сред обширен, потънал в зеленина двор, скрита от любопитните очи и шумния делник, в истанбулския квартал „Шишли”.

Гостите видяха автентични вещи на първия български екзарх Антим I, Уставът за управление на Българската екзархия, кабинетът на екзарх Йосиф, прочутия Ферман на султан Абдул Азис, с който българите са признати за отделен етнос, с право на самостоятелна Църква, начело с български духовен глава.

Камбаната - реликва, отлята през 1872 г. по случай учредяването на Българската екзархия и поставена на видно място в двора, със своя ясен звън оповести края на вълнуващото празнично събитие. Сред алеите, оформени като цветни фигури, българските гости си направиха снимки за спомен.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини