17 °C

Първомайски самодейци зарадваха българската колония в Истанбул

Преди дни Певческия фолклорен ансамбъл от Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай изнесе вълнуващ концерт пред българската колония в Истанбул. Самодейците, водени от Кичка Петкова гостуваха заедно с певческа група от ансамбъл „Илинден” – София с диригент Светослав Балтаков. Поканата за участие дойде от Генералното консулство на Република България в Истанбул, председателят на Екзархийското настоятелство в многомилионния град  г-н Васил Лязе, с посредничеството на г-жа Нахиде Дениз – кореспондент на БНТ и БНР, живееща повече от 20 години в Турция.

Концертът бе в чест на Деня на народните будители в голямата зала на Българската екзархия.

12.00 часа на 3 ноември салонът бе изпълнен от представители на българската колония, православни християни от други националности – всички те участвали в тържествената празнична литургия в храм „Св. Иван Рилски”, предшествала концертната изява.

Гости на събитието бяха г-н Ангел Папазов – кмет на гр. Първомай и Председател на контролната комисия на РАО „Тракия” и съпругата му, г-н Синан Четиз – зам.кмет на гр. Текирдаг и председател на Асоциацията на 60-те тракийски общини в „Тракиякент” в Република Турция, г-жа Темелкова от Генералното консулство на Република България в Истанбул, всички членове на Екзархийското настоятелство, г-жа Нахиде Дениз и други протоколни лица.

Концертът беше в две части. Първи се изявиха изпълнителите от гр. София, а привилегията да завършат програмата бе отредена на първомайските читалищни представители.

Нашите изпълнители впечатлиха публиката с великолепно изпетите многогласни песни, а трудните акапели буквално взривиха залата. Общо изпълнената песен за финал „Хубава си моя горо”, изправи на крака публиката, която спонтанно се включи в общия хор. Дълго звучаха аплодисментите на просълзената публика.

Председателят на Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий-1894 г.” гр. Първомай Иван Караславов и Ирина Славчева – секретар на „Народно читалище Искра – 1964 г.” – София, благодариха за оказаната висока чест да представят България в такова вълнуващо събитие и раздадоха сувенири на официалните лица. В сувенирния комплект бяха включени и специално изработените плакети от Детската приложна студия при първомайското читалище, с тематика за Деня на народните будители.

Българската делегация разгледа музейната част на Екзархията, разположена в красива бяла сграда, сред обширен, потънал в зеленина двор, скрита от любопитните очи и шумния делник, в истанбулския квартал „Шишли”.

Гостите видяха автентични вещи на първия български екзарх Антим I, Уставът за управление на Българската екзархия, кабинетът на екзарх Йосиф, прочутия Ферман на султан Абдул Азис, с който българите са признати за отделен етнос, с право на самостоятелна Църква, начело с български духовен глава.

Камбаната - реликва, отлята през 1872 г. по случай учредяването на Българската екзархия и поставена на видно място в двора, със своя ясен звън оповести края на вълнуващото празнично събитие. Сред алеите, оформени като цветни фигури, българските гости си направиха снимки за спомен.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини