6 °C

Грандиозен спектакъл ознаменува 100-годишнината на гимназиалното образование в Първомай

С грандиозен спектакъл учениците от СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязаха 100 години от откриването на първия гимназиален клас в тогавашния Борисовград. След месец, наситен със много събития,посветени на юбилея и усилена подготовка, дворът на училището събра бивши и настоящи възпитаници на гимназията, много учители, родители и гости. Духов оркестър и мажоретки поведоха факелно шествие към читалище "Св.св. Крил и Методий", където се състоя концертът.

Момичешки хор, създаден специално за случая, направи атмосферата наситена с много тържественост, изпълнявайки химна на училището. В програмата се преплитаха традиции и новости,невинно детско присъствие и съвършенство на професионалисти, български фолклорни ритми, класическаи съвременна музика.

Със силно слово, изпълнено с много самочувствие от добре свършена работа, директорът на училището Елена Иванова поздрави всички гости на празника.

Публиуваме го изцяло, защото то е история, отчет, приветствие към всички дали частица от себе си, за да честваме в Деня на будителите едно забележително събитие - създаването, съществуването и утвърждаването на гимназиалното отбразование в Първомай:

Уважаеми дами и господа,

Първи ноември е денят на народните будители – празник на българският дух, на националното и културно възмогване.

Днес се прекланяме пред големите българи, запазили националната гордост и памет, чувство за историзъм и вяра за съхранение, желанието за свобода за собствен език и право на държава.

Нямаме необходимост от идеите на Платон и Аристотел, защото си имаме песните на Орфей, словото на Иван Рилски, на Йоан Екзарх, на Черноризец Храбър, на презвитер Козма и на всички знайни и незнайни старобългарски книжовници. Имаме идеите на наши – български будители.

Първи ноември за нас – ученици, учители и служители е двоен празник. Днес тържествено честваме значим юбилей – 100 години от създаването на първи гимназиален клас в тогава Борисовградска околия, днес община Първомай.

Песните и стиховете за родината ни карат да затаим дъх, българското знаме ни припомня нашата история, в която има възходи и падения, страдания и светъл героизъм.

Горди сме, че през вековете по трънливия път на времето, се е съхранила духовността и голяма заслуга затова има училището.

Първи ноември е дата, на която в далечната 1913 година, Министерството на народното просвещение според волята на гражданите открива Първи гимназиален клас.

На пожълтелите листове от летописната книга е записано: „42 ученици – 34 младежи и 8 девойки, водени от химна на българската просвета „Върви народе възродени“, влизат в училище с надежда да получат знание.

Така – до днес – хиляди девойки и младежи, десетки випуски, тръгват от Борисовградска непълна смесена гимназия, Борисовградско средно реално училище, Борисовградски клон и „Княз Симеон Търновски“, народна смесена гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, ЕСПУ и от 1990 – Средно общообразователно училище „Проф. д-р Асен Златаров“.

През десетилетията благодарение на неуморния ентусиазъм на кметове, на директори, на учители, на интелигентни и амбициозни ученици се създава престижното име на училището.

То се утвърждава като желано.

Днес в него се обучават 560 ученици от 50 учители в 27 паралелки – 19 непрофилирани и 8 профилирани, сред които е природо математически профил с интензивно изучаване на английски език, хуманитарен с интензивно изучаване на английски език и технологичен.

Разполагаме с модерна и функционална база – 21 кабинета, 5 компютърни зали, видео зала, библиотека с фонд от 14519 тома, лекарски и логопедичен кабинет, два физкултурни салона и три спортни площадки.

Гордеем се не само с базата, но и с това, че сме съхранили и обогатяваме традициите, духа и амбицията да сме водещи.

Ценното за нас е, че учениците учат в приятна обстановка, в атмосфера на духовност и творческа изява. Изграждат се като личности с гражданска позиция, приемат предизвикателствата и се усъвършенстват като водещи фигури в различни области на науката, изкуството и спорта.

Възпитаниците на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ са навсякъде в България, Европа, Америка и Азия. Гордеем се с тях.

Те са известни писатели, музиканти, оперни певици, актьори, икономисти, лекари, доценти, професори, доктори на техническите науки.

Училището е дало един министър председател преди 1989г. – Георги Атанасов. Димитър Янев – министър на народната просвета.

Генерал полковник Тенчо Папазов и ген. Полковник Благой Пенев – заместник министри, посланици, народни представители.

През различните периоди от историята ни учители са удостоявани с орден „Кирил и Методий“, значка „Отличник на министерството на народната просвета“, медал „Климент Охридски“ и почетното отличие „Неофит Рилски“.

Древна мъдрост ни учи:

„Ако мислим за една година напред – да посеем ориз, ако мислим за десет години напред – да засадим дърво, а ако мислим за сто години напред – да образоваме населението.“

Това са правили нашите предци – сеячи на доброто и красивото.

Това го правят и днес учителите – възрожденци в съвременна България – търпеливо, отговорно и професионално.

Плод на труда им са успехите на нашите ученици – умни, любознателни и амбициозни:

 • Високи резултати на държавните зрелостни изпити и външно оценяване
 • Много добро и отлично представяне на кандидат – студентските изпити
 • Медали на отбора ни по информационни технологии от национални олимпиади, конкурси и състезания
 • Отличия от национално състезание по правопис по английски език
 • Специални награди от Международното изложение по екология в Истанбул
 • Трима български ученици ще запомнят Световното младежко научно изложение в Абу Даби събрало 1200 таланта от цял свят – един от тези ученици е нашата Мария Сребрева.
 • Медали за оригинална литературна творба от традиционния конкурс в Ню Делхи – Индия, за Десислава Димитрова
 • Соня Ситнова, Мария Сребрева и Таня Сребрева бяха сред седемте учители и 14 ученици от България, спечелили конкурс и поканени в Европейската комисия в Брюксел.
 • Правото да представи България на младежкия форум „Млади таланти“ в Москва през 2010 получи Кристиян Сребрев
 • Анета Лозева – учител по английски език – един от 14те учители в България, спечелили участие за обучение в Колумбийския университет в Ню Йорк „Млади лидери в образованието“
 • Международни и национални награди за театралния състав, квартет „Аура“, трио „Еуфория“, за младите ни художници, за мажоретния състав „Златаровче“
 • Златни и сребърни метали от училищни игри за отбора ни по бадминтон.

Нека днес – на тази светла годишнина, да отворим широко очите си за красивото, да потърсим път към духовното извисяване, което прави хората по-човечни и по-добри.

Щастлива съм, че учих тук, а днес работя с най-добрите и съм част от учителската общност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, която с мисъл, чувство и всеотдайност сътворява бъдещето на демократична България.

Честит празник! 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини