1 °C

Грандиозен спектакъл ознаменува 100-годишнината на гимназиалното образование в Първомай

С грандиозен спектакъл учениците от СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязаха 100 години от откриването на първия гимназиален клас в тогавашния Борисовград. След месец, наситен със много събития,посветени на юбилея и усилена подготовка, дворът на училището събра бивши и настоящи възпитаници на гимназията, много учители, родители и гости. Духов оркестър и мажоретки поведоха факелно шествие към читалище "Св.св. Крил и Методий", където се състоя концертът.

Момичешки хор, създаден специално за случая, направи атмосферата наситена с много тържественост, изпълнявайки химна на училището. В програмата се преплитаха традиции и новости,невинно детско присъствие и съвършенство на професионалисти, български фолклорни ритми, класическаи съвременна музика.

Със силно слово, изпълнено с много самочувствие от добре свършена работа, директорът на училището Елена Иванова поздрави всички гости на празника.

Публиуваме го изцяло, защото то е история, отчет, приветствие към всички дали частица от себе си, за да честваме в Деня на будителите едно забележително събитие - създаването, съществуването и утвърждаването на гимназиалното отбразование в Първомай:

Уважаеми дами и господа,

Първи ноември е денят на народните будители – празник на българският дух, на националното и културно възмогване.

Днес се прекланяме пред големите българи, запазили националната гордост и памет, чувство за историзъм и вяра за съхранение, желанието за свобода за собствен език и право на държава.

Нямаме необходимост от идеите на Платон и Аристотел, защото си имаме песните на Орфей, словото на Иван Рилски, на Йоан Екзарх, на Черноризец Храбър, на презвитер Козма и на всички знайни и незнайни старобългарски книжовници. Имаме идеите на наши – български будители.

Първи ноември за нас – ученици, учители и служители е двоен празник. Днес тържествено честваме значим юбилей – 100 години от създаването на първи гимназиален клас в тогава Борисовградска околия, днес община Първомай.

Песните и стиховете за родината ни карат да затаим дъх, българското знаме ни припомня нашата история, в която има възходи и падения, страдания и светъл героизъм.

Горди сме, че през вековете по трънливия път на времето, се е съхранила духовността и голяма заслуга затова има училището.

Първи ноември е дата, на която в далечната 1913 година, Министерството на народното просвещение според волята на гражданите открива Първи гимназиален клас.

На пожълтелите листове от летописната книга е записано: „42 ученици – 34 младежи и 8 девойки, водени от химна на българската просвета „Върви народе възродени“, влизат в училище с надежда да получат знание.

Така – до днес – хиляди девойки и младежи, десетки випуски, тръгват от Борисовградска непълна смесена гимназия, Борисовградско средно реално училище, Борисовградски клон и „Княз Симеон Търновски“, народна смесена гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, ЕСПУ и от 1990 – Средно общообразователно училище „Проф. д-р Асен Златаров“.

През десетилетията благодарение на неуморния ентусиазъм на кметове, на директори, на учители, на интелигентни и амбициозни ученици се създава престижното име на училището.

То се утвърждава като желано.

Днес в него се обучават 560 ученици от 50 учители в 27 паралелки – 19 непрофилирани и 8 профилирани, сред които е природо математически профил с интензивно изучаване на английски език, хуманитарен с интензивно изучаване на английски език и технологичен.

Разполагаме с модерна и функционална база – 21 кабинета, 5 компютърни зали, видео зала, библиотека с фонд от 14519 тома, лекарски и логопедичен кабинет, два физкултурни салона и три спортни площадки.

Гордеем се не само с базата, но и с това, че сме съхранили и обогатяваме традициите, духа и амбицията да сме водещи.

Ценното за нас е, че учениците учат в приятна обстановка, в атмосфера на духовност и творческа изява. Изграждат се като личности с гражданска позиция, приемат предизвикателствата и се усъвършенстват като водещи фигури в различни области на науката, изкуството и спорта.

Възпитаниците на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ са навсякъде в България, Европа, Америка и Азия. Гордеем се с тях.

Те са известни писатели, музиканти, оперни певици, актьори, икономисти, лекари, доценти, професори, доктори на техническите науки.

Училището е дало един министър председател преди 1989г. – Георги Атанасов. Димитър Янев – министър на народната просвета.

Генерал полковник Тенчо Папазов и ген. Полковник Благой Пенев – заместник министри, посланици, народни представители.

През различните периоди от историята ни учители са удостоявани с орден „Кирил и Методий“, значка „Отличник на министерството на народната просвета“, медал „Климент Охридски“ и почетното отличие „Неофит Рилски“.

Древна мъдрост ни учи:

„Ако мислим за една година напред – да посеем ориз, ако мислим за десет години напред – да засадим дърво, а ако мислим за сто години напред – да образоваме населението.“

Това са правили нашите предци – сеячи на доброто и красивото.

Това го правят и днес учителите – възрожденци в съвременна България – търпеливо, отговорно и професионално.

Плод на труда им са успехите на нашите ученици – умни, любознателни и амбициозни:

 • Високи резултати на държавните зрелостни изпити и външно оценяване
 • Много добро и отлично представяне на кандидат – студентските изпити
 • Медали на отбора ни по информационни технологии от национални олимпиади, конкурси и състезания
 • Отличия от национално състезание по правопис по английски език
 • Специални награди от Международното изложение по екология в Истанбул
 • Трима български ученици ще запомнят Световното младежко научно изложение в Абу Даби събрало 1200 таланта от цял свят – един от тези ученици е нашата Мария Сребрева.
 • Медали за оригинална литературна творба от традиционния конкурс в Ню Делхи – Индия, за Десислава Димитрова
 • Соня Ситнова, Мария Сребрева и Таня Сребрева бяха сред седемте учители и 14 ученици от България, спечелили конкурс и поканени в Европейската комисия в Брюксел.
 • Правото да представи България на младежкия форум „Млади таланти“ в Москва през 2010 получи Кристиян Сребрев
 • Анета Лозева – учител по английски език – един от 14те учители в България, спечелили участие за обучение в Колумбийския университет в Ню Йорк „Млади лидери в образованието“
 • Международни и национални награди за театралния състав, квартет „Аура“, трио „Еуфория“, за младите ни художници, за мажоретния състав „Златаровче“
 • Златни и сребърни метали от училищни игри за отбора ни по бадминтон.

Нека днес – на тази светла годишнина, да отворим широко очите си за красивото, да потърсим път към духовното извисяване, което прави хората по-човечни и по-добри.

Щастлива съм, че учих тук, а днес работя с най-добрите и съм част от учителската общност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, която с мисъл, чувство и всеотдайност сътворява бъдещето на демократична България.

Честит празник! 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини