15 °C

Грандиозен спектакъл ознаменува 100-годишнината на гимназиалното образование в Първомай

С грандиозен спектакъл учениците от СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязаха 100 години от откриването на първия гимназиален клас в тогавашния Борисовград. След месец, наситен със много събития,посветени на юбилея и усилена подготовка, дворът на училището събра бивши и настоящи възпитаници на гимназията, много учители, родители и гости. Духов оркестър и мажоретки поведоха факелно шествие към читалище "Св.св. Крил и Методий", където се състоя концертът.

Момичешки хор, създаден специално за случая, направи атмосферата наситена с много тържественост, изпълнявайки химна на училището. В програмата се преплитаха традиции и новости,невинно детско присъствие и съвършенство на професионалисти, български фолклорни ритми, класическаи съвременна музика.

Със силно слово, изпълнено с много самочувствие от добре свършена работа, директорът на училището Елена Иванова поздрави всички гости на празника.

Публиуваме го изцяло, защото то е история, отчет, приветствие към всички дали частица от себе си, за да честваме в Деня на будителите едно забележително събитие - създаването, съществуването и утвърждаването на гимназиалното отбразование в Първомай:

Уважаеми дами и господа,

Първи ноември е денят на народните будители – празник на българският дух, на националното и културно възмогване.

Днес се прекланяме пред големите българи, запазили националната гордост и памет, чувство за историзъм и вяра за съхранение, желанието за свобода за собствен език и право на държава.

Нямаме необходимост от идеите на Платон и Аристотел, защото си имаме песните на Орфей, словото на Иван Рилски, на Йоан Екзарх, на Черноризец Храбър, на презвитер Козма и на всички знайни и незнайни старобългарски книжовници. Имаме идеите на наши – български будители.

Първи ноември за нас – ученици, учители и служители е двоен празник. Днес тържествено честваме значим юбилей – 100 години от създаването на първи гимназиален клас в тогава Борисовградска околия, днес община Първомай.

Песните и стиховете за родината ни карат да затаим дъх, българското знаме ни припомня нашата история, в която има възходи и падения, страдания и светъл героизъм.

Горди сме, че през вековете по трънливия път на времето, се е съхранила духовността и голяма заслуга затова има училището.

Първи ноември е дата, на която в далечната 1913 година, Министерството на народното просвещение според волята на гражданите открива Първи гимназиален клас.

На пожълтелите листове от летописната книга е записано: „42 ученици – 34 младежи и 8 девойки, водени от химна на българската просвета „Върви народе възродени“, влизат в училище с надежда да получат знание.

Така – до днес – хиляди девойки и младежи, десетки випуски, тръгват от Борисовградска непълна смесена гимназия, Борисовградско средно реално училище, Борисовградски клон и „Княз Симеон Търновски“, народна смесена гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, ЕСПУ и от 1990 – Средно общообразователно училище „Проф. д-р Асен Златаров“.

През десетилетията благодарение на неуморния ентусиазъм на кметове, на директори, на учители, на интелигентни и амбициозни ученици се създава престижното име на училището.

То се утвърждава като желано.

Днес в него се обучават 560 ученици от 50 учители в 27 паралелки – 19 непрофилирани и 8 профилирани, сред които е природо математически профил с интензивно изучаване на английски език, хуманитарен с интензивно изучаване на английски език и технологичен.

Разполагаме с модерна и функционална база – 21 кабинета, 5 компютърни зали, видео зала, библиотека с фонд от 14519 тома, лекарски и логопедичен кабинет, два физкултурни салона и три спортни площадки.

Гордеем се не само с базата, но и с това, че сме съхранили и обогатяваме традициите, духа и амбицията да сме водещи.

Ценното за нас е, че учениците учат в приятна обстановка, в атмосфера на духовност и творческа изява. Изграждат се като личности с гражданска позиция, приемат предизвикателствата и се усъвършенстват като водещи фигури в различни области на науката, изкуството и спорта.

Възпитаниците на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ са навсякъде в България, Европа, Америка и Азия. Гордеем се с тях.

Те са известни писатели, музиканти, оперни певици, актьори, икономисти, лекари, доценти, професори, доктори на техническите науки.

Училището е дало един министър председател преди 1989г. – Георги Атанасов. Димитър Янев – министър на народната просвета.

Генерал полковник Тенчо Папазов и ген. Полковник Благой Пенев – заместник министри, посланици, народни представители.

През различните периоди от историята ни учители са удостоявани с орден „Кирил и Методий“, значка „Отличник на министерството на народната просвета“, медал „Климент Охридски“ и почетното отличие „Неофит Рилски“.

Древна мъдрост ни учи:

„Ако мислим за една година напред – да посеем ориз, ако мислим за десет години напред – да засадим дърво, а ако мислим за сто години напред – да образоваме населението.“

Това са правили нашите предци – сеячи на доброто и красивото.

Това го правят и днес учителите – възрожденци в съвременна България – търпеливо, отговорно и професионално.

Плод на труда им са успехите на нашите ученици – умни, любознателни и амбициозни:

 • Високи резултати на държавните зрелостни изпити и външно оценяване
 • Много добро и отлично представяне на кандидат – студентските изпити
 • Медали на отбора ни по информационни технологии от национални олимпиади, конкурси и състезания
 • Отличия от национално състезание по правопис по английски език
 • Специални награди от Международното изложение по екология в Истанбул
 • Трима български ученици ще запомнят Световното младежко научно изложение в Абу Даби събрало 1200 таланта от цял свят – един от тези ученици е нашата Мария Сребрева.
 • Медали за оригинална литературна творба от традиционния конкурс в Ню Делхи – Индия, за Десислава Димитрова
 • Соня Ситнова, Мария Сребрева и Таня Сребрева бяха сред седемте учители и 14 ученици от България, спечелили конкурс и поканени в Европейската комисия в Брюксел.
 • Правото да представи България на младежкия форум „Млади таланти“ в Москва през 2010 получи Кристиян Сребрев
 • Анета Лозева – учител по английски език – един от 14те учители в България, спечелили участие за обучение в Колумбийския университет в Ню Йорк „Млади лидери в образованието“
 • Международни и национални награди за театралния състав, квартет „Аура“, трио „Еуфория“, за младите ни художници, за мажоретния състав „Златаровче“
 • Златни и сребърни метали от училищни игри за отбора ни по бадминтон.

Нека днес – на тази светла годишнина, да отворим широко очите си за красивото, да потърсим път към духовното извисяване, което прави хората по-човечни и по-добри.

Щастлива съм, че учих тук, а днес работя с най-добрите и съм част от учителската общност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, която с мисъл, чувство и всеотдайност сътворява бъдещето на демократична България.

Честит празник! 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
27 сеп 2020
Последни новини