КАТ си иска глобите по два пъти

Електронната честитка от юли 2012 г, стана претекст за плащане и през 2013

Платена глоба за превишена скорост бе изпратена като дължима на прегрешилия водач цяла година след като бе наложена. Първата санкция бе платена към КАТ, втората бе изискана с писмо от НАП.

Куриозът с неприятен привкус сполетя репортерския автомобил на Haskovo.net. На 16-юли 2012-та година екипът ни бързаше към оперативно събитие на международен път Е-80. На надлеза до ЖП гарата обаче, автомобилът ни бе фиксиран от мобилна камера на полицията със скорост 73 км/ч при разрешени 50. Електронният фиш, заедно с придружаващите снимки, бе надлежно изпратен от данъчните. Именно от датата на този фиш се разбра, че става дума за същата глоба.

Като съвестни граждани тогава си платихме глобата в двуседмичен срок, с предвидената от закона опция за 70 % от дължимите за превишението 100 лв. Година по-късно обаче ни се искаше пълния размер на глобата, понеже всякакви срокове за отстъпки вече бяха изтекли. Потърсихме КАТ за обяснение.

Оказа се, че подобни случаи има много, като разминаването бе обяснено с недостатъците на електронната система, отчитаща глобите. Най-общо казано, повечето от проблемите идвали от това, че системата разпределяла парите по номера на видеоклипа, а не по номера на съставения фиш, обясниха от пресслужбата на полицията. Глобеният няма как да знае това, понеже просто превежда парите на банковата сметка. Ако обаче те отидат по номера на клипа, системата отчита, че фишът НЕ Е платен, а КАТ борави само с фишове.

„За съжаление има толкова много случаи, че чак имаме спуснато окръжно как да реагираме в подобни ситуации“, обясниха от Пътна полиция. Правилната реакция на потърпевшия е да отиде с платежното в полицията и да пусне молба да му отменят второто известие за глоба. Доста хора обаче плащат и втората санкция, нищо че става дума за едно и също провинение показа проучване на Haskovo.net. Просто част от колите се водят на друг собственик, не на ползвателя си. И когато несъгрешилият собственик получи електронната честитка, той я плаща защото не знае дали  близкият му отново не е нарушил правилата и дали си е платил нарушението. А 100 лв могат да докарат удар на някоя баба със 180 лв пенсия.

В този случай бумащината става повече. Към жалбата се прилагат и двете платежни, плюс искане едната сума да се върне. За да се случи това хубаво нещо, държавата да върне пари, обаче се чака. Поне месец.

Както се казва, битият бит, глобеният - глобен.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини