Разкарват палатките от лагера в Харманли

Палатките в бежанския център в Харманли ще бъдат премахнати, това решиха на спешно заседание в късния следобед институциите, свикани от областният управител Кадир Исов.

От утре всички временни съоръжения ще бъдат събрани, стана ясно на срещата.

В момента в центъра има 640 домуващи. 200 от тях са настанени в 3 от големите помещения, които се намират на входа на центъра. Чужденци са приютени и в помещенията, които според първоначалните разчети бяха предназначени за столова.

Вчера и днес са изведени на външни адреси 140 лица. Днес обаче попълнението в центъра отново се е увеличило с приема на нова група от 50 бежанци. От настанените 172 са деца.

Като един от основните проблеми ръководителите на структури заявиха на срещата при областният управител липсата на персонал в центъра, който да работи с желаещите бежански статут.

Нужен е и постоянен лекарски екип, който да се грижи за хората в центъра. Сега медицинската помощ се осигурява от екипи на спешното.

За това има пригодени помещения. Предприемат се мерки да се повиши нивото на хигиената и да се предотврати възникването на епидемии. Още тази вечер в центъра ще бъдат раздадени дезинфектанти и предпазни маски във връзка с очакваните респираторни заболявания.

От регионалната дирекция за социално подпомагане се ангажираха и да увеличат социалните служители в лагера от 3-ма на 5-има.

Друга спешна мярка е извършването на инвентаризация на оборудване с постелъчно бельо. Ще се търси помощта на Агенцията по безопасност на храните и Държавно горско стопанство. За двете големи помещения, където са настанени хора, се обсъждат варианти за отопление.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини