16 °C

Спасимир Балев - ученият, който търсеше произхода на вселената

Преди 40 дни ни напусна Спасимир Балев. В краткия си живот той се беше посветил на една толкова сложна тема в науката, че малцина разбираха с какво се е занимавал, но всичките му познати с огромно възхищение следяха препускането му по научните върхове. Спасимир се опита  да открие частицата – Бог. Не сам, разбира се, а като част от огромния експеримент на световното физично научно съсловие, подчинено на идеята да разбере от какво е създадена материята.

Спасимир от дете се е отличавал не просто с интерес към природо-математическите науки. Учителите му разказват с каква лекота е вниквал, разбирал и усвоявал материала по математика, физика, химия, биология…  Самият Спасимир Балев признава, че решението да избере физиката за свое поприще е взето малко преди да завърши средното си образование и е било свързано с интереса му към произхода и развитието на вселената. През март 2008г. в едно интервю на Мая Бучкова той признава: „Колкото  до избора на ядрената физика, като област от физиката, в която искам да се развивам – това решение  дойде съвсем в началото: присъствието на ядрената физика в училищния материал е минимално, но достатъчно, за да разбуди интерес. Там става дума за обекти и сили, които са извън възприятията ни, които изискват нетривиални и често сложни начини за математическото им  описание.

През 2002 година е изпратен в Обединения институт по ядрени изследвания в Дубна, Русия. Там успешно защитава докторска дисертация и става доктор на физико- математическите науки.

Проф. Никола Балабанов - бивш ректор на Пловдивски университет и ръководител на катедра „Атомна физика“, разказва, че защитата на докторската дисертация на Балев минава на изключително високо ниво. Физици, утвърдени имена в тази област, признават, че за да разберат изследванията му в областта  на елементарните частици са принудени да прекарат часове в библиотеката, за да получат необходимите знания. Според всички научни ръководители, Спасимир Балев е с няколко степени над останалите си колеги. В негово лице проф. Балабанов вижда учения, който може да го замени на ръководния пост в катедрата, но самият Спасимир Балев признава, че в България няма условия за развитието му в тази област.

През 2007 година печели конкурс в Пиза, където също доказва качествата си. По- късно започва работа в най-голямата в света лаборатория по физика – това е Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева.  На 6 юни 2013 година печели конкурс и подписва 5-годишен договор с Кралското дружество в Бирмингам. Има множество публикации в реномирани международни списания и участва в няколко Европейски научни колектива. В научните среди се счита, че Спасимир Балев е сред най- успешно развиващите се физици в Европа.

С нестандартното си мислене той прави впечатление още като ученик в първите прояви на клуб „Интелект“. Ръководителят Минко Павлов разказва за лекотата, с която Спасимир предлага решения на интелектуални казуси – основна цел на клуба.

Едно от любимите занимания на младия физик е била фотографията. Преди няколко години решава да подари фотоси на свой  приятел за рождения му ден. Когато отива в студиото да ги вземе разпечатани, работещият там фотограф го пита: „Колега, вие изложба ли ще правите?“

Интересите на Спасимир не се изчерпват само с физиката – психологията също е била част от неговите занимания. Четял е научни трудове, някои от които не са били издавани в България и се е чувствал изключително подготвен в тази област.

По повод на кончината му са получени редица писма от негови колеги и приятели:

Колективът в Дубна пише: „Спасимир е талантлив учен и винаги е работил с голям ентусиазъм във всяка задача, изправена пред него. Загубихме добър приятел и ярка индивидуалност. Това е много голяма загуба за всички нас.“

„Всички ние дължим много на Спасимир и ще си го спомняме с неговата доброта и неговата голяма смелост“ – казват колегите му от колектива в Пиза

„Спасимир е много талантлив, работи усилено дори и в трудни времена. Също така той е добър приятел с когото беше удоволствие да се работи“ – споделя групата от Торино.

„Сбогом, Спас! Ще те запомним точно както би искал – като добър приятел и вечно търсещ ум…“- пишат приятелите му Стоян и Валя.

Спасимир Балев е носител на Златаровска награда. Снимката му и името са част от „Златаровския кът“  и историята на  СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Надяваме се той да остане записан и в историята на града – като един от най-големите учени роден, живял и получил средното си образование в Първомай, като достоен пример за успех, за принос към науката и в разкритието на произхода и развитието на вселената.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини