6 °C

Спасимир Балев - ученият, който търсеше произхода на вселената

Преди 40 дни ни напусна Спасимир Балев. В краткия си живот той се беше посветил на една толкова сложна тема в науката, че малцина разбираха с какво се е занимавал, но всичките му познати с огромно възхищение следяха препускането му по научните върхове. Спасимир се опита  да открие частицата – Бог. Не сам, разбира се, а като част от огромния експеримент на световното физично научно съсловие, подчинено на идеята да разбере от какво е създадена материята.

Спасимир от дете се е отличавал не просто с интерес към природо-математическите науки. Учителите му разказват с каква лекота е вниквал, разбирал и усвоявал материала по математика, физика, химия, биология…  Самият Спасимир Балев признава, че решението да избере физиката за свое поприще е взето малко преди да завърши средното си образование и е било свързано с интереса му към произхода и развитието на вселената. През март 2008г. в едно интервю на Мая Бучкова той признава: „Колкото  до избора на ядрената физика, като област от физиката, в която искам да се развивам – това решение  дойде съвсем в началото: присъствието на ядрената физика в училищния материал е минимално, но достатъчно, за да разбуди интерес. Там става дума за обекти и сили, които са извън възприятията ни, които изискват нетривиални и често сложни начини за математическото им  описание.

През 2002 година е изпратен в Обединения институт по ядрени изследвания в Дубна, Русия. Там успешно защитава докторска дисертация и става доктор на физико- математическите науки.

Проф. Никола Балабанов - бивш ректор на Пловдивски университет и ръководител на катедра „Атомна физика“, разказва, че защитата на докторската дисертация на Балев минава на изключително високо ниво. Физици, утвърдени имена в тази област, признават, че за да разберат изследванията му в областта  на елементарните частици са принудени да прекарат часове в библиотеката, за да получат необходимите знания. Според всички научни ръководители, Спасимир Балев е с няколко степени над останалите си колеги. В негово лице проф. Балабанов вижда учения, който може да го замени на ръководния пост в катедрата, но самият Спасимир Балев признава, че в България няма условия за развитието му в тази област.

През 2007 година печели конкурс в Пиза, където също доказва качествата си. По- късно започва работа в най-голямата в света лаборатория по физика – това е Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева.  На 6 юни 2013 година печели конкурс и подписва 5-годишен договор с Кралското дружество в Бирмингам. Има множество публикации в реномирани международни списания и участва в няколко Европейски научни колектива. В научните среди се счита, че Спасимир Балев е сред най- успешно развиващите се физици в Европа.

С нестандартното си мислене той прави впечатление още като ученик в първите прояви на клуб „Интелект“. Ръководителят Минко Павлов разказва за лекотата, с която Спасимир предлага решения на интелектуални казуси – основна цел на клуба.

Едно от любимите занимания на младия физик е била фотографията. Преди няколко години решава да подари фотоси на свой  приятел за рождения му ден. Когато отива в студиото да ги вземе разпечатани, работещият там фотограф го пита: „Колега, вие изложба ли ще правите?“

Интересите на Спасимир не се изчерпват само с физиката – психологията също е била част от неговите занимания. Четял е научни трудове, някои от които не са били издавани в България и се е чувствал изключително подготвен в тази област.

По повод на кончината му са получени редица писма от негови колеги и приятели:

Колективът в Дубна пише: „Спасимир е талантлив учен и винаги е работил с голям ентусиазъм във всяка задача, изправена пред него. Загубихме добър приятел и ярка индивидуалност. Това е много голяма загуба за всички нас.“

„Всички ние дължим много на Спасимир и ще си го спомняме с неговата доброта и неговата голяма смелост“ – казват колегите му от колектива в Пиза

„Спасимир е много талантлив, работи усилено дори и в трудни времена. Също така той е добър приятел с когото беше удоволствие да се работи“ – споделя групата от Торино.

„Сбогом, Спас! Ще те запомним точно както би искал – като добър приятел и вечно търсещ ум…“- пишат приятелите му Стоян и Валя.

Спасимир Балев е носител на Златаровска награда. Снимката му и името са част от „Златаровския кът“  и историята на  СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Надяваме се той да остане записан и в историята на града – като един от най-големите учени роден, живял и получил средното си образование в Първомай, като достоен пример за успех, за принос към науката и в разкритието на произхода и развитието на вселената.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини