27 °C

Спасимир Балев - ученият, който търсеше произхода на вселената

Преди 40 дни ни напусна Спасимир Балев. В краткия си живот той се беше посветил на една толкова сложна тема в науката, че малцина разбираха с какво се е занимавал, но всичките му познати с огромно възхищение следяха препускането му по научните върхове. Спасимир се опита  да открие частицата – Бог. Не сам, разбира се, а като част от огромния експеримент на световното физично научно съсловие, подчинено на идеята да разбере от какво е създадена материята.

Спасимир от дете се е отличавал не просто с интерес към природо-математическите науки. Учителите му разказват с каква лекота е вниквал, разбирал и усвоявал материала по математика, физика, химия, биология…  Самият Спасимир Балев признава, че решението да избере физиката за свое поприще е взето малко преди да завърши средното си образование и е било свързано с интереса му към произхода и развитието на вселената. През март 2008г. в едно интервю на Мая Бучкова той признава: „Колкото  до избора на ядрената физика, като област от физиката, в която искам да се развивам – това решение  дойде съвсем в началото: присъствието на ядрената физика в училищния материал е минимално, но достатъчно, за да разбуди интерес. Там става дума за обекти и сили, които са извън възприятията ни, които изискват нетривиални и често сложни начини за математическото им  описание.

През 2002 година е изпратен в Обединения институт по ядрени изследвания в Дубна, Русия. Там успешно защитава докторска дисертация и става доктор на физико- математическите науки.

Проф. Никола Балабанов - бивш ректор на Пловдивски университет и ръководител на катедра „Атомна физика“, разказва, че защитата на докторската дисертация на Балев минава на изключително високо ниво. Физици, утвърдени имена в тази област, признават, че за да разберат изследванията му в областта  на елементарните частици са принудени да прекарат часове в библиотеката, за да получат необходимите знания. Според всички научни ръководители, Спасимир Балев е с няколко степени над останалите си колеги. В негово лице проф. Балабанов вижда учения, който може да го замени на ръководния пост в катедрата, но самият Спасимир Балев признава, че в България няма условия за развитието му в тази област.

През 2007 година печели конкурс в Пиза, където също доказва качествата си. По- късно започва работа в най-голямата в света лаборатория по физика – това е Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева.  На 6 юни 2013 година печели конкурс и подписва 5-годишен договор с Кралското дружество в Бирмингам. Има множество публикации в реномирани международни списания и участва в няколко Европейски научни колектива. В научните среди се счита, че Спасимир Балев е сред най- успешно развиващите се физици в Европа.

С нестандартното си мислене той прави впечатление още като ученик в първите прояви на клуб „Интелект“. Ръководителят Минко Павлов разказва за лекотата, с която Спасимир предлага решения на интелектуални казуси – основна цел на клуба.

Едно от любимите занимания на младия физик е била фотографията. Преди няколко години решава да подари фотоси на свой  приятел за рождения му ден. Когато отива в студиото да ги вземе разпечатани, работещият там фотограф го пита: „Колега, вие изложба ли ще правите?“

Интересите на Спасимир не се изчерпват само с физиката – психологията също е била част от неговите занимания. Четял е научни трудове, някои от които не са били издавани в България и се е чувствал изключително подготвен в тази област.

По повод на кончината му са получени редица писма от негови колеги и приятели:

Колективът в Дубна пише: „Спасимир е талантлив учен и винаги е работил с голям ентусиазъм във всяка задача, изправена пред него. Загубихме добър приятел и ярка индивидуалност. Това е много голяма загуба за всички нас.“

„Всички ние дължим много на Спасимир и ще си го спомняме с неговата доброта и неговата голяма смелост“ – казват колегите му от колектива в Пиза

„Спасимир е много талантлив, работи усилено дори и в трудни времена. Също така той е добър приятел с когото беше удоволствие да се работи“ – споделя групата от Торино.

„Сбогом, Спас! Ще те запомним точно както би искал – като добър приятел и вечно търсещ ум…“- пишат приятелите му Стоян и Валя.

Спасимир Балев е носител на Златаровска награда. Снимката му и името са част от „Златаровския кът“  и историята на  СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Надяваме се той да остане записан и в историята на града – като един от най-големите учени роден, живял и получил средното си образование в Първомай, като достоен пример за успех, за принос към науката и в разкритието на произхода и развитието на вселената.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини