19 °C

Спасимир Балев - ученият, който търсеше произхода на вселената

Преди 40 дни ни напусна Спасимир Балев. В краткия си живот той се беше посветил на една толкова сложна тема в науката, че малцина разбираха с какво се е занимавал, но всичките му познати с огромно възхищение следяха препускането му по научните върхове. Спасимир се опита  да открие частицата – Бог. Не сам, разбира се, а като част от огромния експеримент на световното физично научно съсловие, подчинено на идеята да разбере от какво е създадена материята.

Спасимир от дете се е отличавал не просто с интерес към природо-математическите науки. Учителите му разказват с каква лекота е вниквал, разбирал и усвоявал материала по математика, физика, химия, биология…  Самият Спасимир Балев признава, че решението да избере физиката за свое поприще е взето малко преди да завърши средното си образование и е било свързано с интереса му към произхода и развитието на вселената. През март 2008г. в едно интервю на Мая Бучкова той признава: „Колкото  до избора на ядрената физика, като област от физиката, в която искам да се развивам – това решение  дойде съвсем в началото: присъствието на ядрената физика в училищния материал е минимално, но достатъчно, за да разбуди интерес. Там става дума за обекти и сили, които са извън възприятията ни, които изискват нетривиални и често сложни начини за математическото им  описание.

През 2002 година е изпратен в Обединения институт по ядрени изследвания в Дубна, Русия. Там успешно защитава докторска дисертация и става доктор на физико- математическите науки.

Проф. Никола Балабанов - бивш ректор на Пловдивски университет и ръководител на катедра „Атомна физика“, разказва, че защитата на докторската дисертация на Балев минава на изключително високо ниво. Физици, утвърдени имена в тази област, признават, че за да разберат изследванията му в областта  на елементарните частици са принудени да прекарат часове в библиотеката, за да получат необходимите знания. Според всички научни ръководители, Спасимир Балев е с няколко степени над останалите си колеги. В негово лице проф. Балабанов вижда учения, който може да го замени на ръководния пост в катедрата, но самият Спасимир Балев признава, че в България няма условия за развитието му в тази област.

През 2007 година печели конкурс в Пиза, където също доказва качествата си. По- късно започва работа в най-голямата в света лаборатория по физика – това е Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева.  На 6 юни 2013 година печели конкурс и подписва 5-годишен договор с Кралското дружество в Бирмингам. Има множество публикации в реномирани международни списания и участва в няколко Европейски научни колектива. В научните среди се счита, че Спасимир Балев е сред най- успешно развиващите се физици в Европа.

С нестандартното си мислене той прави впечатление още като ученик в първите прояви на клуб „Интелект“. Ръководителят Минко Павлов разказва за лекотата, с която Спасимир предлага решения на интелектуални казуси – основна цел на клуба.

Едно от любимите занимания на младия физик е била фотографията. Преди няколко години решава да подари фотоси на свой  приятел за рождения му ден. Когато отива в студиото да ги вземе разпечатани, работещият там фотограф го пита: „Колега, вие изложба ли ще правите?“

Интересите на Спасимир не се изчерпват само с физиката – психологията също е била част от неговите занимания. Четял е научни трудове, някои от които не са били издавани в България и се е чувствал изключително подготвен в тази област.

По повод на кончината му са получени редица писма от негови колеги и приятели:

Колективът в Дубна пише: „Спасимир е талантлив учен и винаги е работил с голям ентусиазъм във всяка задача, изправена пред него. Загубихме добър приятел и ярка индивидуалност. Това е много голяма загуба за всички нас.“

„Всички ние дължим много на Спасимир и ще си го спомняме с неговата доброта и неговата голяма смелост“ – казват колегите му от колектива в Пиза

„Спасимир е много талантлив, работи усилено дори и в трудни времена. Също така той е добър приятел с когото беше удоволствие да се работи“ – споделя групата от Торино.

„Сбогом, Спас! Ще те запомним точно както би искал – като добър приятел и вечно търсещ ум…“- пишат приятелите му Стоян и Валя.

Спасимир Балев е носител на Златаровска награда. Снимката му и името са част от „Златаровския кът“  и историята на  СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Надяваме се той да остане записан и в историята на града – като един от най-големите учени роден, живял и получил средното си образование в Първомай, като достоен пример за успех, за принос към науката и в разкритието на произхода и развитието на вселената.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини