Спасимир Балев - ученият, който търсеше произхода на вселената

Преди 40 дни ни напусна Спасимир Балев. В краткия си живот той се беше посветил на една толкова сложна тема в науката, че малцина разбираха с какво се е занимавал, но всичките му познати с огромно възхищение следяха препускането му по научните върхове. Спасимир се опита  да открие частицата – Бог. Не сам, разбира се, а като част от огромния експеримент на световното физично научно съсловие, подчинено на идеята да разбере от какво е създадена материята.

Спасимир от дете се е отличавал не просто с интерес към природо-математическите науки. Учителите му разказват с каква лекота е вниквал, разбирал и усвоявал материала по математика, физика, химия, биология…  Самият Спасимир Балев признава, че решението да избере физиката за свое поприще е взето малко преди да завърши средното си образование и е било свързано с интереса му към произхода и развитието на вселената. През март 2008г. в едно интервю на Мая Бучкова той признава: „Колкото  до избора на ядрената физика, като област от физиката, в която искам да се развивам – това решение  дойде съвсем в началото: присъствието на ядрената физика в училищния материал е минимално, но достатъчно, за да разбуди интерес. Там става дума за обекти и сили, които са извън възприятията ни, които изискват нетривиални и често сложни начини за математическото им  описание.

През 2002 година е изпратен в Обединения институт по ядрени изследвания в Дубна, Русия. Там успешно защитава докторска дисертация и става доктор на физико- математическите науки.

Проф. Никола Балабанов - бивш ректор на Пловдивски университет и ръководител на катедра „Атомна физика“, разказва, че защитата на докторската дисертация на Балев минава на изключително високо ниво. Физици, утвърдени имена в тази област, признават, че за да разберат изследванията му в областта  на елементарните частици са принудени да прекарат часове в библиотеката, за да получат необходимите знания. Според всички научни ръководители, Спасимир Балев е с няколко степени над останалите си колеги. В негово лице проф. Балабанов вижда учения, който може да го замени на ръководния пост в катедрата, но самият Спасимир Балев признава, че в България няма условия за развитието му в тази област.

През 2007 година печели конкурс в Пиза, където също доказва качествата си. По- късно започва работа в най-голямата в света лаборатория по физика – това е Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева.  На 6 юни 2013 година печели конкурс и подписва 5-годишен договор с Кралското дружество в Бирмингам. Има множество публикации в реномирани международни списания и участва в няколко Европейски научни колектива. В научните среди се счита, че Спасимир Балев е сред най- успешно развиващите се физици в Европа.

С нестандартното си мислене той прави впечатление още като ученик в първите прояви на клуб „Интелект“. Ръководителят Минко Павлов разказва за лекотата, с която Спасимир предлага решения на интелектуални казуси – основна цел на клуба.

Едно от любимите занимания на младия физик е била фотографията. Преди няколко години решава да подари фотоси на свой  приятел за рождения му ден. Когато отива в студиото да ги вземе разпечатани, работещият там фотограф го пита: „Колега, вие изложба ли ще правите?“

Интересите на Спасимир не се изчерпват само с физиката – психологията също е била част от неговите занимания. Четял е научни трудове, някои от които не са били издавани в България и се е чувствал изключително подготвен в тази област.

По повод на кончината му са получени редица писма от негови колеги и приятели:

Колективът в Дубна пише: „Спасимир е талантлив учен и винаги е работил с голям ентусиазъм във всяка задача, изправена пред него. Загубихме добър приятел и ярка индивидуалност. Това е много голяма загуба за всички нас.“

„Всички ние дължим много на Спасимир и ще си го спомняме с неговата доброта и неговата голяма смелост“ – казват колегите му от колектива в Пиза

„Спасимир е много талантлив, работи усилено дори и в трудни времена. Също така той е добър приятел с когото беше удоволствие да се работи“ – споделя групата от Торино.

„Сбогом, Спас! Ще те запомним точно както би искал – като добър приятел и вечно търсещ ум…“- пишат приятелите му Стоян и Валя.

Спасимир Балев е носител на Златаровска награда. Снимката му и името са част от „Златаровския кът“  и историята на  СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Надяваме се той да остане записан и в историята на града – като един от най-големите учени роден, живял и получил средното си образование в Първомай, като достоен пример за успех, за принос към науката и в разкритието на произхода и развитието на вселената.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини