Усмихнете се! Днес е Световният ден на усмивката

По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на  октомври - през 2013 година датата е 4-ти октомври, тоест днес.

Основател  на Световния ден на усмивката, както и автор на популярното усмихнато жълто  личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна  кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони  не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.

Преди да почине  през 2001 година, вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил  своята мисия - той виждал себе си като международен посланик на щастието и  измислил този празник - Международен ден на усмивката. Според Бел това трябва да  бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под  мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". Бел смятал още, че  това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на  околните.

Датата е в началото на октомври, защото началото на  есента определено има нужда от повече усмивки.
Празникът на усмивката се  отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1  октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с  усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в  национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от  фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават  пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през  следващите години.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини