Български ученици ще се обучават в ЦЕРН

Как достиженията в науката да стигат по-лесно и бързо до класните стаи, обсъждат втори ден учители по природни науки от цялата страна във Варна. На националната конференция с международно участие, наречена "Европа – територия на знанието", си дадоха среща представители на Министерството на образованието, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и гости от ЦЕРН.

За последните 5 години 1500 български ученици и учители са били в ЦЕРН и са се докоснали до световните научни достижения, благодарение на преподавателските програми на института. Зорница Захариева е посредникът между Министерството на образованието и ЦЕРН и за това време е свидетел как това мотивира учениците, да учат физика с желание, а учителите – да преподават предмета си по-интересно.

"Това, което искаме е - като се върнат да изучават по-задълбочено уроците по математика, физика, IT технологии - и наистина се получава" - твърди Зорница Захариева, ръководител проекти в ЦЕРН, съобщи БНТ.

Участниците в конференцията са единодушни, че пред всеки преподавател стои огромното предизвикателство, да провокира ученическия интерес към предмета си.

"По принцип в класната стая изучаваме теория, но в някои от часовете слизаме в нашата лаборатория, където се извършват опити. Един опит - практичен, би допринесъл много, човек да си го представи или детето/ученика да го види – да види как стават нещата" - обясни Захариева.

Според Мик Стор, директор на учителските програми в ЦЕРН, няма причина в часовете по физика да не се правят експерименти, тъй като материалите за някои от тях не са скъпи. И даде пример:

"Те правят един детектор на частици за по-малко от един час и буквално с очите си виждат нещо, което се случва - наистина както някакви космически частици" - каза Стор.

Богдана Христова преподава физика и астрономия в езиковата гимназия във Враца и е горда, че успява под формата на игра да поддържа интереса на учениците към аерозолната камера.

"Успяха сами да я видят и пипнат, колегите също видяха, че е лесно всичко това" - уточни Богдана Христова – учител по физика и астрономия в ЕГ гр. Враца.

След посещенията си в ЦЕРН, много учители споделят, че учениците им подобряват вниманието в час, участват в състезания и изложби, създават клубове по интереси.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини