Хасан Адемов: Коледни надбавки ще получат само част от пенсионерите

Поне една част от пенсионерите могат да получат коледни добавки, каза министър на труда и социалната политика Хасан Адемов в "Денят започва" по БНТ.

"Пенсионерите чакат 4 години коледни надбавки и такива нямаше. Сега правителството ще направи поне една част от пенсионерите да получат. Размерът им ще се определи, когато приключат изчисленията в края на годината", успокои възрастни хора министърът.

От думите му стана ясно, че той изцяло разчита на решенията на Консултативния съвет към министъра на труда и социалната политика, за да се изведе от блатото пенсионната и осигурителната ни система.

Водещите попитаха за конкретни параметри на модела, който може да е най-добър и справедлив за българския пенсионер. Министър пък обясни как елементите на пенсионната система се разглеждат като цяло.

Сега като говорим за липса на доверие, първият въпрос е за тавана на пенсиите и че 53 000 не получават максимален размер. Ако не падне таванът, от 2014 г. съмнението излиза на преден план, защото не можем да мотивираме младите да се осигуряват на максималния доход, каза министърът.

Той успокои, че няма опасност да спре плащането на пенсии и социални, защото държавата стои зад тези средства. До края на месеца социалното министерство ще внесе в Националния съвет за тристранно сътрудничество механизъм за минималната работна заплата.

На въпроса колко пари ще иска социалното министерство в бюджета за 2014 г. Хасан Адемов отсече: Проблемът е не да се искат пари, а с това, което разполагаме да стигнат до тези, които имат най-голяма нужда.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини