12 години от атентатите в САЩ

В САЩ почитат паметта на жертвите на трагедията от 11 септември 2001 г., когато терористи-камикадзе плениха два пътнически самолета и ги използваха, за да атакуват кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон.

Трети самолет, чийто екипаж се опита да неутрализира похитителите, се разби в Пенсилвания. Трагедията отне живота на почти 3000 души и стана повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ.

Възпоменателни мероприятия с участието на роднини на загиналите, спасители и герои от трите трагични дни ще се проведат на националния мемориал, открит по случай 10-тата годишнина от най-големия терористичен акт в историята на света. Мястото, където на 11 септември 2001 година се сринаха кулите-близнаци на Световния търговски център, станало по-късно известно като „кота нула", едва 12 години по-късно получи нови очертания, но проектът за застрояването им, включващ пет нови небостъргача, паметник за 9/11, музей, транспортен терминал и концертна зала, не е завършен и до момента.

Вече втора година политици не произнасят речи по време на възпоменателната церемония. Изброяват се само имената на загиналите и следва минута мълчание. Официално са идентифицирани около 2750 от над 3000-те жертви.

Вечерта небето над града ще бъде озарено от два огромни лъча, олицетворяващи кулите-близнаци. Те ще се виждат на 50 километра от Манхатън и ще изчезнат с настъпването на сутринта. От 2002 г. Денят 11 септември се отбелязва в САЩ като „Денят на патриота".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини