Румъния прие закон за умъртвяване на бездомните кучета

Румънският парламент гласува "приспиването" на бездомните кучет, които две седмици след настаняването в приют не намерят нови стопани.

Законопроектът предвижда кметствата да могат да отлагат евтаназията, пише Romania Insider. Депутатите са гласували "за" с голямо мнозинство - 266 и само 23 против. Очаква се законопроектът да бъде подписан от президента на Румъния Траян Бесеску, който вече се изказа за изтребването на бездомните кучета. 

Поредната дискусия по проблема с огромния брой бездомни кучета нажежи страстите, след като в Букурещ глутница нахапа четиригодишно момченце в парка. В румънската столица имаше демонстрции, като хората искаха да се реши проблема.  Само в Букурещ има около 65 хиляди бездомни кучета, а ухапаните през първите 4 месеца на 2013 год. са 1100.

Румънският парламент вече веднъж прие подобен законопроект, но той бе признат от съда за неконституционен.

Според действащия в момента закон градската управа трябва да залавя бродещите кучета и да ги настанява в приют. Там те могат да останат до 14 дни, като в този срок хипотетично да им се намира стопанин. На практика това не се случва, а приютите са препълнени. Масовата принудителна кастрация и стерилизация през последната година не се е отразила на популацията бездомни кучета в Букурещ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини