П. Мутафчиев: Това правителство доказа, че може да работи под натиск и то да работи ефективно

Правителството за  сто дни показа  три важни неща по отношение на своята дейност, това каза на вчерашната редовна пресконференция на БСП народният представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Първото е  че  то наистина е експертно правителство, съставено от специалисти, второ че  може и решава наболяли социални проблеми на българските граждани, говоря за старта с проблемите на  монополите в енергетиката и намалянето на цената, тоест че държавата може да влияе,  майчинствата, които бяха увеличени, няколко ясни социални инициативи, които те реализираха, категоричен бе народния представител Петър Мутафчиев

 И трето – това правителство  доказа, че може да работи под натиск и то да работи ефективно.  Правителството на  Орешарски нямаше и глътка въздух през тези 100 дни, но въпреки това написаха Програма за управление на България за четири години.

 Но през тези сто дни се видяха и някой слабости, като първата е, че не можа да се постигне добър диалог с обществото, може би причината бе в това, че една част от обществото протестираше и искаше  непрекъснато оставка и не бе дадена възможност да се осъществи този диалог. Но се надявам сега това да се постигне. На второ място не стана ясно какво е наследството на ГЕРБ,  тежките корупционните практики, които  правителството на Борисов практикуваше. Защо не се извадиха фирмите около ГЕРБ, които печелиха почти всички  обществени  поръчки в отделните министерства? Това обществото не чу, а в първите сто дни именно това трябваше да се покаже- какво наследство получаваш и откъде тръгваш. И на последно място- въпросът с  експертите и с кадрите, които ще защитават и изпълняват програмата на правителството. Една част от работещите сега в администрацията бяха организирани от ГЕРБ да излязат и да протестират против правителството. Как да очакваме сега те да слушат министъра си и да  изпълняват програмата? По –почтенно бе да се каже, както го направиха някой- ”Не приемам тази програма и си отивам”.

Трябва да бъдат намерим експертите, които ще изпълняват  тази програма, и то не само по партиен принцип, а хора, които ще работят за развитието на държавата под егидата на този премиер и това правителство,  по програмата на правителството, с подкрепата на двете политически сили, които осигуряват тила в парламента, допълни народния представител.  Не казвам мнозинство, защото  това правителство в  действителност е правителство на малцинството, не онова на Борисов, което имаше скрито мнозинство. Защото в предишното народно събрание,  в подкрепа на корпоративни интереси се поддържаше  мнозинство.

На въпрос на журналисти дали ще има кадрови смени, Мутафчиев каза, че това не е работа на народните представители, а на правителството.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини