Районът около "Бели брези" въстана срещу шума

Над 100 подписа са събрани във втора подписка срещу силен шум в Първомай. Живеещите в близост до сватбарския ресторант „Бели брези“ искат от кмета на общината да наложи ограничения на шума, който вдигат оркестрите в почивните дни. Организатор е бившата учителка по български език и литература Мария Костадинова. Жената няколко пъти подчерта, че не са против забавленията, но шумът е твърде силен. „В тези жеги не можем да си отворим прозорците“. Години наред живеещите в околните блокове се чувстват подложени на тормоз. Те не могат да почиват в празнични дни, а единственото им успокоение е, че през последните години сватбите значително са намалели. Мария Костадинова се е запознала с наредбата за обществения ред и признава, че тихите часове се спазват, но в останалото време шумът е твърде силен. Подписи са положени само от живеещите в близост до заведението граждани, но оплаквания има и от други места. При вятър музиката се чува силно и в по- отдалечени квартали. А посетителите на близкото кафене „10“ не могат да разговарят нормално и без да се надвикват когато има сватба. „Имаме традиция всяка неделя да се събираме тук – споделя една от посетителките.- Понякога музиката от оркестъра заглушава всичко наоколо. Освен, че не сме гости на сватбите, това не е нашата музика и не е честно тя да ни се натрапва.“

Покрай разговорите за шума, става дума отново за тоалетните в градския парк, където се намират заведенията. Липсата им е голям проблем за възрастните. „Удоволствието“ да ползват санитарните възли на кафенето е твърде скъпо за тях, ако изобщо някой им разреши да вземат ключа за там. Другото неудобство са стълбите, които за мнозина от тях, са трудно преодолимо препятствие.

Протестиращите от силния шум се надяват от кметството да им бъде обърнато внимание. Организаторката Мария Костадинова ще се срещне с кмета на общината Ангел Папазов в приемните му часове.

Първата подписка беше организирана от живеещи в близост до църквата "Св.Георги", противопоставящи се на силния камбанен звън и биенето на камбаната не по канон.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини