Томи Хаас надхитри Григор Димитров

В мач от четвъртфиналите на турнира във Вашингтон Григор Димитров получи добър урок по търпение от Томи Хаас и загуби с 6:7 (5), 6:7 (3). По този начин Хаас си върна за загубата преди две години в Лос Анджелис от Григор с 3:6, 2:6.

Първи сет

Мачът започна гръмотевично, като оправда очакванията за красив и динамичен двубой. Само в първите три гейма имаше три разигравания, достойни за „точка на турнира”. В първия случай Григор отигра хотдог още във втория гейм, но Хаас спечели разиграването с разумен бекхенд. След това обаче последваха две красиви точки за българина – той хвана невероятно деми воле на тето, а след това завърши с шпагат скъсения удар на германеца по диагонала. Последва и ново разиграване, при което Григор хвана на форхенд лошо воле на германеца, а след това с бекхенд слайс от въздуха го матира, стигайки до шанс за пробив. Хаас обаче се спаси с агресивна игра, а после спаси и още една точка за пробив, за да поведе с 2:1 гейма.

При този резултат Хаас „произведе” нова порция красота за публиката – къса топка от бекхенд високо над рамото, която остави дори бързият Григор без шанс за отиграване. За щастие нашето момче преодоля този позитивен за съперника момент и си взе сервис гейма – 2:2.

До 5:4 и двамата взимаха без особено усилие сервис геймовете си, но тогава се появиха първите трудности. Първо Григор премина в своето подаване през три равенства след една-две грешки от форхенд плюс двойна грешка, но Хаас не успя да натисне в решителните моменти, залагайки твърде много на търпението със сечени удари, а и Григор игра агресивно.

В 11-тия гейм обаче Григор изпусна голям шанс – Хаас направи три двойни грешки и Димитров имаше два шанса за пробив, не поредни, но и при двете възможности сбърка – от бекхенд по правата от трудна позиция и от форхенд по диагонала след лесен сечен удар на Хаас. Всъщност този шанс беше златната възможност. Драмата продължи и в следващия гейм, когато Григор направи две двойни грешки и Хаас стигна до шанс за пробив с цената на сетбол, но нашето момче заби ас и влезе в тайбрек.

Дългият гейм се реши от само един минибрейк в полза на Хаас, който го взе със 7:5 точки. Пробивът беше в третата точка, когато Григор не уцели топката от бекхенд и удари рамка. В тайбрека обаче точно бекхендът даде сериозен дефект за българина и той се пропука много лошо от тази страна, като Хаас не пропусна да сервира точно на тази страна и да вземе сета заради сбърканите ретури или твърде меките и къси удари от бекхенд на Григор.

Втори сет

Втората част започна с огромно превъзходство от сервис и на двамата, като за първите шест гейма посрещащите взеха само три точки. Григор обаче продължаваше да играе много слабо от бекхенд и това улесняваше безкрайно много Хаас, който сипеше удари в тази посока и лесно успяваше да прехвърля напрежението върху българина.

В седмия гейм Григор за малко да допусне големи неприятности, след като от 40:15 взе две много грешни решения – пресилен втори сервис, а след това и безумен опит за форхенд по правата, но за щастие след 40:40 взе следващите две точки с гръмотевичен сервис.

Този седми гейм беляза вече по-трудни геймове за сервиращите, като и на Хаас, и на Григор им се наложи да минат през дюс в своите подавания, но чак при 6:5 гейма за Димитров се стигна до точка за пробив – сетбол за българина след два пропуска на Хаас от форхенд и двойна грешка. Германецът обаче показа здрави нерви и с агресивна игра взе следващите три точки, влизайки в тайбрек.

За съжаление и вторият дълъг гейм в мача започна с минибрейк за Хаас – след по-дълго разиграване и отново по-умна игра на германеца, който издебна кога да натисне бекхенда си и да излезе на мрежата, където отигра печелившо трудно воле. Последваха две поредни по-дълги разигравания, като и в двете обаче Григор изглеждаше изгубен, както казаха американските коментатори – той не успяваше да измисли как да натисне Хаас и в крайна сметка от равностойна позиция губеше търпение. Логично Хаас се възползва и направи втори минипробив след като Григор заби форхенд в мрежата при опит за атака, а след това затвори мача при първата си възможност – 7:4 точки във втория тайбрек.

Междувременно стана ясен и съперникът на започващия на 5-ти август пореден турнир от серията 1000 (Мастърс) на Григор Димитров. Това е Марсел Гранойерс, номер 53 в света. Това ще е втори мач помежду им, а първият бе през 2009 година на чалънджър в Испания, спечелен с 6:4 2:6 7:5 от испанеца. Ако Димитров успее да вземе реванш, ще добави 45 точки към актива си за АТР ранглистата, а във втори кръг ще срещне шампиона от „Уимбълдън” и номер две в света Анди Мъри, който почива на старта на турнира.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини