11 °C

Акордеонистът Нешко Нешев и писателят Георги Петков станаха „Почетни селяни 2013“

 „Зайди,зайди ясно слънце“ запяха през нощта в един глас и българи, и гърци, и турци на връх Илинденя над прочутото ивайловградско село Хухла. Известната на Балканите народна песен подеха първият БГ талант Богдана Петрова и акордеонистът на планетата Нешко Нешев. Подеха я от раз, само с едно питане от страна на Боги и одобрително кимване на Нешко. Изпълниха я така сякаш не стъпват за първи път заедно на сцена. Чудният глас на незрящото момиче докосна душите на 3 народа и ги „завърза“ в едно, така както върхът сбира 3 земи – българска, гръцка и турска.

И се започнаха „Мистерии на Хухла 2013“. По-скоро продължиха, защото от сутринта  на водопадчето-светилище се надпяваха и наддумваха поети с китари и без китари – Бойко Георгиев, Балчо Балчев, Гинчо Павлов, Слави Георгиев. Актьорът, драматург Янко Митев зачете хухленски репортажи. Гостите потопиха снаги в река Арда и се облажиха под прохладните сенки на Големите чинари с чеверметата - агнешки и ярешки и пилета под тенекия. Късно след обяд в Хухла откриха Голямата художествена изложба на майсторите на четката Владимир Пенев, Владимир Чукич,  Павлина Чукич, Хари Ананасов, Христо Габеров, Пенка Атанасова. А в селския хоремаг, недошлите край реката, опитаха зелници, тиквеници, пити, сътворени от ръцете на опитни хухленки. Наядени и напити по мръкване всички тръгнаха към връх Илинденя.

Там, точно на празника на Свети Илия, точно под параклиса с името на пророка, на селския амфитеатър, до тракийското светилище от 12 век преди новата ера, жените от село Свирачи измолиха дъжд с молебен. И заваля. Буквално заваля в почти цяла България на другия ден, 21 юли, но вечерта „капки от звезди“ оросиха самобитния културен фест. Гласовете на Богдана, Елена Чаушева, Гинка Иванова, Иванка Христева вляха живителна сила в над 1000-та гости на празника. А акордеонът на Нешко Нешев, кларинетът на Младен Малаков, каба гайдата на Тома Томов накараха не само сърцата да затуптят, но и нозете да подемат изконните български стъпки.

С трибагреник в ръка първи залюляха тежко хоро 50-имата пловдивчани, дошли специално в Хухла на „Мистериите“. Те донесоха поздравителен адрес от Костадин Димитров, кмет на пловдивския район „Тракия“, до инициатора и организатора на феста - известният народен будител Иван Бунков, издател и писател. Водещата на „Мистериите“, пловдивската журналистка с хухленски корен Катя Стайкова, изчете прочувствените кметски слова с пожелания за несекващ хъс за харни народни дела.

„Ама и ние живеем в квартал „Тракия“. Нашият кмет е най-добрият“, сякаш наговорили се в един глас „издадоха“ местожителството си и симпатиите си певиците Елена и Гинка. И запяха специално за тракийци прочувствени народни песни. „От 20 години не съм правила записи, сега за първи път промотирам на живо пред публика парчета от новия си албум, който записвам с оркестъра на Нешко Нешев“, сподели Елена Чаушева, една от най-любимите народни изпълнителки.       

Кулминацията на феста бе обявяването на наградата „Почетен селянин“. Иван Бунков връчи две статуетки във формата на пробит цървул, а в него земното кълбо, дело на скулптора Емил Пенчев. Нешко Нешев получи едната. Акордеонистът, посланик на добра воля към ООН, почетен гражданин на американския Сан Антонио, носител на престижни международни награди - от Института за световна музика в Ню Йорк, специален медал от папа Йоан-Павел II, най-накрая взе и достоен местен приз. „Ще напиша химн за Хухла“, обеща развълнуван Нешко.

А другият призьор вече е написал, но не химн, а историография - „Кървавата 1913 година“, книга за избиването на българите от село Гугутка, чиято съдба е сходна с жителите на Хухла. Авторът Георги Петков е разкрил чрез автентични разкази на очевидци и техните потомци трагедията на този край. „Тази книга трябва да влезе в учебниците, тя се чете през сълзи и въпреки това не поражда омраза, а точно обратното – човешка любов. Тя е един призив да се обичаме и да оставим жестокостите в миналото“, каза при връчването на приза Бунков. Той припомни, че на 5 октомври ще бъде отслужена специална панихида за избитите преди 100 години хухленци.

Катя Стайкова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини