24 °C

Акордеонистът Нешко Нешев и писателят Георги Петков станаха „Почетни селяни 2013“

 „Зайди,зайди ясно слънце“ запяха през нощта в един глас и българи, и гърци, и турци на връх Илинденя над прочутото ивайловградско село Хухла. Известната на Балканите народна песен подеха първият БГ талант Богдана Петрова и акордеонистът на планетата Нешко Нешев. Подеха я от раз, само с едно питане от страна на Боги и одобрително кимване на Нешко. Изпълниха я така сякаш не стъпват за първи път заедно на сцена. Чудният глас на незрящото момиче докосна душите на 3 народа и ги „завърза“ в едно, така както върхът сбира 3 земи – българска, гръцка и турска.

И се започнаха „Мистерии на Хухла 2013“. По-скоро продължиха, защото от сутринта  на водопадчето-светилище се надпяваха и наддумваха поети с китари и без китари – Бойко Георгиев, Балчо Балчев, Гинчо Павлов, Слави Георгиев. Актьорът, драматург Янко Митев зачете хухленски репортажи. Гостите потопиха снаги в река Арда и се облажиха под прохладните сенки на Големите чинари с чеверметата - агнешки и ярешки и пилета под тенекия. Късно след обяд в Хухла откриха Голямата художествена изложба на майсторите на четката Владимир Пенев, Владимир Чукич,  Павлина Чукич, Хари Ананасов, Христо Габеров, Пенка Атанасова. А в селския хоремаг, недошлите край реката, опитаха зелници, тиквеници, пити, сътворени от ръцете на опитни хухленки. Наядени и напити по мръкване всички тръгнаха към връх Илинденя.

Там, точно на празника на Свети Илия, точно под параклиса с името на пророка, на селския амфитеатър, до тракийското светилище от 12 век преди новата ера, жените от село Свирачи измолиха дъжд с молебен. И заваля. Буквално заваля в почти цяла България на другия ден, 21 юли, но вечерта „капки от звезди“ оросиха самобитния културен фест. Гласовете на Богдана, Елена Чаушева, Гинка Иванова, Иванка Христева вляха живителна сила в над 1000-та гости на празника. А акордеонът на Нешко Нешев, кларинетът на Младен Малаков, каба гайдата на Тома Томов накараха не само сърцата да затуптят, но и нозете да подемат изконните български стъпки.

С трибагреник в ръка първи залюляха тежко хоро 50-имата пловдивчани, дошли специално в Хухла на „Мистериите“. Те донесоха поздравителен адрес от Костадин Димитров, кмет на пловдивския район „Тракия“, до инициатора и организатора на феста - известният народен будител Иван Бунков, издател и писател. Водещата на „Мистериите“, пловдивската журналистка с хухленски корен Катя Стайкова, изчете прочувствените кметски слова с пожелания за несекващ хъс за харни народни дела.

„Ама и ние живеем в квартал „Тракия“. Нашият кмет е най-добрият“, сякаш наговорили се в един глас „издадоха“ местожителството си и симпатиите си певиците Елена и Гинка. И запяха специално за тракийци прочувствени народни песни. „От 20 години не съм правила записи, сега за първи път промотирам на живо пред публика парчета от новия си албум, който записвам с оркестъра на Нешко Нешев“, сподели Елена Чаушева, една от най-любимите народни изпълнителки.       

Кулминацията на феста бе обявяването на наградата „Почетен селянин“. Иван Бунков връчи две статуетки във формата на пробит цървул, а в него земното кълбо, дело на скулптора Емил Пенчев. Нешко Нешев получи едната. Акордеонистът, посланик на добра воля към ООН, почетен гражданин на американския Сан Антонио, носител на престижни международни награди - от Института за световна музика в Ню Йорк, специален медал от папа Йоан-Павел II, най-накрая взе и достоен местен приз. „Ще напиша химн за Хухла“, обеща развълнуван Нешко.

А другият призьор вече е написал, но не химн, а историография - „Кървавата 1913 година“, книга за избиването на българите от село Гугутка, чиято съдба е сходна с жителите на Хухла. Авторът Георги Петков е разкрил чрез автентични разкази на очевидци и техните потомци трагедията на този край. „Тази книга трябва да влезе в учебниците, тя се чете през сълзи и въпреки това не поражда омраза, а точно обратното – човешка любов. Тя е един призив да се обичаме и да оставим жестокостите в миналото“, каза при връчването на приза Бунков. Той припомни, че на 5 октомври ще бъде отслужена специална панихида за избитите преди 100 години хухленци.

Катя Стайкова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини