Акордеонистът Нешко Нешев и писателят Георги Петков станаха „Почетни селяни 2013“

 „Зайди,зайди ясно слънце“ запяха през нощта в един глас и българи, и гърци, и турци на връх Илинденя над прочутото ивайловградско село Хухла. Известната на Балканите народна песен подеха първият БГ талант Богдана Петрова и акордеонистът на планетата Нешко Нешев. Подеха я от раз, само с едно питане от страна на Боги и одобрително кимване на Нешко. Изпълниха я така сякаш не стъпват за първи път заедно на сцена. Чудният глас на незрящото момиче докосна душите на 3 народа и ги „завърза“ в едно, така както върхът сбира 3 земи – българска, гръцка и турска.

И се започнаха „Мистерии на Хухла 2013“. По-скоро продължиха, защото от сутринта  на водопадчето-светилище се надпяваха и наддумваха поети с китари и без китари – Бойко Георгиев, Балчо Балчев, Гинчо Павлов, Слави Георгиев. Актьорът, драматург Янко Митев зачете хухленски репортажи. Гостите потопиха снаги в река Арда и се облажиха под прохладните сенки на Големите чинари с чеверметата - агнешки и ярешки и пилета под тенекия. Късно след обяд в Хухла откриха Голямата художествена изложба на майсторите на четката Владимир Пенев, Владимир Чукич,  Павлина Чукич, Хари Ананасов, Христо Габеров, Пенка Атанасова. А в селския хоремаг, недошлите край реката, опитаха зелници, тиквеници, пити, сътворени от ръцете на опитни хухленки. Наядени и напити по мръкване всички тръгнаха към връх Илинденя.

Там, точно на празника на Свети Илия, точно под параклиса с името на пророка, на селския амфитеатър, до тракийското светилище от 12 век преди новата ера, жените от село Свирачи измолиха дъжд с молебен. И заваля. Буквално заваля в почти цяла България на другия ден, 21 юли, но вечерта „капки от звезди“ оросиха самобитния културен фест. Гласовете на Богдана, Елена Чаушева, Гинка Иванова, Иванка Христева вляха живителна сила в над 1000-та гости на празника. А акордеонът на Нешко Нешев, кларинетът на Младен Малаков, каба гайдата на Тома Томов накараха не само сърцата да затуптят, но и нозете да подемат изконните български стъпки.

С трибагреник в ръка първи залюляха тежко хоро 50-имата пловдивчани, дошли специално в Хухла на „Мистериите“. Те донесоха поздравителен адрес от Костадин Димитров, кмет на пловдивския район „Тракия“, до инициатора и организатора на феста - известният народен будител Иван Бунков, издател и писател. Водещата на „Мистериите“, пловдивската журналистка с хухленски корен Катя Стайкова, изчете прочувствените кметски слова с пожелания за несекващ хъс за харни народни дела.

„Ама и ние живеем в квартал „Тракия“. Нашият кмет е най-добрият“, сякаш наговорили се в един глас „издадоха“ местожителството си и симпатиите си певиците Елена и Гинка. И запяха специално за тракийци прочувствени народни песни. „От 20 години не съм правила записи, сега за първи път промотирам на живо пред публика парчета от новия си албум, който записвам с оркестъра на Нешко Нешев“, сподели Елена Чаушева, една от най-любимите народни изпълнителки.       

Кулминацията на феста бе обявяването на наградата „Почетен селянин“. Иван Бунков връчи две статуетки във формата на пробит цървул, а в него земното кълбо, дело на скулптора Емил Пенчев. Нешко Нешев получи едната. Акордеонистът, посланик на добра воля към ООН, почетен гражданин на американския Сан Антонио, носител на престижни международни награди - от Института за световна музика в Ню Йорк, специален медал от папа Йоан-Павел II, най-накрая взе и достоен местен приз. „Ще напиша химн за Хухла“, обеща развълнуван Нешко.

А другият призьор вече е написал, но не химн, а историография - „Кървавата 1913 година“, книга за избиването на българите от село Гугутка, чиято съдба е сходна с жителите на Хухла. Авторът Георги Петков е разкрил чрез автентични разкази на очевидци и техните потомци трагедията на този край. „Тази книга трябва да влезе в учебниците, тя се чете през сълзи и въпреки това не поражда омраза, а точно обратното – човешка любов. Тя е един призив да се обичаме и да оставим жестокостите в миналото“, каза при връчването на приза Бунков. Той припомни, че на 5 октомври ще бъде отслужена специална панихида за избитите преди 100 години хухленци.

Катя Стайкова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини