Турция промени Закон, даващ възможност на Военните да извършват преврати

Депутатите в турския Меджлис приеха късно снощи предложените от правителството промени на закони, касаещи турските въоръжени сили, включително и на прословутия член 35 от Устава за вътрешната служба в турската армия, даващ правна обосновка и възможност за извършване на военни преврати, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. Точно член 35 привлече най-силно вниманието на депутатите и най-ожесточените и продължителни дебати бяха именно върху предлагането промени.

Партията на националистическото движение (ПНД) се обяви против промените с принципния аргумент, че въобще не може да има правна легитимност за какъвто и да е преврат, а привържениците на промените в Устава за вътрешна служба в турската армия всъщност защитават легитимността на осъществяваните в страната преврати.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) подкрепи промените с основната мотивировка, че тези промени е трябвало да бъдат приети отдавна, за да не се дава възможност за извършване на военни преврати.

След дебатите промяната на член 35 от Устава за вътрешна служба в турските въоръжени сили беше приета късно след полунощ, посочи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини