Местан: Казусът Пеевски постави нови стандарти

Лидерът на ДПС Лютви Местан представи предложението за отмяна на решението за избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Мотивите за този проект за решение са кратки, каза той. Местан подчерта, че причината е острата обществена реакция.

Политически отговорният прочит на историята налага решението за избиране на председател на ДАНС да бъде спешно отменено, каза лидерът на ДПС. След развитието на казуса Пеевски от последните дни не могат в достатъчна степен да обосноват в достатъчна степен решението, което предстои да гласуваме, каза още той.

Според Местан трябва да се дадат поуките от създалата се ситуация. Прочетохме всички поуки, които налага казусът Пеевски, изтъкна Местан. Имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета Орешарски, но изправя всички партии, всеки български политик да съобразява своите решения с публичните настроения, посочи лидерът на ДПС.

Казусът Пеевски постави нови стандарти пред всички политически партии, изведе нови критерии, заяви още Лютви Местан. Тези критерии обаче не могат да се прилагат избирателно, според него. От тук нататък, по думите му, всеки политик трябва да се държи доблестно, за да има смисъл катарзиса. Прави са протестиращите граждани да ни наложат нови стандарти за хигиена, категоричен бе лидерът на ДПС.

Зададените стандарти от гражданите, по думите му, ще важат и за първите държавни мъже. За пример за доблестно поведение той посочи, че ако нечия жена работи в ДАНС, а съпругът й е на виден политически пост, този мъж ще трябва да дава обяснения пред парламента. (визира Цветан Цветанов, чиято съпруга работеше в ДАНС).

Днес българската политика минава през своето чистилище, каза още Местан. Той не пропусна да отговори на критиките на държавния глава заявявайки, че Росен Плевнелиев, че не е съгласувал назначенията на генерал Драгомир Димитров за шеф на НРС и на генерал Тодор Коджейков за началник на НСО, а в същото време искал съгласуване на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС с отговорните институции. Когато раздаваме морални присъди, отговаряме ли ние самите на тези стандарти, които налагаме на другите, сочейки ги с пръст, настоя Лютви Местан.

Той настоя следващия председател на агенцията да бъде избран след нарочна процедура и дискусии. Според лидера на ДПС не е грешка избирането на шефа на агенцията от НС, защото тази процедура е възможно най-прозрачната. Промените в Закона за ДАНС са в правилната посока, категоричен бе Местан.

ДПС са готови да поемат своята политическа отговорност, заяви още той. Лидерът на ДПС прогнозира, че протестите се използват за реванш от ГЕРБ. През личността на г-н Пеевски се използва една добре обмислена стратегия за използване на справедливия граждански протест за бърз реванш, коментира Местан.

ДПС ще пита КС какъв е статутът на Делян Пеевски и дали той може да се върне като депутат. Докато КС не се произнесе Делян Пеевски няма да встъпи в парламента, обясни лидерът на ДПС.

Както обещаха ГЕРБ не дойдоха в Народното събрание.

Атака, БСП и ДПС осигуриха кворума от 127 депутати за днешното заседание на парламента, първа точка от дневния ред на което е отмяна на решението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Към 9.04 ч. Пеевски не бе в парламента.

При засилен медиен интерес се провежда днешното заседание на парламента.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще идват само, ако има гласуване по Изборния кодекс. Партията се отказва и от вота на недоверие, защото е безсмислен в тази ситуация, тъй като по думите на Бойко Борисов хората ще свалят кабинета.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини