Еврокомисията настоява за почтен председател на ДАНС

Марк Грей: Назначенията на високи постове изискват процедура, основана на прозрачност и откритост

Европейската комисия очаква, че кандидатът, определен окончателно за председател на ДАНС, ще отговаря на изискванията за почтеност и компетентност.

Това се посочва в изявление на ЕК, прочетено на пресконференция от говорителя Оливие Баи, предаде БТА.

В него пише още, че протестите от последните дни в България показали за пореден път "мащаба на загриженост в обществото за върховенството на закона".

От ЕК обясняват, че противоречията около назначаването на председател на ДАНС показват нуждата от реформи.

"Те показват също необходимостта от политики и процедури, които да заслужат доверието на българското общество. Компетентността е ключов фактор за определяне кой ще поведе българските усилия в правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност", се посочва още в изявлението.

Баи обясни, че комисията иска да работи в тясно сътрудничество с българските власти за трайни реформи и председателят на ЕК Жозе Барозу ще предаде това послание на премиера Пламен Орешарски при очакваната им среща в петък.
Той уточни, че срещата е в програмата на Барозу, но "още не е потвърдена".

Говорителят на ЕК Марк Грей допълни, че назначенията на високи постове у нас изискват процедура, основана на прозрачност и откритост за качествата на кандидатите.

"Очевидно в България е в ход процес, няма да коментираме отделни случаи, но всичко това показва важната роля на прилагането на посочените критерии при определянето на ръководителя на ДАНС", заяви Грей.

В отговор на въпрос той уточни, че засега не се предвижда доклад по механизма за нашата страна, който да предшества насрочената за декември оценка на комисията за България.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини