ГЕРБ обмислят вот на недоверие срещу кабинета ”Орешарски”

ГЕРБ обмислят вот на недоверие към кабинета "Орешарски" заради провала в сектор "Сигурност". От партията категорично отрекоха да участват в организацията на протестите, но призоваха премиера Пламен Орешарски да подаде оставка.

"Ще обсъдим възможността за искане на вот на недоверие на кабинета „Орешарски” за провала му в политиката в сектор „Сигурност”, назначението на председател на ДАНС, бързите промени, извършени без дебати."

Това заяви на пресконференция бившият председателят на Народното събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Цецка Цачева, цитирана от БТА и "Фокус".

По думите й, ГЕРБ се противопоставя на "задкулисието на политиката на кабинета „Орешарски” при неясните правила кой стои зад номинациите на определени кандидатури".

Ако все пак се стигне до искане за вот на недоверие, бившите управляващи не изключват възможността да бъдат подкрепени и от депутати от Коалиция за България, които не са били съгласни с избора на Делян Пеевски и са застанали с името си зад това, стана ясно още от думите на Цецка Цачева.

Срещу избора се обявиха депутатите Янаки Стоилов, Георги Кадиев и Страхил Ангелов.

Във връзка с това кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС, Цачева каза:

Дали политическите партии, дали техните лидери, дали субекти извън този кръг – при един евентуален вот на недоверие ще питаме много категорично, но се съмнявам, че ще получим отговор”.

Заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев каза, че може би трябва да се тръгне от вносителите на промените в закона за ДАНС - Станишев, Местан, Бисеров и Миков.
Той подчерта, че планът "Орешарски" готви връщането във властта на олигарсите по недопустим начин.

Цачева пък допълни, че от партията ще внесат и искане за изслушването на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за работата на МВР при осигуряване на реда на протестите и грубите провокации пред централата на "Атака" снощи.

"Разсейте внушенията, които се правят от г-н Сидеров, че ГЕРБ е партията, която стои зад протестите, въпреки че ни прави невероятна реклама", категорична бе Цецка Цачева.

ГЕРБ в парламента

Тя каза още, че депутатите на партията се връщат в пленарната зала и започват работа по промени в Изборния кодекс и въвеждане на нови правила за провеждане на избори.

Ще настояваме подготовката за отпечатването на изборните книжа, протоколи и бюлетини да бъде подменена, изцяло да бъде възложено на печатницата на БНБ... Изборните списъци трябва да бъдат прецизирани, трябват ясно разписани правила за агитация и пропаганда”, посочи бившият председател на парламента.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че БСП ще предложи машинно гласуване на изборите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини