Художниците от Детската студия завършват сезон пълен с награди и участия

Последният месец беше изпълнен с вълнуващи събития и участия на Детската студия по изобразително изкуство към ОНЧ "Св.св Кирил и Методий" с ръководител Зорка Каразапрянова. В края на творческия сезон децата имаха възможност да покажат постиженията си на няколко форума. В началото на май малките художници взеха участие в Конкурс за театрална кукла на любими литературни герои в Сливен. Антония Тунчева, Мария Димитрова, Мария Трифонова, Дияна Петкова представиха героите от приказката на Елин Пелин „Чохеното контошче“ и „Приказки с тигърче“ на Доналд Бисет.  А конкуренция имаха от цяла България и много европейски страни. Журито класира техните работи на трето място след участници от Русе и София, а организаторите им връчиха богати подаръци.

Конкурсът беше последван от Пленер за детска рисунка с участието на Николина Колева и Йоана Колешева.

В дните около празника на българската култура – 23, 24 и 25 май Доника Ставрева, Ива Тошева и Валентина Василева представиха студията в Панорамата на младежкото „Да бъде светлина“.  Тя е част от инициативите на Община Русе в подкрепа на кандидатурата й да стане европейска културна столица. Правото за участие нашите момичета получиха след участието им в Националния конкурс по приложно изкуство в София. В Русе участваха само пет детски школи – освен първомайската, от Бургас, Севлиево, София и Куртово Конаре.  Момичетата и тяхната ръководителка – г-жа Запрянова са очаровани от организацията. Те са имали възможност да посетят няколко концерта, спектакъла и други съпътстващи събитието прояви. Тяхното ателие е било във фоайето на Русенската опера и това им е дало възможност да демонстрират изкуството си на огромен брой посетители.  В един от дните момичетата са дали интервю за БНТ  за работата си и впечатленията от панорамата.

Само след няколко дни Детската студия ще вземе участие на поредния си фестивал, а художниците и ръководителката им изказват благодарност на Община Първомай, кметът Ангел Папазов и председателя на читалището Иван Караславов за съдействието им децата да представят своето изкуство на толкова много места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини