Райски острови и изчезващи гиганти

Сейшелите обхващат 115 острова намиращи се в Индийския океан на североизток от Мадагаскар. Двата най-големи са Махе и Праслин, като има още 40 по-малки. На Махе са разположени столицата Виктория, международното летище и значителен брой луксозни ваканционни хотели. Много от островите не са населени, а с автомобил можете да се придвижите само на Махе и Праслин. Останалите са толкова малки, че може да се обходят пеш или с велосипед.


Климатът на Сейшелите е райски - без екстремни жеги или студове. Средната температура е около 27 градуса, като вариациите не са големи. Времето между май и октомври е гарантирано без валежи и с перфектни условия за плаж. Множеството луксозни хотели и изградените от местен махагонов материал малки вилички се изпълват с туристи. Пейзажът е завладяващ - мек бял пясък, палми, коралови рифове и кристално чисто тюркоазно море.

Адмирации заслужават правителството и собствениците на местни частни острови, които правят всичко възможно за запазване на ценните животински видове.


Космополитните Сейшели са като разноцветна палитра от различни раси, култури и религии. През вековете посетителите от Европа, Африка и Азия са привнесли по нещо от своите традиции и са го внедрили сред обичаите на местните хора. Всичко това се разпознава в тяхната архитектура, музика, танци, изкуство и кухня. Френското и британското влияние са оставили следи в начина на строителство на местните къщи например. В по-стари времена фолклорната традиция на Сейшелите е гравитирала около разказването на истории и легенди преди да се появят книгите и съвременните средства за развлечение. Креолската музика и танците са заимствани от европейските и африкански култури, като и до днес се практикуват и някои еротични танци от времената на робство. В кухнята на Сейшелите се долавят нюансите на френската кулинария, екзотиката на индийските ястия и пикантността на ориенталските подправки. Риба или октопод на скара с чили сос, джинджър и чесън е любимото местно ястие, както и къри с кокосово мляко. Морските деликатеси, очаквано, доминират в местната кухня, но има и много ресторанти, които се специализират в практикуването на интернационална кухня.


Островите Алдабра са обявени за природен резерват заради гигантската сейшелска костенурка, която снася яйцата си там. Посещението на туристи е възможно само със специално разрешение от властите. Подобни видове има още само на Галапагос и Маскаренските острови. Тези удивителни животни достигат на дължина до 120 см. и може да тежат до 250 кг. Туристите, които решат да посетят някой от тези острови, имат възможността видят отблизо костенурките и да чуят мощното съскане, когато се почувстват застрашени или стоновете, които издават през размножителния им период.

Дълго време тези земи не са били обитаеми и като транзитна точка на търговията между Азия и Африка, те са били използвани от пирати. Първите сведения за европейско присъствие тук са от 1502 г., когато португалският мореплавател Вашку да Гама ги открива и ги нарича Адмиралови острови. През 1776г. идва моментът, когато права над тях получават французите и ги наричат на финансовия министър на Луи XV – Жан Моро дьо Сешел. Малко след това контролът над островите се поема от британците чак до 1976 г., когато е обявена формалната им независимост.

През 1971г., с отваряне на международното летище, туризмът се превръща в индустрия и основен отрасъл на местната икономика. Той осигурява по-големи доходи, поради което земеделието остава на заден план. Основно тук се оглеждат сладки картофи, ванилия, кокос и канела. Това са най-вече продуктите, които подпомагат икономиката на местните, а основно се изнася замразена риба, рибни консерви, канела и ванилия.



 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини