Сценариите за гласуването на новия кабинет

Какво ще бъде разпределението на силите при гласуването на кабинета "Орешарски" в пленарната зала? Какви са възможните сценарии и ще има ли необходимата подкрепа бъдещото правителство, за да бъде стабилно?

Управление на падащия кворум и кабинет без парламентарно мнозинство, който, ако бъде избран, трудно ще бъде свален от власт. Това вещаят политическите нагласи и парламентарната аритметика, съобщава БНТ. Правителството на Пламен Орешарски засега може да разчита на гласовете на 120 депутати - 84 от Коалиция за България и 36 от ДПС. Против кабинета се очаква да гласуват 97 депутати от ГЕРБ. Заявка, че няма да подкрепят никакво правителство в рамките на този парламент, дадоха и от Атака. Политическите стратегии и единичните ходове на отделни депутати обаче могат да очертаят различно разделение при гласуването от паритетното 120 на 120 гласа.

За да започне заседанието на парламента, в залата трябва да присъстват поне 121 депутати. Така че важно е каква тактика ще предприемат ГЕРБ и Атака - дали ще влязат на заседанието и дали ще се регистрират. В предишните дни, лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че ако не се регистрират, може да се стигне до нови избори. Тоест от решаващо значение за кворума може да се окаже регистрацията поне на един депутат от Атака. Според Конституцията, парламентът приема законите и другите актове с мнозинство от повече от половината от присъстващите депутати, освен когато се изисква друго мнозинство. Така, ако има кворум, за да започне заседанието, кабинетът на Пламен Орешарски може да бъде избран само с гласовете на БСП и ДПС. Все още не е изключено обаче към тях да се присъедини и гласът на някой депутат от Атака.Изчисленията показват, че веднъж избрано, дори и със 120 гласа, това правителство може да бъде свалено от власт, само ако някои от депутатите от левицата и ДПС оттеглят подкрепата си и гласуват срещу него. Или ако самото то реши да подаде оставка. Според Конституцията при искане на вот на недоверие на Министерския съвет предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители - или поне 121 депутати. Всичко това означава, че и без парламентарно мнозинство кабинетът може да устоява на атаките на опозицията. А схемата, по която ще се приемат законите и решенията, стана ясна още в първия пленарен ден - чрез регистрирането на по-малко депутати в началото на заседанието, за да се изисква по-нисък кворум.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини