За цени на тока без добавки заговори и шефът на ДКЕВР

След като в понеделник в отчета си служебният енергиен министър обеща нов модел за формиране на цените на тока до края на седмицата, днес шефът на държавния регулатор обяви, че се обмисля възможността за ценообразуване, в което добавките да изчезнат, а всичко, което формира цените да бъде включено в микса. Казаното е в унисон със заявената от Асен Василев позиция, че новата схема ще гони най-ниската цена за крайния потребител, без тя да се изкривява заради различните добавки.

„Тази част от задължителното за изкупуване, която е съотнесена към свободния пазар, да бъде поета от него”, предложи още председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Евгения Харитонова отказа обаче да съобщи всички подробности за предлаганите промени, като заяви, че сметките се правят в момента.

„На практика трябваше да започнем регулаторния период, а го нарушихме”, каза Харитонова и допълни, че до 1 юли реално не могат да бъдат определени промените на цените, които са свързани с корекции в закона.

„Считам, че парламентът ще вземе подходящите законови изменения, за да станат нещата за нас по-добри”, добави тя в коментар на предложението на депутата от "Коалиция за България" Янаки Стоилов за твърди цени за пренос.

Източник: Нова телевизия

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини