Кметът клекна: предлага Общ устройствен план на Хасково

Докладна записка за изработване на Общ устройствен план на Хасково внася за сесията на ОбС кметът Георги Иванов. Предложението ще се гласува следващия петък. Ако бъде одобрено, ще се пристъпи към изработване на Общ устройствен план, който ще създаде условия за устойчиво развитие на града и ще сложи край на застрояването на парче и хаотичното строителство.

За Общ устройствен план се настоява от години в Общинския съвет. Градоначалникът обаче отказваше да внесе подобна докладна с мотива, че това би означавало да се събарят къщи. Според опонентите му пък Общият устройствен план дава насоки за развитие на града, на основните транспортни артерии, слага ред в строителството.

С последните промени в Закона за устройство на територията кметовете, в чиито градове няма действащ Общ устройствен план, са длъжни в 6-месечен срок да внесат в Общинските съвети докладни за изработването им. В противен случай са застрашени от глоби по 10 000 лева. В две трети от общините на страната няма действащи общи устройствени планове.

Хасково няма такъв от 2000 година, когато е престанал да действа предишният. Той е бил изработен през 1981 година, пише в докладната на градоначалника. Оттогава обаче са настъпили значителни промени в обществено-икономическия живот и социалната инфраструктура.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини