С голям концерт "Фолкпалитра" ще отбележи 15 си рожден ден

15 години оркестър „Фолк палитра“ радва приятелите на музиката по сватби, кръщенета и партита. Своя специален рожден ден тази година те ще отбележат с голям концерт на 31 май, на площада пред читалището.

От  създаването му през 1998 година от кларнетиста Петър Войников, до ден днешен, музикантите в оркестъра  предпочитат подчертано по- различната техника в изпълнението на народната музика – черта, която ги отличава от останалите и им печели много фенове. Инструменталистите пазят автентичното звучене на сватбарските мелодии, но ги обогатяват с нови и по- модерни аранжименти. В стремежа си да достигнат до младите хора през 2002г, издават и първия си албум „Новото поколение“. Музиката, която изпълняват е не само българска – в нея се преплитат традициите на балканските народи и  съвременното звучене на популярните ритми. Музикантите показват изключителни техники във владеенето на инструментите и познания в разнообразния свят на музиката. Името Фолк палитра също отразява желанието на самобитни и способни музиканти да обхванат колкото е възможно повече от стиловете и спецификите на родната и чужда етно музика. Това им печели ангажименти не само в България, но и в Гърция, Белгия и Франция. Своето майсторство на публиката днес показват ръководителят кларнетист Петър Войников, световноизвестният и обичан вълшебник кавалджия Недялко Недялков, акордеонистът Десимир Димитров, клавиристът Данчо Илиев, барабанистът с великолепна техника Салиф Али и вокалистите Емилия Димитрова и Гинка Иванова.

На концерта за 15-тата годишнина ще се съберат много от солистите  които са били част от оркестъра през годините : Певците Деан Митев, Севдалин Бакларев, Виолета Калинова, Станка Христозова и Надя Петрова, ще направят празника на оркестъра пъстър като истинска фолклорна палитра. С мини рецитал ще се включи и Пепи Христозова, която участва в първия албум на оркестъра.

Музиката става съдба за основателя на оркестъра Петър Войников случайно. На един лагер учителят му по математика го чува как свири на обикновена детска свирка. Очарован от изпълнението на момчето, той дава съвет на родителите му да го насочат към музиката.

Едва 13 годишен Петър Войников се записва в школа по кларнет където учител му е Никола Илиев.  Малкият кларнетист тръгва по сватби, кръщенета, фестивали и конкурси. Много от тях той печели убедително. Заедно с оркестър „Младост“ стъпва на сцената на известни фестивали – Тракия Фолк, Стамболово и Дълбок извор. През 1998 създава и „Фолкпалитра“. За себе си кларнетистът признава, че музиката и семейството му са целият му живот. А най- голямата  радост е синът му Никола.

Оркестър „Фолкпалитра“ е лауреат на много награди от авторитетни фестивали на българския инструментално-песенен фолклор в Първомай, Чирпан, Стамболово, Раднево, Дълбок извор където си дават среща най-известните български фолк оркестри. Тези музикални събития са своеобразен тест за възможностите на всяка една формация. 

Петър Войников
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини