6 °C

С голям концерт "Фолкпалитра" ще отбележи 15 си рожден ден

15 години оркестър „Фолк палитра“ радва приятелите на музиката по сватби, кръщенета и партита. Своя специален рожден ден тази година те ще отбележат с голям концерт на 31 май, на площада пред читалището.

От  създаването му през 1998 година от кларнетиста Петър Войников, до ден днешен, музикантите в оркестъра  предпочитат подчертано по- различната техника в изпълнението на народната музика – черта, която ги отличава от останалите и им печели много фенове. Инструменталистите пазят автентичното звучене на сватбарските мелодии, но ги обогатяват с нови и по- модерни аранжименти. В стремежа си да достигнат до младите хора през 2002г, издават и първия си албум „Новото поколение“. Музиката, която изпълняват е не само българска – в нея се преплитат традициите на балканските народи и  съвременното звучене на популярните ритми. Музикантите показват изключителни техники във владеенето на инструментите и познания в разнообразния свят на музиката. Името Фолк палитра също отразява желанието на самобитни и способни музиканти да обхванат колкото е възможно повече от стиловете и спецификите на родната и чужда етно музика. Това им печели ангажименти не само в България, но и в Гърция, Белгия и Франция. Своето майсторство на публиката днес показват ръководителят кларнетист Петър Войников, световноизвестният и обичан вълшебник кавалджия Недялко Недялков, акордеонистът Десимир Димитров, клавиристът Данчо Илиев, барабанистът с великолепна техника Салиф Али и вокалистите Емилия Димитрова и Гинка Иванова.

На концерта за 15-тата годишнина ще се съберат много от солистите  които са били част от оркестъра през годините : Певците Деан Митев, Севдалин Бакларев, Виолета Калинова, Станка Христозова и Надя Петрова, ще направят празника на оркестъра пъстър като истинска фолклорна палитра. С мини рецитал ще се включи и Пепи Христозова, която участва в първия албум на оркестъра.

Музиката става съдба за основателя на оркестъра Петър Войников случайно. На един лагер учителят му по математика го чува как свири на обикновена детска свирка. Очарован от изпълнението на момчето, той дава съвет на родителите му да го насочат към музиката.

Едва 13 годишен Петър Войников се записва в школа по кларнет където учител му е Никола Илиев.  Малкият кларнетист тръгва по сватби, кръщенета, фестивали и конкурси. Много от тях той печели убедително. Заедно с оркестър „Младост“ стъпва на сцената на известни фестивали – Тракия Фолк, Стамболово и Дълбок извор. През 1998 създава и „Фолкпалитра“. За себе си кларнетистът признава, че музиката и семейството му са целият му живот. А най- голямата  радост е синът му Никола.

Оркестър „Фолкпалитра“ е лауреат на много награди от авторитетни фестивали на българския инструментално-песенен фолклор в Първомай, Чирпан, Стамболово, Раднево, Дълбок извор където си дават среща най-известните български фолк оркестри. Тези музикални събития са своеобразен тест за възможностите на всяка една формация. 

Петър Войников
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини