1 °C

С голям концерт "Фолкпалитра" ще отбележи 15 си рожден ден

15 години оркестър „Фолк палитра“ радва приятелите на музиката по сватби, кръщенета и партита. Своя специален рожден ден тази година те ще отбележат с голям концерт на 31 май, на площада пред читалището.

От  създаването му през 1998 година от кларнетиста Петър Войников, до ден днешен, музикантите в оркестъра  предпочитат подчертано по- различната техника в изпълнението на народната музика – черта, която ги отличава от останалите и им печели много фенове. Инструменталистите пазят автентичното звучене на сватбарските мелодии, но ги обогатяват с нови и по- модерни аранжименти. В стремежа си да достигнат до младите хора през 2002г, издават и първия си албум „Новото поколение“. Музиката, която изпълняват е не само българска – в нея се преплитат традициите на балканските народи и  съвременното звучене на популярните ритми. Музикантите показват изключителни техники във владеенето на инструментите и познания в разнообразния свят на музиката. Името Фолк палитра също отразява желанието на самобитни и способни музиканти да обхванат колкото е възможно повече от стиловете и спецификите на родната и чужда етно музика. Това им печели ангажименти не само в България, но и в Гърция, Белгия и Франция. Своето майсторство на публиката днес показват ръководителят кларнетист Петър Войников, световноизвестният и обичан вълшебник кавалджия Недялко Недялков, акордеонистът Десимир Димитров, клавиристът Данчо Илиев, барабанистът с великолепна техника Салиф Али и вокалистите Емилия Димитрова и Гинка Иванова.

На концерта за 15-тата годишнина ще се съберат много от солистите  които са били част от оркестъра през годините : Певците Деан Митев, Севдалин Бакларев, Виолета Калинова, Станка Христозова и Надя Петрова, ще направят празника на оркестъра пъстър като истинска фолклорна палитра. С мини рецитал ще се включи и Пепи Христозова, която участва в първия албум на оркестъра.

Музиката става съдба за основателя на оркестъра Петър Войников случайно. На един лагер учителят му по математика го чува как свири на обикновена детска свирка. Очарован от изпълнението на момчето, той дава съвет на родителите му да го насочат към музиката.

Едва 13 годишен Петър Войников се записва в школа по кларнет където учител му е Никола Илиев.  Малкият кларнетист тръгва по сватби, кръщенета, фестивали и конкурси. Много от тях той печели убедително. Заедно с оркестър „Младост“ стъпва на сцената на известни фестивали – Тракия Фолк, Стамболово и Дълбок извор. През 1998 създава и „Фолкпалитра“. За себе си кларнетистът признава, че музиката и семейството му са целият му живот. А най- голямата  радост е синът му Никола.

Оркестър „Фолкпалитра“ е лауреат на много награди от авторитетни фестивали на българския инструментално-песенен фолклор в Първомай, Чирпан, Стамболово, Раднево, Дълбок извор където си дават среща най-известните български фолк оркестри. Тези музикални събития са своеобразен тест за възможностите на всяка една формация. 

Петър Войников
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини