Днес е Денят на светите Константин и Елена

Днес православието почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Заслугата на императора е в издадения от него декрет, с който християнството се въвежда като официална религия във Византия. Майка му Елена се счита за откривател на божия кръст. Тя преминава през божиите места и построява няколко манастира. Двамата ревностно са разпространявали Христовата вяра

С деня на светите Константин и Елена са свързани нестинарските игри. В някои райони на България, жени с иконите на двамата светци, танцуват върху разстланата жарава, изричайки молитви и пророчески думи. Вярва се, че нестинарките изпадат в транс, обладани от Божия дух и могат да общуват с отвъдното.

С днешния празник народните вярвания отбелязват края на пролетта и началото на лятото. Слънцето и огънят са издигнати в култ. Задължително е даването на курбан, пренасянето на жертва. Земеделците омилостивяват Св.св. Константин и Елена, за които се казва, че „носят чували с градушка“ и предпазват реколтата от тази напаст. На този ден полската работа е забранена, а на много места се връзват люлки.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини