Ще прехвърлят обажданията за спешна помощ до 112 директно и към тел.150

Между 5 и 7 минути е закъснението при прехвърлянето на информация от телефон 112 до линията на Спешната помощ. Това съобщи за Дарик Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. За да бъде спестено това време, се очаква този четвъртък експерти от Здравното ведомство и от Министерството на вътрешните работи да проведат среща, на която да се изчистят всички въпроси около прехвърлянето на спешните медицински повиквания, които постъпват на телефон 112 към операторите на вече несъществуващия спешен номер 150.

Идеята е, когато операторът на Спешната помощ установи, че повикването е от медицинско естество, той да включи в конферентен разговор и оператор на телефон 150. Това обясни заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков. „Това забавяне, което по принцип би могло да се получи при прехвърляне на сигнала от 112 към 150, по този начин ще бъде избегнато”, обясни той.

Забавянето между 112 и 150 не е единственият проблем на Спешната помощ, смята Пламен Таушанов. „Засега се получават закъснения между 5 и 7 минути при тази трансформация от 112 към телефон 150. Сега би трябвало в момента, в който се получи информация на телефон 112, да се прехвърли директно конферентната връзка към специалистите”, заяви той.

„Основният проблем е, че в момента в София циркулират между 13 и 17 линеейки. По данни от миналата година имаме 2 милиона повиквания, а половината от тях изобщо не са спешни състояния. Този алгоритъм трябва да бъде променен в дейността на спешните центрове, както и на терен да бъдат няколко пъти повече екипи”, обясни още Таушанов и допълни, че ако София и околните села се обслужват с от 13 до 17 линейки дневно, то в Лондон техният брой е 500.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини