SORA: БСП и ДПС може и да имат мнозинство

Все още не е приключило окончателно паралелното преброяване, но от института SORA, който го прави, допускат сценарий, при който БСП и ДПС имат 121 депутати. Това означава, че ще имат мнозинство, коментира Кристоф Хофингер.

Дали обаче това ще се случи, ще стане ясно, след като се преброят протоколите от чужбина, където се оказва, че има сериозна подкрепа за ДПС. Засега обаче в института няма нито един постъпил протокол, застрахова се Хофингер.

Досега данните на австрийския институт показват, че ГЕРБ ще има 96 депутати, БСП – 84, ДПС- 36 и „Атака“ - 24.

Възможно е обаче да има преразпределение и един мандат от „Атака“ да отиде в ДПС, допусна Хофингер. В този случай ДПС и БСП ще имат 121 депутати.

Данните от страната засега сочат, че за ГЕРБ са гласували 30,4 на сто от избирателите, за БСП - 26,5 на сто, за ДПС – 11,4, за „Атака“- 7,4 на сто, но броенето продължава.

2,4 на сто са невалидните бюлетини.

По-рано от ЦИК съобщиха, че при 100 % обработени протоколи на СИК от РИК в страната данните показват, че ГЕРБ получава 30,53 %, Коалиция за България - 26,65 %, ДПС - 11,22 %, "Атака" - 7,31 %. Следва Национален фронт за спасение на България (НФСБ) с 3,71 % подкрепа, България на гражданите - 3,25 %, ДСБ-БДФ - 2,92 % и др.

Протоколите от чужбина все още не са обработени.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини