Стойнев: За майките няма почивен ден

След изборите ще предложа промяна на методиката на НОИ, както и съответните промени в Кодекса за социално осигуряване, които да гарантират равномерно и справедливо разпределение на обезщетението за бременност и майчинство, заяви Драгомир Стойнев предз ТВ7.

Майките нямат работен ден, една такава промяна няма да натовари бюджета, но ще е в подкрепа на семействата, каза Стойнев. За съжаление в миналия мандат социалната сфера беше тотално неглижирана.

Според сегашната методика жените получават по-малко пари за месеците с много празници, каквито са май и декември. Проблемът засяга и хората, които получават обезщетение като безработни.

Работещите майки на деца от 1 до 2 години ще вземат твърда месечна сума равна на мнималната работна заплата, която според нас трябва да бъде 310 лева. Жените, които получават обезщетение за бременност и майчинство за деца до 1 година. ще вземат 90% от заплататата си, но няма да плащат данъци върху нея, авгажира се Стойнев, който бе и шеф на Социалната комисия в миналия парламент. 

Демографският срив е национален проблем, който ще е наш приоритет – предложението ни е всички политически сили да се обединят около стратегия за преодоляването й след изборите. „Пари от деца – за отглеждане и за образование, не трябва да се пестят. Раждаемостта днес е паднала до нивата на 1945 година – една година след войната, което е страшен знак”, заяви Стойнев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини