Христос воскресе! Стотици хасковлии се стекоха в храма

Христос воскресе!

Стотици се стекоха във Великденската нощ в хасковските храмове за празничната служба. Благодатния огън от Йерусалим бе донесен със специален самолет в България от пловдивския митрополит Николай, а архиерейският наместник отец Георги Тодев го донесе в Хасковско. Стотици миряни в региона се наредиха да запалят своите свещи от Благодатния огън.

След традиционната Великденска служба в Хасково от храма до центъра тръгна литийно шествие, предвождано от свещениците Златко и Никола.

За християнския свят възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. След обявяването на Възкресението вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единение с Бога. Молят се смирено, за да измолят благословия и спасение за душите си. В народната традиция Великден се свързва и с възкръсването на природата за нов живот, с победата на пролетта над зимата. На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело, израз на радостта на хората от възкръсването на природата, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Навръх Великден, според българската традиция, цялото семейство се събира на тържествен обяд у най-възрастните в рода. На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът започва с прикаждане на софрата от стопанката на дома и завършва с борене с великденските яйца и козунак. На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    -0
    -0ттг5ш878аох4590
    2 -5
    11:22, 6 май 2013
    един турчин даалия не поздрави този светъл български празник ние ги поздравяваме а те не голяма грешка .да живее България и честит празник на всички Бъпгари .
    • ::
      :::::
      3 0
      14:21, 6 май 2013
      Vij po-gore
Последни новини