2 °C

Свещеният Благодатен огън е вече в България

В навечерието на може би най-светлия християнски празник Великден православният свят е готов да посрещне Възкресението Христово.

Благодатният огън, символизиращ неръкотоворната светлина на Възкресението Христово, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Всички свещи и светилници в храма са били предварително загасени. Огънят се е появил при молитвата за послание на чудо на Йерусалимския патриарх Теофил III и хилядите поклонници изпълнили храма, площада пред него и околните улици. Подробностите около източника на огъня са грижливо пазена от векове тайна.

Ритуалът на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, понеже пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а медицинските автомобили не могат да достигнат района, пише Агенция "Фокус".

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината и разрушаването от Спасителя на ада. Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Около 20:30 часа пред сградата на Светия Синод софийското свещенство ще посрещне Свещения Благодатен огън, който ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Около 23:00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде посрещнат в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", където ще оглави Великденското богослужение и ще отправи Патриаршеско и Синодално Пасхално приветствие към православния български народ. Християните ще започнат да се поздравяват в следващите 40 дни с "Христос Воскресе".

И тази година по решение на Светия Синод на Българската православна църква в България за благословение ще бъде донесен Свещеният Благодатен огън, който само на Велика Събота слиза на Гроба Господен в Йерусалим. Светият Синод, като откликва на духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния Благодатен огън, е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Гроба Господен. Митрополит Николай пътува с частен самолет. Разноските поемат православни християни от Пловдивска епархия. Митрополит Николай донесе Свещения Благодатен огън около 19:30 часа, след което той ще бъде получен от представители на епархиите на Българската православна църква, за да озари празничните Пасхални богослужения по цялата страна.

В някои епархии като Варненска и Великопреславска Благодатния огън ще бъде донесен от Варненския митрополит Кирил. Причината - заради частното финансиране на пътешествието на Пловдивския митрополит някои негови колеги се възпротивиха. Затова и митрополит Кирил собственоръчно ще донесе Благодатния огън и за пръв път в историята ни някои епархии в България няма да получат огъня от София.

Мерките за сигурност

Засилено е полицейското присъствие на пътя Асеновград – Пловдив, и на пътя за летище Пловдив, заради посрещането на Благодатния огън от Йерусалим, каза инспектор Радослав Начев, началник на КАТ “Пътна полиция”-Пловдив. Полицейско присъствие ще има и в района на митрополията и Катедралния храм в Стария град за гарантиране на сигурността на миряните, които ще искат да получат Благодатния огън довечера. От КАТ съветват хората да се качат пеша до храма, да не се трупат с автомобили, защото ще се получат големи задръствания.

Засилени мерки за сигурност предприема СДВР за опазване на обществения ред по време на Великденските празници. Полицейските екипи ще бдят за сигурността и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на многобройните празнични инициативи и богослуженията в 117-те църковни обекта. В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столичната община за промяна на движението с цел предотвратяване струпването на превозни средства около православните храмове в централната градска част.

Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха 1465 църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествените ритуали. В 359 от тях са били констатирани 680 нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност. Най-честите пропуски са били свързани с липсата на уреди за първоначално пожарогасене, поставяне на горими материали по стълбищни клетки и в близост до източници на запалване, заключени или препречени евакуационни изходи, неправилна поддръжка на електрически табла и други. На управителите на съответните обекти са връчени близо 360 писмени разпореждания за отстраняване на установените нарушения. Осигурена е и готовност на дежурните екипи за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия. На местата, където се очаква струпване на хора, ще дежурят 168 пожарникари с 35 пожарни автомобила.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини