Свещеният Благодатен огън е вече в България

В навечерието на може би най-светлия християнски празник Великден православният свят е готов да посрещне Възкресението Христово.

Благодатният огън, символизиращ неръкотоворната светлина на Възкресението Христово, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Всички свещи и светилници в храма са били предварително загасени. Огънят се е появил при молитвата за послание на чудо на Йерусалимския патриарх Теофил III и хилядите поклонници изпълнили храма, площада пред него и околните улици. Подробностите около източника на огъня са грижливо пазена от векове тайна.

Ритуалът на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, понеже пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а медицинските автомобили не могат да достигнат района, пише Агенция "Фокус".

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината и разрушаването от Спасителя на ада. Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Около 20:30 часа пред сградата на Светия Синод софийското свещенство ще посрещне Свещения Благодатен огън, който ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Около 23:00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде посрещнат в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", където ще оглави Великденското богослужение и ще отправи Патриаршеско и Синодално Пасхално приветствие към православния български народ. Християните ще започнат да се поздравяват в следващите 40 дни с "Христос Воскресе".

И тази година по решение на Светия Синод на Българската православна църква в България за благословение ще бъде донесен Свещеният Благодатен огън, който само на Велика Събота слиза на Гроба Господен в Йерусалим. Светият Синод, като откликва на духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния Благодатен огън, е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Гроба Господен. Митрополит Николай пътува с частен самолет. Разноските поемат православни християни от Пловдивска епархия. Митрополит Николай донесе Свещения Благодатен огън около 19:30 часа, след което той ще бъде получен от представители на епархиите на Българската православна църква, за да озари празничните Пасхални богослужения по цялата страна.

В някои епархии като Варненска и Великопреславска Благодатния огън ще бъде донесен от Варненския митрополит Кирил. Причината - заради частното финансиране на пътешествието на Пловдивския митрополит някои негови колеги се възпротивиха. Затова и митрополит Кирил собственоръчно ще донесе Благодатния огън и за пръв път в историята ни някои епархии в България няма да получат огъня от София.

Мерките за сигурност

Засилено е полицейското присъствие на пътя Асеновград – Пловдив, и на пътя за летище Пловдив, заради посрещането на Благодатния огън от Йерусалим, каза инспектор Радослав Начев, началник на КАТ “Пътна полиция”-Пловдив. Полицейско присъствие ще има и в района на митрополията и Катедралния храм в Стария град за гарантиране на сигурността на миряните, които ще искат да получат Благодатния огън довечера. От КАТ съветват хората да се качат пеша до храма, да не се трупат с автомобили, защото ще се получат големи задръствания.

Засилени мерки за сигурност предприема СДВР за опазване на обществения ред по време на Великденските празници. Полицейските екипи ще бдят за сигурността и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на многобройните празнични инициативи и богослуженията в 117-те църковни обекта. В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столичната община за промяна на движението с цел предотвратяване струпването на превозни средства около православните храмове в централната градска част.

Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха 1465 църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествените ритуали. В 359 от тях са били констатирани 680 нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност. Най-честите пропуски са били свързани с липсата на уреди за първоначално пожарогасене, поставяне на горими материали по стълбищни клетки и в близост до източници на запалване, заключени или препречени евакуационни изходи, неправилна поддръжка на електрически табла и други. На управителите на съответните обекти са връчени близо 360 писмени разпореждания за отстраняване на установените нарушения. Осигурена е и готовност на дежурните екипи за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия. На местата, където се очаква струпване на хора, ще дежурят 168 пожарникари с 35 пожарни автомобила.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини