27 °C

Свещеният Благодатен огън е вече в България

В навечерието на може би най-светлия християнски празник Великден православният свят е готов да посрещне Възкресението Христово.

Благодатният огън, символизиращ неръкотоворната светлина на Възкресението Христово, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Всички свещи и светилници в храма са били предварително загасени. Огънят се е появил при молитвата за послание на чудо на Йерусалимския патриарх Теофил III и хилядите поклонници изпълнили храма, площада пред него и околните улици. Подробностите около източника на огъня са грижливо пазена от векове тайна.

Ритуалът на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, понеже пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а медицинските автомобили не могат да достигнат района, пише Агенция "Фокус".

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината и разрушаването от Спасителя на ада. Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Около 20:30 часа пред сградата на Светия Синод софийското свещенство ще посрещне Свещения Благодатен огън, който ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Около 23:00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде посрещнат в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", където ще оглави Великденското богослужение и ще отправи Патриаршеско и Синодално Пасхално приветствие към православния български народ. Християните ще започнат да се поздравяват в следващите 40 дни с "Христос Воскресе".

И тази година по решение на Светия Синод на Българската православна църква в България за благословение ще бъде донесен Свещеният Благодатен огън, който само на Велика Събота слиза на Гроба Господен в Йерусалим. Светият Синод, като откликва на духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния Благодатен огън, е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Гроба Господен. Митрополит Николай пътува с частен самолет. Разноските поемат православни християни от Пловдивска епархия. Митрополит Николай донесе Свещения Благодатен огън около 19:30 часа, след което той ще бъде получен от представители на епархиите на Българската православна църква, за да озари празничните Пасхални богослужения по цялата страна.

В някои епархии като Варненска и Великопреславска Благодатния огън ще бъде донесен от Варненския митрополит Кирил. Причината - заради частното финансиране на пътешествието на Пловдивския митрополит някои негови колеги се възпротивиха. Затова и митрополит Кирил собственоръчно ще донесе Благодатния огън и за пръв път в историята ни някои епархии в България няма да получат огъня от София.

Мерките за сигурност

Засилено е полицейското присъствие на пътя Асеновград – Пловдив, и на пътя за летище Пловдив, заради посрещането на Благодатния огън от Йерусалим, каза инспектор Радослав Начев, началник на КАТ “Пътна полиция”-Пловдив. Полицейско присъствие ще има и в района на митрополията и Катедралния храм в Стария град за гарантиране на сигурността на миряните, които ще искат да получат Благодатния огън довечера. От КАТ съветват хората да се качат пеша до храма, да не се трупат с автомобили, защото ще се получат големи задръствания.

Засилени мерки за сигурност предприема СДВР за опазване на обществения ред по време на Великденските празници. Полицейските екипи ще бдят за сигурността и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на многобройните празнични инициативи и богослуженията в 117-те църковни обекта. В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столичната община за промяна на движението с цел предотвратяване струпването на превозни средства около православните храмове в централната градска част.

Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха 1465 църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествените ритуали. В 359 от тях са били констатирани 680 нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност. Най-честите пропуски са били свързани с липсата на уреди за първоначално пожарогасене, поставяне на горими материали по стълбищни клетки и в близост до източници на запалване, заключени или препречени евакуационни изходи, неправилна поддръжка на електрически табла и други. На управителите на съответните обекти са връчени близо 360 писмени разпореждания за отстраняване на установените нарушения. Осигурена е и готовност на дежурните екипи за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия. На местата, където се очаква струпване на хора, ще дежурят 168 пожарникари с 35 пожарни автомобила.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини