16 °C

Свещеният Благодатен огън е вече в България

В навечерието на може би най-светлия християнски празник Великден православният свят е готов да посрещне Възкресението Христово.

Благодатният огън, символизиращ неръкотоворната светлина на Възкресението Христово, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Всички свещи и светилници в храма са били предварително загасени. Огънят се е появил при молитвата за послание на чудо на Йерусалимския патриарх Теофил III и хилядите поклонници изпълнили храма, площада пред него и околните улици. Подробностите около източника на огъня са грижливо пазена от векове тайна.

Ритуалът на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, понеже пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а медицинските автомобили не могат да достигнат района, пише Агенция "Фокус".

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината и разрушаването от Спасителя на ада. Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Около 20:30 часа пред сградата на Светия Синод софийското свещенство ще посрещне Свещения Благодатен огън, който ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Около 23:00 часа Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде посрещнат в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", където ще оглави Великденското богослужение и ще отправи Патриаршеско и Синодално Пасхално приветствие към православния български народ. Християните ще започнат да се поздравяват в следващите 40 дни с "Христос Воскресе".

И тази година по решение на Светия Синод на Българската православна църква в България за благословение ще бъде донесен Свещеният Благодатен огън, който само на Велика Събота слиза на Гроба Господен в Йерусалим. Светият Синод, като откликва на духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния Благодатен огън, е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Гроба Господен. Митрополит Николай пътува с частен самолет. Разноските поемат православни християни от Пловдивска епархия. Митрополит Николай донесе Свещения Благодатен огън около 19:30 часа, след което той ще бъде получен от представители на епархиите на Българската православна църква, за да озари празничните Пасхални богослужения по цялата страна.

В някои епархии като Варненска и Великопреславска Благодатния огън ще бъде донесен от Варненския митрополит Кирил. Причината - заради частното финансиране на пътешествието на Пловдивския митрополит някои негови колеги се възпротивиха. Затова и митрополит Кирил собственоръчно ще донесе Благодатния огън и за пръв път в историята ни някои епархии в България няма да получат огъня от София.

Мерките за сигурност

Засилено е полицейското присъствие на пътя Асеновград – Пловдив, и на пътя за летище Пловдив, заради посрещането на Благодатния огън от Йерусалим, каза инспектор Радослав Начев, началник на КАТ “Пътна полиция”-Пловдив. Полицейско присъствие ще има и в района на митрополията и Катедралния храм в Стария град за гарантиране на сигурността на миряните, които ще искат да получат Благодатния огън довечера. От КАТ съветват хората да се качат пеша до храма, да не се трупат с автомобили, защото ще се получат големи задръствания.

Засилени мерки за сигурност предприема СДВР за опазване на обществения ред по време на Великденските празници. Полицейските екипи ще бдят за сигурността и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на многобройните празнични инициативи и богослуженията в 117-те църковни обекта. В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столичната община за промяна на движението с цел предотвратяване струпването на превозни средства около православните храмове в централната градска част.

Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха 1465 църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествените ритуали. В 359 от тях са били констатирани 680 нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност. Най-честите пропуски са били свързани с липсата на уреди за първоначално пожарогасене, поставяне на горими материали по стълбищни клетки и в близост до източници на запалване, заключени или препречени евакуационни изходи, неправилна поддръжка на електрически табла и други. На управителите на съответните обекти са връчени близо 360 писмени разпореждания за отстраняване на установените нарушения. Осигурена е и готовност на дежурните екипи за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия. На местата, където се очаква струпване на хора, ще дежурят 168 пожарникари с 35 пожарни автомобила.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини